Byt písaný na priateľa, svadba, prepis
-> tým, že priateľ má na seba napísaný byt, až potom sa zoberieme, uzavrieme manželstvo ale.. (byt je stále len na neho)
-> tým, že priateľ má na seba písaný byt ale po svadbe ho prepise na oboch?
Aký je v tom rozdiel v prípade, že by umrel?
Vecne k otázke: pokiaľ nie ste s priateľom manželia, nevzniká Ti nárok vo vzťahu k bytu na nič, ani na polovicu splátok hypotéky, ten je až od dátumu uzatvorenia manželstva. Financovanie zariadenia priateľovho bytu by bolo v prípade rozchodu potrebné dokladať buď kartovými operáciami alebo faktúrami platenými z Tvojho osobného účtu. V prípade úmrtia partnera budú dediť vaše spoločné deti, ak by boli v tom čase ešte neplnoletými a staneš sa ich poručníkom, so zdedeným majetkom budeš môcť nakladať len na základe rozhodnutia súdu. V prípade dedenia by si ešte mohla argumentovať súžitím v jednej domácnosti, je potom možné dediť v 2. alebo 3. dedičskej skupine rovnakú časť ako každé zo spoločných detí. Suma summarum, si vo veľmi nešťastnej situácii a odporúčala by som vecný rozhovor s priateľom a dohodu na nejakej majetkovej úprave.
Autorka mala na toto mysliet, kym mali deti. Ak by zomrel, dedia deti, ked nie su plnolete, ona ako ich porucnik, avsak ona je v tomto pripade nikto, aj ak vstupi do hypoteky, nema ziadne vlastnicke pravo na nehnutelnost, iba je ako dalsi dlznik v prípade, ze partner nemoze splacat. Bohuzial, zle si to zariadila od zaciatku a teraz sa nemoze cudovat. Ale predpokladam ze prisla k nemu od rodicov s vecami, takze narok ona nema ziadny a to ze sa starala o domacnost a kupila nejake zariadenie atd., to je samozrejma vec, aj keby mali podnajom musela by sa starat a tiez by nepovedala majitelovi, ze ona upratovala atd tak ma narok na podiel z bytu?! Nonsens.
Ak by prislo k rozchodu moze si predsa tie veci hoc aj vziat, on jej umoznil mat priestor, ona dajme tomu ten priestor zariadila - win win, ale ak rozchod, ok, vezme si svoje veci co kupila a on ma svoj byt, teda obaja vyuzili svoj majetok aj pre druheho - win win a nemate si co vycitat. To ze mu porodila deti neznamena ze teraz ma na vsetko narok, rovnako ako moj manzel mi urobil deti a teraz mu mam vsetko dat?! Treba si situaciu otocit a zvazit. Takze anno suhlasim s Vami
@stanulienkat
@luscious no kazdopadne v prípade rozvodu by nie že nemala nič, nemala by len vlastnú nehnuteľnosť. Mala by predsa nárok na polovicu splátok, ktoré manžel platil počas trvania manželstva, mala by nárok na vybavenie ktoré kúpila a na výživné pre deti, pokiaľ by bola stále na rd tak aj na seba. Muž by jej teda vyplatil polovicu splátok plus ďalej by platil hypo na svoj byt plus každý mesiac výživné. Autorka by sa musela zamestnať, predsa o deti sa majú starať obaja rodičia - aj finančne.
@aaalenkak ale v prípade rozvodu ma Nárok na polovicu splátok zaplatených počas manželstva. Nie n'a polovicu bytu... Čiže úplne naprázdno by neodišiel pokiaľ by to neurobil dobrovoľne.... Keďže v manželstve je "všetko spoločne"... Ale inak máš pravdu,.... Bola by si hlúpa keby si predpísala, rovnako by bol hlúpy chlap keby je to opacne
@luscious To su trosku vyhovorky. Mohla si nasetrit pred svadbou a detmi ako ostatni. Ak prisla o 9 rokov, stale jej zostava dalsich 30 rokov z 40 rocneho bezneho pracovneho zivota. Ak nechcela prist o tolko rokov, tak mohla mat jedno dieta, ci dve. Niekto hlada sposoby ako nieco urobit, druhy zase dovody preco to neurobit.
Ja mam dom tiež na seba,ešte aby som cudziemu chlapovi polovicu dala ked ma posle do haja...ak je byt jeho po rozvode na byt nemas narok ak napiše zavet a daruje ho detom tiež nie,iba ho smrtou a detmi zdediš-pomernu cast
Svet nie je ideálny a my ako diskutujúci nemáme všetky informácie: mne nie je jasné, či je autorka aktuálne už za priateľa vydatá alebo nie. Z jednej odpovede ale vieme, že byt priateľ kupoval už v čase, keď sa spolu rozhodli žiť v jednej domácnosti. Ja možná aj situácia, že priateľ zložil len pár tisíc (pred pár rokmi boli hypotéky aj na 90 alebo 100% nehnuteľnosti) a mohol si na zvyšok vziať hypotéku. Ona mohla v tom čase v tej istej hodnote kúpiť zariadenie. A rovnako mohol zaplatiť vlastnými peniazmi polovicu ceny bytu a už to mohlo byť majetkovo nevyvážené hneď na začiatku. Ako už niekto napísal v diskusii, problém je, že cena nehnuteľnosti stúpa a cena zariadenia klesá. Rada by som sa ale zastala autorky v jednej veci: ak sa žena stará o tri deti a domácnosť k tomu (slovenský štandard), určite je objektívne obmedzovaná v možnosti ešte k tomu všetkému zarábať peniaze. Veľmi zriedka nastáva situácia, že manželia po celý čas manželstva zarábajú približne rovnako a približne rovnako sa podieľajú na starostlivosti o tri deti a celú domácnosť. Osobne si myslím, že aj toto treba v nejakej dohode s partnerom o majetku zohľadniť.
Bez bytu, s priatelom a tri deti... dost riskantne...
Mat upratany zivot ma svoje vyhody
@borabalazova Starost o deti chce cas a financie. Preto to nikdy nie je ziskova aktivita. S tym by do toho ludia mali ist. Ze chcu deti, aj ked stoja cas a financie. A vybrat optimalny pocet deti. Dve, ci osem. Toto nikdy nebude spravodlive. Zena povie, bola som doma a starala som sa o deti. On povie, chodil som do prace cely zivot od rana do vecera, a staral sa o vas. A teraz chces este aj to, co som mal pred svadbou, alebo co sa mi podarilo nejak dat dokopy po odpocitani nakladov na rodinu. Ak to ma byt spravodlive, tak obaja do prace, idealne, ak zarabaju rovnako a rovnakou mierou sa staraju o deti aj domacnost, "Nespravodlivost" sa da zmiernit kupou dalsieho bytu a prenajmu, vtedy zena ma byvanie, ktore sa jej splaca samo a nemusi kvoli tomu pracovat.
Paradoxom je, ze zene by bolo lepsie byt samej a vychovavat svoje deti sama. Bola by odkazana sama na seba a bola by nutena si svoje byvanie zaobstarat. A nebolo by to ani take tazke. Ale ked nema nic, ide do vztahu a dufa, ze to byvanie od niekoho nejako dostane zadarmo, neodklada, nesplaca si nejaku hypo, skonci po rozchode/rozvode vacsinou na ulici. Alebo u rodicov v detskej izbe. :(
@liljana Preto som napísala, že svet nie je ideálny. Príbeh môjho manželstva a "majetkov" je úplne iný. Napriek všetkému som sa ja osobne počas starostlivosti o dcéru do momentu, kým nešla do škôlky, cítila byť, čo sa týka môjho príjmu, jednoznačne obmedzovaná možnosťami. A to som part-time z domu pracovala. My sme to nakoniec s manželom nejako win-win nastavili, ale nebolo to úplne hladké a viacero vecí sme si museli vysvetliť. Aj preto som radila rozhovor s partnerom a hľadanie riešenia do budúcnosti.
@liljana Pokial rodina ma viac deti a podelia si to sposobom, ze deti zastava vacsinou zena aj domacnost, je psou povinnostou muza sa financne postarat o CELU rodinu. Tie deti nema len zena, ma ich aj muz.
Dnes je velmi velkou chybou ze je uplne OK zit v chaose, neporiadku a povazovat to za nieco uplne normalne. A preto tu mame dievčatá, čo si s frajermi spravili deti a potom sa im otvaraju mozgove bunky.
@zmrzlinka2021 Ako sa to vezme. Dnes zena zavezie rano deti do skolky a bedaka, ako je vycerpana z varenia a upratovania. Medzitym chyzna v hoteli ma kazdy den na upratanie jednej izby s kupelnou 30 minut o rozlohe 20m2 v brutalnej cistote a musi ich stihnut 16-20 o rozlohe 400m2. A kucharka v skole, restauracii uvari a vyda 300 porcii a su na to dve. 🙂 A musia byt menej unavene ako zena v domacnosti, lebo ich to iste caka zajtra zase. 🙂 A po praci ich caka este vlastny byt, vlastne varenie a deti.
@liljana Ale to porovnanie nie je porovnatelne. Chyzna upratuje a neriesi ludske hladisko, neriesi ine veci, ulohy, povinnosti. Zena v domacnosti riesi domacnost, potrebuje navarit, riesit deti (neraz jedno je chorlave a place, druhe chce ist von a tretie sa potreuje ucit). Byt matkou, matkou a zabezpecit chod domacnosti je velmi narocna a hlavne zodpovedna uloha.
A treba si vzdy uvedomit, rodina je o jednej bunke, o jednote, o vzajomnom pochopeni, pomoci, laske. Pri viacerych detoch neexistuje, aby obaja robili na plny uvazok a hlavne vsetky zarobene peniaze su spolocne.
@zmrzlinka2021 Problem so spolocnymi peniazmi je ten. Ze najskor treba poskytnut vykon zamestnavatelovi (vacsinou 8 plus 1-2 hodiny - cesta do prace,...), ten to zaplati, stat ich poriadne preoseje o dane, odvody a zvysok doplachti na ucet. Az potom sa daju minat kreditkou. Ked tie vykony v praci dlhodobo poskytuje iba jeden a pristup k preosiatej sume maju dvaja, casom to toho, co zvacsa, ci uplne zabezpecuje ten prijem, zacne stvat. Potom tu o tom citame v diskusiach ...
preco tebe nedali hypo? Mala si svoje peniaze dat na polku bytu a nie na spotrebice ked si mala nejake…
Inak na hypoteku si peniaze nemala ale na zariaďovanie uz ano. Hm? Snáď mas aspon odložené blocky, ideálne faktúry platene z tvojho uctu. Taktiez jeho hypoteka sa splaca aj z tvojich peňazí, uvedomujes si to? Lebo v manželstve su peniaze spolocne.
Pokial si pracovala, nejaký prijem si mala. Ked jemu samému dali hypoteku, tak by ju dali aj Vam obom, to len tak na okraj. Cize ta pekne okaslal.
Tvoja situácia? Mozes teraz suchat nožičkami a pekne ho počúvať, lebo byt je jeho. V prípade rozvodu nebudeš mat narok na nic (okrem toho co si do toho dala pred manželstvom- ak to dokážeš samozrejme, a v ramci manželstva polovicu uhrafenych splátok za hypo). V prípade jeho smrti potom, dedia deti (ty nie ak sa rozvediete), v prípade jeho úmrtia v manželstve deti aj ty s deťmi. Keďže byt nie je v bsm, každý 1/4.
@liljana Nezacne.
Pretoze clovek, co je v praci a zaraba, si je vedomy, ze ten druhy ma na starosti domacnost a z velkej casti aj deti. Mat naporiadku domacnost a venovat sa naozaj dobre detom - je rovnocenne s pracou v zamestnani. Z kolkych ust (najma muzov) som pocula, ze oni sa do prace tesia, ze si oddychnu od vreskotu, povinnosti v doamcnosti..
Zena je neraz vystavovana enormnemu tlaku doma, ale ked je doma, vie zastresit velmi vela veci. Muz pride z prace, zena zo "svojej prace" a mozu cas travit ako rodina.
Toto je často omyl,keď si dvaja berú uver,že by nedali kvôli príjmu...Do úveru ste mali ísť spoločne aj napriek tomu,že tvoj príjem nesplnal parametre. Možno by to bolo schválené v rovnakej výške,alebo potom si mala byť v kúpnej zmluve aj ty, ved žijete spolu,podielas sa na splácaní úveru. Tiež som jednej klientka radila,na uvere sú spolu a na kúpnej zmluve len priateľ. Že ci vie,že ona tým pádom nemá nárok na pol bytu...akože ja už neviem ako niektorý ľudia rozmýšľajú,nechajú sa oklamať.
@manzanillaa v spolocnosti je vzdy menej logickych typov ludi, skôr mas tie emocne, ktore si nevedia zratat dve a dve a zial, mnohe zeny si ziju v predsatvach, nie realite
@petamich peti, rozdiel je v tom, ze tvoj muz byt mal uz predtým ako si začal s tebou, byval v nom, splacal si ho sam. Ty si k nemu prišla na hotové ako sa vraví.
@autorka s priateľom bola od začiatku, len ju klasika presvedčil, že hypo si radšej zoberie on sam, lebo jej to nevychádza... co je mimochodom blbost a klasicky odrb...ci trik, lebo keď ma prijem, nie je dôvod si nezobral spolu hypo. Namiesto toho nakupovala zariadenie do cudzieho bytu.
Toto by som ja nikdy neurobila.

Tak, ako píše @sono2... Buď rada, že si nemusela riešiť hypotéku na kúpu nehnuteľnosti. A keď je písaný na neho, tak budete žit ako v chlieve, lebo muž je vlastník a nech si ho upratuje? Lebo ty si na návšteve? Takym tvojim postojom možno ti ešte pred rozvodom zruší trvalý pobyt😁.