icon

Auto je predané, ale kupca chce odstúpiť od zmluvy po 3 mesiacoch

dmacko
10. mar 2025

Zdravím, chcel by som sa poradiť keďže mi slečna ktorá kúpila Mercedes A,ročník 2000 chce vrátiť auto lebo sa jej pokazilo. Volal som aj s jej mechanikom ktorý mi oznámil a bol si tým 100% istý že odišla riadiaca jednotka prevodovky. Ja som s autom jazdil denno denne a žiadny problem som s tým nemal. Po troch mesiacoch zavolala že chce odstúpiť od zmluvy lebo odyšla riadiaca jednotka zo dňa na deň. Slečna vravela niečo o skrytej vaďe ale podľa mna toto skrytá vada nebola keďže auto bezproblémovo jazdilo a boh vie ako s nim mladá baba jazdila. Chcel som jej s tym aj nejako pomoct ale jej vulgárny a agresívny priateľ ma od toho odradil a vyhrážal sa mi súdom.
Ako to mam riešit?
Dakujem

Strana
z2
kristinavargova20
11. mar 2025

@dmacko neriešiť, ak zistia koľko by ich stál súd aj tak to nebudú riešiť. Stál by ich niekoľko násobne viac ako je hodnota toho auta. A aj keby to riešili cez súd vôbec sa do toho nezapájajte. Keď vám príde predvolanie tak sa zúčastnite inak to dovtedy neriešte.

daaaaaska
11. mar 2025

@dmacko presne pre tento prípad dávam vždy do zmluvy že si kupujúci poriadne prezrel auto a žiadne záruky sa na auto nevzťahujú takže čo kúpia to majú.samozrejme nič nezatajujem a ani mi nikto ešte nikdy nevolal po predaji že nejaký problém. Ale ľudia koľko krát špekulujú.

draik
11. mar 2025

@daaaaaska
To Vám vôbec nepomôže. Debata je o skrytých vadách, ktoré z podstaty veci nemožno zistiť obhliadkou.

joannita
11. mar 2025

@draik a ako je to keď je v kúpnej zmluve uvedena formulka, že kupujúci prevzal vozidlo v stave v akom "stojí a leží" ?
Ak sa nič nezmenilo a pokiaľ viem, tak vtedy predávajúci za vady, aj skryté, nezodpovedá?

lavender94
11. mar 2025

@tiezjedna áno, keby chceme ísť ďalej tak sa môžeme dohadovať o polovici súčiastok v akom su stave a kto to zamlčal. Ja keď som si kupovala 17 ročne auto, tak som do toho išla s tým, že nebude stáť len tých “par eur” ale ešte sa mi to predraží. Možno nejakí menej rozumovo zdatní ľudia nad tým takto nepremýšľajú, mali pocit, že im pôjde ako drak a nebude treba investovať ani cent do toho. Brali to ako vyhodnu kupu, chceli machrovať s mercedesom. Podľa mňa si mladi nechcu priznať chybu, že kúpili staré auto bez rozmyslu a skúšajú, či by to ešte nešlo zvrátiť. Keby aj nejaký súd prebehol a oni by ho vyhrali, boli by v mínuse. Veď koľko môže stať take auto. 2000€ plus mínus? Za súd a právnika dajú minimálne toľko čo za to auto.

mantilka
11. mar 2025

@lavender94 súdne trovy hradí kto prehrá. Na začiatku musia zaplatiť, ale keď vyhrajú vrátia sa im náklady.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
tiezjedna
12. mar 2025

@lavender94 zrejme áno. Videla "Mercedes" a hneď mala pocit, že je v lige nesmrteľných😂

barbara9456
12. mar 2025

Nám sa tiež stalo niečo podobné. Mali sme staršie auto na dvore, a jeden pán si ho kúpil za tuším nejakých 200EUR. Po pár dňoch volal, že auto nevie naštartovať a že sme ho oklamali, pričom sme mu jasne povedali že sa o auto nikto dlhúúú dobru nestaral atď. No ale sme si povedali, že polovičku sumy mu vrátime. Nechceli sme sa s nim naťahovať.Tak bol spokojný aj on aj my vlastne. 🤷 Ale každý by takú situáciu asi riešil inak... 🙂

ema22270
12. mar 2025

Mna by celkom zaujimalo za kolko si ho predal, cisto zo zvedavosti 🙂

verapera
13. mar 2025

@dmacko isto nebrat spat.
Auto moze vratit zo zakona do 10 dni.
Poslat ju do riti.ignorovat.
Ak chce dat na sud nech da.ale sud ju posle do riti.mam skusenost.
Ludia su ozaj hlupy.😄😄

daaaaaska
18. mar 2025

@draik máte pravdu v tej zmluve mám spomenuté aj skryté vady. Len som to zle v diskusii pomenovala.

Strana
z2