Bude mať švagriná nárok na finančné dávky?
Dobrý deň chcem sa spýtať švagrinej malý nastupuje od Septembra do špeciálnej školy ide sa spýtať ona ma nárok teraz na peniaze. Celý život nerobila len ma zaujíma keď sa nenahlasi na úrad.. tak jej nebudú platiť ani zdravotnú. Nechce ísť nikde robiť.
@bublinka1426 do špeciálnej preto lebo nevedel jej syn komunikovať.... a od septembra tohto roku nastupuje do školy. chodí psychologovi... ale bohužiaľ začala neskoro chodiť... s nim lebo boli lenivý ho niečo naučiť. bohužiaľ čo rodičov si nevyberáme preto som sa pýtala že keď si nič nevybavila či má ona nárok aby zanu platili zdravotnú keď je ako sama s dieťaťom. keď sa nenahlasi na úrad.
@deana100 no jedine ak by mala opatrovatelsky.ale na toto asi nie.
ale tak chapem ze ma muza. ...nech sa prihlasi na uard orace, tam budu platit ZP inac si bude musiet platit sama.
mozno ma este narok na davky v homtnej nudzi. nech ide na urad prace. tam nech sa opyta
@bublinka1426 a tie dávky hmotnej núdzi môže dostávať keď teda nepracovala.
@deana100 asi ano,. musi sa opytat. a neplanuje pracovat- preco nerobi? ved dieta bude v skole minimalne 4hod. z coho zili doteraz ?
@deana100 ano ked nebude na urade prace, si bude musiet platit ZP sama.
@deana100 prečo sa nechce zaevidovať na ÚP aspoň kým nevybaví opatrovateľský? Veď môže povedať úprimne úradníčke pravdu, že pracovať nemôže (kvôli dieťaťu), možno bude chápavá a nebude jej posielať prac.ponuky...
@danielllka tak jej povie nech sa dá na opatrovateľský, ale všetko záleží aku dg má syn.Kto je na UP je tam preto, že si hľadá prácu.Ale zatiaľ, pokým sa všetko dorieši by som bola na úrade práce a potom sa uvidi
@deana100 dávky v hmotnej núdzi dostane podľa toho aký ma príjem muža.
@luccija kým si vybaví opatrovateľský, to môže trvať aj pol roka, čiže za ten čas nejak prekusnúť úrad práce a snažiť sa dohodnúť s úradníčkou na ÚP (záleží, na koho tam natrafí, ale dá sa to..)
@danielllka ale, áno treba sa informovať, ale možno má iná nejaké dys či nks a žiadny opatrovateľsky nedostane.
@luccija aj to je možné, žiaľ aj na horšie diagnózy (napr. PAS) často opatrovateľský neschvália..
@luccija muza ani raz nespomenula.
@bublinka1426 druh jej všetko platil
@deana100 to je zle. lebo v zivote nepracovat a neplanovat to, nie je moc dobre z rozumne, ved nech si najde aspon daku brigadu na par hodin , nech zacne postupne. naklady na zivot idu stale hore a dieta bude mat stale vyssie a vyssie naroky.
@bublinka1426 sta
@bublinka1426 bola doma 6r septembri jéj syn ide do školy. a muž mi povedal že sociálka jéj platí zdravotnú ale ako jej môže platiť keď sa nechodí hlásiť na úrad. A za druhé jej skončil rodičovský a bez nahlásenia pochybujem že jej niekto bude platiť. zdravotnú
@deana100 pokial nemala predlzeny rodicak (mala?) alebo nebola prihlasena na zdravotke ako osoba co sa stara o dieta do 6 rokov, nikto za nu ZP neplatil od 3 roku zivota dietata...
(ak nebola na urade prace tiez..)
@deana100 sociálka s platením zdravotného poistenia nemá vôbec nič takže je to kravina ako mraky. Buď za ňu platí štát, zamestnávateľ alebo je samoplatca. Iné možnosti nie sú ak nie je z tohto nič pekne jej tam rastie dlh
@deana100 tak to uz tam ma peknu palku ak sa od 3 roku nebola nahlasit nikdy na urad a nema vybavene ani optrovne tak kazdy mesiac to bolo po minule roky60-70-80€ teraz uz 90€ cize ak by to bolo aj priemerne 70€ mesacne musi tam mat dlh uz davno a musi o nom aj vediet nakolko jej chodia vykazy nedoplatkov za minule roky, cize taji to pred muzom a zvyskom rodiny, poistovna sa musela uz urcite za 3 roky ozvat, a vymahat to od nej, nikto iny ako štat alebo ona za nu zdravotku platit nemoze. Takze bud je to cele nejaka blbost alebo ma strasne prazdno v hlave ked ma dieťa a nevie sa postarat ani o takuto zakladnu vec a ohrozuje tym rodinu a jej financne bezpecie 🫣
Podľa mena a priezviska si to vieš v poisťovni vyhľadať či je alebo nie je dlžník a výšku dlhu
@beasy hlavne U KAZDEHO LEKARA tymapdom figuruje ako neplatic, takze vtedy je samoplatca ukonov. nechapem. ma dieta.
@bublinka1426 ona vôbec nerobila pred materskou malý už má 6r a od septembra ide do školy ona žije s mojim svagrom ako druh a družka tým pádom keď syn dovŕšil 6r tak sociálna poisťovňa zanu nebude platiť zdravotnú tým pádom sa stáva samoplatca.
@matullienka a to má pusti
@bublinka1426 áno má 6r syna je lenivá nechce sa jej robiť. išlo mi o to zdravotné či jej sociálka platí keď malý dovŕšil 6r a septembri nastupuje do školy.
@deana100 neplati urcite. nema preco,
Socialka s tym nema nic spolocne.
Jedine zeby mala predlzeny rodicovksy do 6 rokov, z dovodu choroby dietata, vtedy za nu ZP hradi stat. nie socialka..ale to mala riesit na Urade prace a rodiny. nie so socialkou.
Takze nech sa prihlasi do ZP a pozrie si, ci nahodou nie je dlznikom.
@deana100 áno len si dáš v poisťovni zoznam dlžníkov a tam podľa mena vieš nájsť

@beasy lebo sú úrady práce kde sama nosis odpovede z profesie, že prácu si hľadáš a sprostredkovateľka ta nikam neposiela.Ked ta pošle tak záujemcov je 30 a šanca, že ťa vezmú mala.Kamaratka je na UP rok aj pol poslali ju 5x.