Ako získať zdravotné poistenie po ukončení živnosti?
Zdravim všetkých prítomných ✌️. Viete mi dať info, prosím len takí, čo naozaj viete alebo máte reálnu skúsenosť. Po rokoch podnikania, končím, je to už neúnosné,nikdy som nebola nezamestnaná ani som nepoberala žiadne dávky ani nič. Idem ukončiť živnosť na konci roka a zaujíma ma, čo bude potom? Mám sa prihlásiť na úrad práce a bude v Tom prípade za mňa štát platiť aspoň zdravotné poistenie? Viem, že na podporu nemám nárok,keďže som odvádzala odvody roky,no minimálne. Samozrejme si idem hneď začať hľadať prácu,ďakujem za prečítanie a prípadnú radu
@anonym_40a35b minimálne odvody sú 237,02 Eur do Sociálnej a 107,25 do zdravotnej, to sa ti zdá málo? od 2026 to stúpne na 114,30 ZP a 252,59 do SP čo už nie je málo
osobne nechápem, prečo všetci čo závidia živnostníkom sami tiež nie sú živnostníci... však sa tiež môžu mať tak dobre ako oni
@anonym_8afdf8 presne ako píšeš, ...ľudia ani nevedia čo to je podnikať, nikdy to neskúsili a myslia si, že sa máme ako prasce v žite,no bodaj by to bola pravda 🤣😜
@anonym_8afdf8 ešte viac , lebo tam zdvihli tarifu
@anonym_autor áno 303,11 vďaka za opravu!
@sisska96 ''. Však preboha tak načo máme platiť stovky odvody ''
z minima, vazne platis stovky? prt makovy. dobre sa zilo doteraz zivnostnikom. peniazky na ruku su krajsie, lepsie vonaju ze?
@anonym_40a35b tak nemam rada tieto zovseobecnenia voci zivnostnikom/szco. ja tiez platim min odvody, robim pre velkych klientov, vsetko do posledneho centu priznavam, neexistuje, ze by mi dali nieco na ruku (ani by som nechcela), naklady nemam ziadne (dusevna praca), uplatnujem si pausalne vydavky a nikdy som nemala nulove DP ako niektori zivnostnici v mojom okoli, co zarobia 5-10 tisic mesacne, ale polovicu bez FA a do nakladov si daju uplne vsetko, takze su papierovo na nule. keby sa radsej dodrziavali zakony a "stat" by sa pozrel na takychto podnikatelov namiesto toho, aby postihoval vsetkych celoplosne, aj tych naozaj drobnych, co zarobia 1-2 tisicky mesacne.
@anonym_autor áno 303,11 vďaka za opravu!
@anonym_8afdf8 plus k tomu zdravotné poistenie, ja si myslím, že pre väčšinu malých podnikateľov to bude likvidačné. Ľudia si myslia , že máme aké zárobky, no keby to tak bolo, tak hádam by nás dakych 100 euro platiť navyše, nedonutilo ukončiť živnosť, či? Niektorí si fakt myslia bludy....ach jaaaaj. Proste už tu latku platenia presvihli a po novom roku stupne nezamestnanosť
@anonym_autor drzim palce, nech si rychlo najdes nieco ine 🙂 a ano, ak si na UP, stat plati zdravotku, cize aspon nieco, kym si nenajdes pracu.
@anonym_autor drzim palce, nech si rychlo najdes nieco ine 🙂 a ano, ak si na UP, stat plati zdravotku, cize aspon nieco, kym si nenajdes pracu.
@deedol ďakujem 😘
@abbey1 v základných odvodoch, ktoré zvyknú SZČO platiť ak platia tie najnižšie odvody, ale nie je poistenie nezamestnanosti. Čiže musí si SZČO vyslovene cielene platiť aj toto sociálne pripoistenie. Inak nárok nie je.
@melanta Myslela som, že si ich platila, keďže písala, že minimálne si platila. Brala som automaticky, že už myslela na všetko.
@sisska96 ''. Však preboha tak načo máme platiť stovky odvody ''
z minima, vazne platis stovky? prt makovy. dobre sa zilo doteraz zivnostnikom. peniazky na ruku su krajsie, lepsie vonaju ze?
@anonym_40a35b no nie kazdy zivnostnik berie naruku a nepriznava prijmy.
ja som na zivnosti, uctujem pre male sro, a kazda jedna chce fakturu a platia mi na ucet, lebo chcu mat tieto vydavky v nakladoch.
takze komplet vsetko priznavam, ked neratam par znamych co im urobim na konci roka danove za dvacku a cokoladu pre deti. Mozno ze aj 100 eur "teplych vonavych" mi kvapne 😀
@anonym_40a35b si živnostník že si taká múdra?
@sisska96 a ked napisem ze mame v rodine zivnostnikov? pojdes si urobit kavicku?
@anonym_40a35b mne vždy vychádzalo platiť minimum, nikdy som nerobila žiadne odrby a ani nič podobné. Vždy som poctivo odvádzala štátu, len akurát ja z toho nemám absolútne nič...dala som tisícky euro. Si myslíš,že také kadernícky, kozmetičky majú aké tržby? Poplatia najom, odvody, poistenie, elektriku,nakúpia tovar čo potrebujú k práci a čistý zisk im ostáva máličko
@anonym_autor tento anonym je úplne mimo, ani nevie čo je podnikať - @anonym_40a35b cez 300 eur sú odvody + nájom a Ďalšie náklady, takže netrep ak nevieš o podnikaní NIČ
@anonym_autor tento anonym je úplne mimo, ani nevie čo je podnikať - @anonym_40a35b cez 300 eur sú odvody + nájom a Ďalšie náklady, takže netrep ak nevieš o podnikaní NIČ
@sisska96 nefnukaj, chod sa normalne zamestnat. ok? ak ti to nevynasa, tak to nerob.
@sisska96 taký človek, čo neskúsil podnikanie, nemal by podnikateľov ani hodnotiť. Nie je to veru jednoduché a s touto vládou je to už priam neúnosné, ale to zbadáme všetci, keď na úrade práce bude kopec ľudí....a k tomu príde,lebo veľa podnikateľov zatvára a prepúšťa zamestnancov. Jednoducho povedané....na Slovensku sa podnikať nedá a ani neoplatí. Táto krajina pôjde do krachu....sme k tomu na skok
@sisska96 a ked napisem ze mame v rodine zivnostnikov? pojdes si urobit kavicku?
@anonym_40a35b neviem čo robí tvoja rodina, ale ja sa bavím o malých zivnostnikoch... kaderníčky,kozmeticky, ľudí s malými obchodníkmi.... títo ľudia už teraz majú menšie tržby,lebo keďže ľudia majú väčšie výdaje kvôli tejto drazobe, tak menej míňajú na takéto skrášľovania a podobne. Ženy si nedopraju kozmeticku raz mesačne,ale pôjdu raz za 2 mesiace. ...proste štát navýšil podnikateľom vyššie odvody a oni majú už teraz menšie tržby....proste tak to je. A od nového roka bude horšie... nová konsolidácia a za všetko platiť viac. Ľudia sa budú strihať a farbiť doma....asi tak
@anonym_autor Úrad práce, zdravotnú za teba zaplatia. Na podporu máš nárok, ak si odvádzala odvody, i keď minimálne.
@abbey1 nemá ak si neplatila dobrovoľne poistenie v nezamestnanosti 😉😉

@anonym_40a35b minimálne odvody sú 237,02 Eur do Sociálnej a 107,25 do zdravotnej, to sa ti zdá málo? od 2026 to stúpne na 114,30 ZP a 252,59 do SP čo už nie je málo
osobne nechápem, prečo všetci čo závidia živnostníkom sami tiež nie sú živnostníci... však sa tiež môžu mať tak dobre ako oni
@anonym_8afdf8 ešte viac , lebo tam zdvihli tarifu