Austrália - Kanada emigrácia

sarus22
10. jan 2021

Ahojte, chcem sa spýtať či niekto z vas nemá skúsenosti s emigraciou do Austrálie alebo Kanady? Som vyštudovaná zubna lekarka preto ma zaujima práve či niekto, kto vyštudoval medicinu na SR našiel aj uplatnenie v zahranici v tomto obore? Čo sa týka šance, že by mi uznali vzdelanie po absovovaní nejakých skúšok atď. Ďakujem za rady 🙂.

misickaa4
10. jan 2021

@sarus22 📌

bykaterina
10. jan 2021

skus sa dat do skupin daneho statu aj tam kocky mozno pomozu 😉

andreatytler
10. jan 2021

@sarus22 V Kanade oficialne uznavaju vzdelanie aj prax ale realne ta nikto nezamestna ako zubarku bez kanadskej skoly alebo kanadskej praxe. Vzdy daju predsnost niekomu kto ma tu kanadsku skolu alebo prax. Je to velmi smutne. Je tu cela kopa lekarov emigrantov co robia taxikarov. A vobec to plati vo vsetkych odboroch.
Neviem ake podmienky by si mala ked by si si chcela otvorit svoju vlastnu ambulanciu.

oli18
11. jan 2021

@sarus22 na Slovensku sa maju zubari ako prasata v zite a ty tu nechces ostat? Co ta motivuje ist von?

sarus22
autor
11. jan 2021

@oli18 lebo odjakziva tuzim ist prec zo Slovenska, necitim sa tu dobre nemam motivaciu si tu zakladat rodinu a vychovavat tu deti. Chcem pre ne niečo viac. Len som to nedomyslela v puberte, ze mam ist radsej studovat zubne lekarstvo do zahranicia, myslela som si, ze mi bude vzdelanie uznane vsade vo svete. Nikto ma z tohto omylu vtedy nevyviedol 😄

oli18
11. jan 2021

@sarus22 všetko má svoje za a proti. Počítaj aj so sklamaním. Ani v zahraničí nikomu pečené holuby z neba nepadajú. Bude to ťažké bez rodiny a bez uznania školy. Ale keď neskúsiš, neuveríš. Držím palce.

rikarika
11. jan 2021

@sarus22 kamarat musel v calgary defacto celu medicinu vystudovat nanovo, ale oplatilo sa mu to urcite.

rikarika
11. jan 2021

@sarus22 a este taky detail, na slovensku si studovala zadarmo, v canade si nato studenti beru pozicky

vensak
12. feb 2021

Ok, takze, ako bolo povedane, v podstate budes muses urobit diplomy znovu. A najhorsia cast nie je ani to ake je studium drahe ale rezidentura. Sucastou studia je pracovat u zubara, a tie miesta sa zhanaju fest tazko (ano je menej miest ako absolventov a zahranicni absolventi bez koneksi su v nevyhode).

Ak si to vsetko preskaces, zistis ze zubarina nespada pod statne zdravotne poistenie. To znamena ze si ukony bud ludia hradia, alebo si zaplatia sukromne zdravotne poistenie alebo maju zamestnanecke.
Dobre je to v tom ze stat neobmedzuje pocet lekarov ani pocet ukonov na lekara. Ale vysledkom je dost kruta konkurencia. Zubarov je hodne a bojuju o pacientov a pacienti su skupi na prachy, lebo aj s tym poistenim si nemozes vyskakovat. To jest sucastou je obvolavanie pacientov a pozyvanie na prehliadky a cistenie zubov. No a pacienti ti podla vole mozu zdrhnut ku konkurencii. Nuz a predpokladam ze asi mas odhad co take vybavenie zubnej ambulancie stoji (ano obecni lekari su na tom ovela lepsie s pociatocnymi nakladmi).
Jo a este drobnost, je to more konkurencie rocne, ked pridu zubari z rokmi skusenosti z celeho sveta plus to dalsie more studentov vypluvnutych zo skoly.

Paradox je ze Kanada ma v podstate privela zubarov (hlavne ked pocitas ludi so zahranicnymi diplomami).

Takze na to vsetko sa priprav.

idylkad
1. júl 2021

@sarus22 len sa nevzdávajte, nič nie je nemožné aj keď je tam viac zubárov tak aj pre vás tam miesto bude. My tiež vybavujeme PR do Kanady. Môj brat tam žije už 20 rokov a nikdy by sa sem už nevrátil. Nenechajte sa odradiť. 😉