Budem mať OČR?
Ahojte, prosim poradit. Od polovice tohto mesiaca som zamestnana v novej praci. Predtym som bola na predlzenej rodicovskej dovolenke. Na mesiac jul nam zatvaraju skolku, pojdem na pandemicku ocr, zamestnavatel suhlasil, budem mat o to menej casu na zaucanie, nastastie je sef velmi chapavy, ze s dvojickami sa mi naozaj robit nebude dat. Budem mat narok na nejaku sumu z ocr? V podstate som doma 5 rokov, pred nastupom na matersku som o pracu prisla. Dakujem za odpovede.
@maciatkolulu presne 👍 tiež nechápem tej pandemickej OČR a to som slobodná matka s 8 ročnou dcérou bez pomoci mami alebo príbuzných .... veľa ľudí to nechutne využíva .....
@lilinka88 👍
ono kľudne sa môže budúci týždeň stať, že všetky dávky na prázdniny zrušia. Ešte majú na to 10 dní
@magdus999 skolky byvaju zatvorene kazdorocne, ci pandemia je ci nie. Ked chodili do skolky moje dievcata, vzdy od polovice jula bola skolka zatvorena az do septembra, nahradnu sme nemali, kedze je u nas iba jedna. Musela som sa zariadit. Podla mna sa momentalne da cerpat pandemicka OČR iba v pripade zatvorenia skolky ci skoly z dovodu pandemie, cize ak sa skolka zatvori z dovodu pozitivity deti ci ucitelov. Ale najlepsie bude ak si zavolas do socialnej poistovne a opytas sa kompetentnych.
@lilinka88 no nemas uplne pravdu, lebo aj ak je zatvorene rozhodnutim prislusnych organov/ nie zo zakona/ ...... vid stranka SP kto ma narok na pandemicku ocr
Nárok vznikne, ak sa poistenec stará o:
Zdravé dieťa do dovŕšenia 11. rokov veku (10 rokov + 364 dní) – ak boli detské jasle, materská škola alebo škola, ktoré dieťa inak navštevuje uzatvorené rozhodnutím príslušných orgánov (nie zo zákona) alebo v nich bolo nariadené karanténne opatrenie – netreba potvrdenie pediatra
@lubka73 áno, počas školského roka, ak zatvorí zriaďovateľ (čo zatvorí ak je napr v meste/obci zlá epidemiologicka situácia, čiže napr keď boli čierne okresy), vtedy je nárok. Ale toto je zatvorenie z dôvodu čerpania voľna, škôlky sú tak zatvorené každý rok. To nie je kvôli korone. Či to bude platiť cez prázdniny je otázne a nespoliehala by som sa na to. Ani v SP ti teraz naisto nepovedia ako to bude
@lubka73 zriaďovateľ zatvára každoročne všetky škôlky cca na mesiac, to platí snáď na celom Slovensku. Či to je dané zákonom, netuším. Rovnako netvrdím, že nárok na pandemicku Očr cez leto pre škôlkarov nebude, no zatvorenie počas leta cez "prázdniny" je iná situácia ako zatvorenie zriaďovateľom počas školského roka. Hovorím iba,že nie sú žiadne informácie a teda zatiaľ nikto nevie ako to bude cez prázdniny a keďže napr končí ak sos dotácia, vôbec by ma neprekvapilo, keby nebol nárok ani na pandemicku očr. Škôlky sa tak zatvárali každý rok a všetkým bolo úplne jedno ako si to rodičia zariadia, je to úplne bežná situácia, nie niečo výnimočné kvôli čomu by mal byť nárok na dávku.
Na pandemicku mat narok urcite nebudes. To,ze nemas kde dat cez prazdniny deti neznamena,ze mas narok na prispevok,pretoze prazdniny nie su vyhlasene z dovodu karanteny a kazdy rok zatvaraju na mesiac. Keby si mala skolakov o aky prispevok budes 2 mesiace prazdnin ziadat?
@maciatkolulu neriesime tu hadam, ci niekde chodit , alebo nie. Ja osobne teda nikde nechodim, ale kazdeho osobna vec. A preco by si niekto takto nemohol pomoct ked ma moznost?
Zavolaj si na socialku tam ti poradia lepšie. Tu ti každá ženská bude tliachat po svojom ta čo závidí povie že nič nedostaneš ta čo ti dopraje povie že dostaneš 😀
@katulienkax tu vôbec nejde či závidí alebo nezávidí. Toto je ako otázka typu dokedy bude vyplácaný pandemicky rodičak. Nikto netuší. Rovnako nikto netuší čo povolia cez prázdniny. Čítať tu bolo zopakovanie,že škôlky sú tak zatvorené štandardne každý rok, nie je to nič výnimočné, čiže ostáva len čakať na vyjadrenia vyššie postavených, či to bude akceptované alebo nie. Situácia sa mení stále. Ani na SP jej teraz s istotou nepovedia
tak uz je to aj na stranke SP , cize mate narok aj v lete ak zavrie zriadovatel - paci sa link
https://www.socpoist.sk/aktuality-prazdniny-a-p...
@magdus999

@lilinka88 jasne, ďakujem veľmi pekne, myslím na to a čakám každý deň na info 😀