Môže kupujúci auta požadovať kompenzáciu za skrytú vadu?
Ahojte, chcela by som sa poradiť s touto situáciou.
Predala som jazdené 11 ročné auto 165-tisíc km firme, ktorá robí s autami. Kupujúci prišiel osobne, auto si pozrel so svojim mechanikom, obhliadka trvala dve hodiny, robila sa skúšobná jazda a vzhľadom na stav a vady ktoré mechanik našiel sa poskytla výrazná zľava takmer 2-tisíc eur z pôvodnej sumy. Auto malo navyše par mesiacov robenú STK bez problémov. V kúpnej zmluve je štandardná klauzula, že auto sa kupuje v stave, v akom stojí a leží. Kupujúci si auto odviezol, prešiel na ňom 200 km domov bez problémov. Ozval sa až po troch dňoch s tým, že zistil chybu prevodovky, treba ju meniť. (je tam original diel od výroby, a o tom nepadla reč pri obhliadke, nakoľko fungovala), a pocas mojho vlastníctva jej nic nebolo. V správe ešte uviedol že ju netreba meniť hneď ale do konca roka. (Takze auto je pojazdné ) .Chce finančnú kompenzáciu 1000 eur, alebo vrátiť auto, alebo súd.
Má zmysel sa takýchto vyhrážok pri ojazdenom aute a podpísanej zmluve „stojí a leží“ obávať? Nemal by mi poslať oficiálny papier od nezávislého mechanika že spojka je naozaj opotrebovaná? Stretol sa s tým tu niekto, že by kupujúci potom reálne niečo vysúdil, keď si auto sám preveril s mechanikom? Vďaka za každú skúsenosť alebo názor.
Podla mna skusa, ci z teba nevytlaci este nejaku zlavu. Chcelo by to nazor pravnika, ale ani na AAA nikdy nikto nic nevysudil. aj ked predali ludom uplny srot.
Nie som mechanik ale ak je prevodovka zla, treba ju vymeniť teraz. Ako vie ta prevodovka fungovat do konca roka? Ma v sebe kalendar ze v januari bude nefunkcna? Ak je nieco nefunkčné, tak to treba vymenit hned aby to bolo vyuzitelne. Za mňa blufuje...navyse cena (nepoznam cennik nahr.dielu a prace) je za mna velmi zaokruhlena. Auto si predala 11rocne, tam uz sa denne moze nieco pokazit (alebo aj nie)
Pre orientaciu, co pise AI. Hlavne slovo ma ale pravnik
Z právneho aj praktického hľadiska si v tejto situácii vo veľmi silnej pozícii a s najväčšou pravdepodobnosťou ide o klasickú nátlakovú taktiku (často využívanú práve niektorými nepoctivými výkupcami alebo kšeftármi s autami), ktorej cieľom je dodatočne zraziť cenu dole.
Nemáš sa čoho obávať a tu sú jasné argumenty, prečo sú ich vyhrážky súdom neopodstatnené:
1. Klauzula „ako stojí a leží“ (v tomto kontexte)
I keď na Slovensku sa klauzula „ako stojí a leží“ podrobne posudzuje (podľa Občianskeho zákonníka) a pri autách nie vždy úplne zbavuje zodpovednosti za skryté vady, v tvojom prípade zohráva obrovskú rolu kontext predaja.
2. Kupujúcim je profesionál (firma)
Toto je tvoj najsilnejší argument. Kupujúcim nie je bežný spotrebiteľ, ale profesionálna firma, ktorá podniká s autami.
• Od profesionála sa očakáva ďaleko vyššia miera odbornej starostlivosti pri prehliadke.
• Kupujúci mal so sebou vlastného mechanika, auto detailne skúmali 2 hodiny a absolvovali skúšobnú jazdu.
• Prevodovka a spojka pri prehliadke aj počas cesty domov (200 km) fungovali.
3. Opotrebovanie nie je skrytá vada
Prevodovka/spojka v 11-ročnom aute so 165 000 km je spotrebný materiál. Ak je diel pôvodný od výroby, ide o bežné opotrebovanie zodpovedajúce veku a kilometrom, nie o skrytú vadu, ktorú by si ty úmyselne zamlčala. Navyše, ak sami píšu, že auto je pojazdné a netreba ju meniť hneď, len potvrdzujú, že diel je skrátka na konci svojej prirodzenej životnosti.
4. Už dostali obrovskú zľavu
Vzhľadom na vek, km a nájdené chyby si už pri podpise zmluvy poskytla výraznú zľavu takmer 2 000 eur. Táto zľava slúži práve na to, aby si nový majiteľ auto servisoval. Žiadať po dvoch hodinách kontroly a zľave ďalších 1 000 eur je čistá špekulácia.
• Vyžiadaj si dôkazy (oficiálnou cestou): Áno, tvoja intuícia je správna. Ak niečo tvrdia, odpovedaj im pokojne, ale rázne: „Auto bolo predané po dvojhodinovej obhliadke vaším mechanikom, plne pojazdné a s výraznou zľavou zohľadňujúcou vek a stav. Ak tvrdíte, že ide o skrytú vadu (a nejedná sa o bežné opotrebovanie 11-ročného dielu), zašlite mi oficiálny znalecký posudok od certifikovaného znalca, nie bežného mechanika.“
• Súdu sa neobávaj: Žiadna firma nepôjde do súdneho sporu kvôli 1 000 eurám za prevodovku na 11-ročnom aute, kde ich vlastný mechanik robil 2 hodiny obhliadku. Súdne poplatky, znalecké posudky a právnici by ich stáli násobne viac, pričom šanca, že by vyhrali proti tebe (fyzickej osobe, neprofesionálovi), je takmer nulová.
• Nenechaj sa zastrašiť: Taktika „zľava alebo súd/vrátenie“ je psychologický nátlak. Akonáhle uvidia, že poznáš svoje práva a nenecháš sa zatlačiť do kúta, pravdepodobne dajú pokoj.
Zhrnutie: Nič im neplatDynamic, auto späť neber a trvaj na tom, že auto si prevzali v stave, s ktorým po 2 hodinách kontroly vyjadrili súhlas a dostali naň kráľovskú zľavu.
neviem poradit, ale velmi by ma zaujimalo ako to dopadne.
Mame dve auta, ktore nepouzivame a manzel ich nechce predat, lebo ze on sa nebude natahovat s ciganmi co ho chcu oj.bat. A ako tak citam rozne predajne story tak to uz je umenie predat auto normalnemu cloveku.
@petra24224 Presne týchto fušerov poznám,tiež som si niečím podobným prešla pred par mesiacmi, kupujúci si prišiel auto pozrel zdola zhora z boku všade kde sa dalo + pozrel z diagnostikou...o 2 dni mi prislo poštou splnomocnenie a správa že zistil vady (cena bola prispôsobená stavu vozidla+ na mieste som stiahla ešte-450€ z ceny) no tak prišlo mi splnomocnenie,že JA ako PREDAVÁJÚCA mám ist na prepis vozidla kedže našiel skryté vady (nenašiel nič,skúšal) a že buď auto prepíšem alebo ma dá na súd za skryté vady na vozidle (kupnopredajna zmluvaa bola riadne podpísaná zo všetkými chybami bol oboznámený) ..tak som mu takú krásnu smsku napísala,že kľudne nech ma teda dá na súd,že budem čakať teda na papier..do pár dní mi teda napísal že sa ospravedlňuje a že či teda pôjdeme na prepis..na prepise chlapcovi by ste sa krvi nedorezali aký bol strápnený ešte sa tak 10x ospravedlnil 🤌
@petra24224 Presne týchto fušerov poznám,tiež som si niečím podobným prešla pred par mesiacmi, kupujúci si prišiel auto pozrel zdola zhora z boku všade kde sa dalo + pozrel z diagnostikou...o 2 dni mi prislo poštou splnomocnenie a správa že zistil vady (cena bola prispôsobená stavu vozidla+ na mieste som stiahla ešte-450€ z ceny) no tak prišlo mi splnomocnenie,že JA ako PREDAVÁJÚCA mám ist na prepis vozidla kedže našiel skryté vady (nenašiel nič,skúšal) a že buď auto prepíšem alebo ma dá na súd za skryté vady na vozidle (kupnopredajna zmluvaa bola riadne podpísaná zo všetkými chybami bol oboznámený) ..tak som mu takú krásnu smsku napísala,že kľudne nech ma teda dá na súd,že budem čakať teda na papier..do pár dní mi teda napísal že sa ospravedlňuje a že či teda pôjdeme na prepis..na prepise chlapcovi by ste sa krvi nedorezali aký bol strápnený ešte sa tak 10x ospravedlnil 🤌
@anonym_6bfd92 vyguglili tipy a triky a skusaju skrytou vadou znizit cenu. Dnes mas scam a odrby naozaj uz vsade.
moja odpoveď by bola:
1, mal ste tu svojho mechanika obhliadka vám trvala 2 hodiny
2, pri skúšobnej jazde a ceste domov 200 km!!! ste nepocitil problém s prevodovkou🙂
3, na kúpno-predajnej zmluve je uvedené že sa auto kupujete v takom stave ako ho vidíte
4, ja blbá som Vám dala ešte zľavu a ešte čakáte, že budem ešte blbšia?
5, do pár dní pôjdem na ODI zistiť či ste vozidlo skutočne na seba už aj prepísal, pokiaľ nie bude to ešte Váš problém...( pokiaľ ste boli spolu na prepise toto vypusti😀
6, prevodovku treba meniť okamžtie pokiaľ je zlá nie čakať do decembra😅prvé auto??
ty si predala auto firme, ktora predava auta a tym padom firma predala auto novemu majitelovi... on ma zmluvy vztah s firmou.. nie s tebou, firma ako subjekt ma ine zakonne stanovy pri predaji auta ako fyzicka osoba.. ja by som to vobec neriesila, nech si to vyriesi majitel s firmou od ktorej kupil auto
Ak by Vám iba oznámil, že je problém s prevodovkou a aj to doložil, tak by bol v práve. Má sa totiž za to, že skrytá vada bola spravidla už v čase predaja, ak sa vyskytne do šiestich mesiacov.
Ak ale zároveň tvrdí, že je čas a vozidlo chce používať, tak to vyzerá na špekulanta.
Formulka ako stojí a leží pri automobile neobstojí.
Doplnim jednu vec, ktora tu zaznela naopak. Pravidlo, ze vada, ktora sa objavi do polroka, sa povazuje za existujucu uz pri prevzati, je zo spotrebitelskeho predaja - teda ked podnikatel preda spotrebitelovi. Tu je to presne obratene: ty si fyzicka osoba a kupuje firma, ktora s autami podnika. Ziadna prezumpcia v jej prospech neplati a dokazat, ze prevodovka bola vadna uz v den prevzatia, musi ona.
A dokazat sa to musi znaleckym posudkom, nie spravou od mechanika. Znalec pritom pri jedenastrocnom aute so 165 tisic km posudzuje opotrebitelny diel ako opotrebenie zodpovedajuce veku a najazdu, nie ako vadu. Ich vlastna veta, ze prevodovku netreba menit hned, im v tomto skor ubliza.
K formulke stoji a lezi - obciansky zakonnik v paragrafe 501 hovori, ze kto vec prenecha ako stoji a lezi, nezodpoveda za jej vady, iba ak vec nema vlastnost, o ktorej vyhlasil, ze ju ma, alebo ktoru si kupujuci vyslovne vymienil. Pri individualne urcenej veci ako auto sa vsak o jej ucinku medzi pravnikmi sporia, takze sa na nu nespoliehaj. Pre teba je silnejsie to, ze kupuje profesional v odbore, ktory si privzal vlastneho mechanika a robil dvojhodinovu obhliadku aj skusobnu jazdu.
Prakticky: odpovedz pisomne, kratko a nic neuznavaj. Hlavne neponukaj ziadnu ciastkovu sumu, aby sa to nedalo vykladat ako uznanie naroku, a nedohadaj sa ustne po telefone. Celu komunikaciu si odkladaj. Pravnik nie som, takze ak by naozaj prisla predzalobna vyzva, daj to jednemu precitat - vacsinou staci jedna konzultacia.
@anonym_973633 my sme v aaa auto boli kupovat, ale teda rozhodne nam nic nezatajili. dokonca sme si dali kvoli reciam, co koluju, skontrolovat km v jednej firme a vsetko sedelo.
neviem poradit, ale velmi by ma zaujimalo ako to dopadne.
Mame dve auta, ktore nepouzivame a manzel ich nechce predat, lebo ze on sa nebude natahovat s ciganmi co ho chcu oj.bat. A ako tak citam rozne predajne story tak to uz je umenie predat auto normalnemu cloveku.
@ljmmm môžeme si napísať? Ohľadom predaja auta?

"V kúpnej zmluve je štandardná klauzula, že auto sa kupuje v stave, v akom stojí a leží. "
Ako ta klauzula znie? To je dost podstatne. Je tam, ze sa kupujuci so stavom riadne oboznamil?