Cestovanie počas Covid-19

brigib
11. mar 2021

Ahojte, ospravedlňujem sa vopred ak niekoho nahnevá môj pripspevok.
Ja by som sa chcela spýtať ako je teraz stou karanténou.
Ide o to, že moja švagrina býva chorvátsku(tam má prechodný pobyt) na slovensku má trvalý a je aj majiteľkou slovenskej firmy.
Chceme začať stavať dom s manželom, ale na pozemku čo vlastní spolu so sestrou.
Najprv by sme ju chceli vyplatiť a potom začat vybavovať povolenie atď.
Otázka znie môže prísť nejakým spôsobom domov bez toho aby bola v karanténe?
Lebo ona by sa tu vedela max zdržat 3 dni. Vybavili by sme všetko a išli by späť. Nevedia by dlhšie kvôli škôlke a práci.
Prišla by s mužom a synčekom(4ročným).
Či musíme čakať, čakať kedy sa zlepší situácia?
Mali by pcr test bez toho ani by ich nepustili cez hranice.

vikusjk
11. mar 2021

@brigib pre istotu si nastuduj na oficialnych weboch, ci sa nemylim, ale v spravach hovorili nieco ze ak si na vlastne naklady spravi hned pri prichode PCR test a bude negativny, tak nemusi byt v karantene

e1i
11. mar 2021

@vikusjk musia byť v karantene, toto co píšeš sa vzťahuje na ine

vikusjk
11. mar 2021

@e1i nehadam sa, preto som napisala, nech si to nastuduje. Ty poznas detaily, na co sa to teda vztahuje - len pre info?

vikusjk
11. mar 2021

Aha, toto som nasla:
Výnimky z karantény
Zostávajú výnimky napríklad pre pendlerov do susedných štátoch, študentov, osoby starajúce sa o blízkych, osoby obhospodarujúce pozemky, pre kultúrnu oblasť, spravodajsko-mediálnu produkciu a podobne. Pri vstupe bude potrebné preukázať sa negatívnym výsledkom antigénového alebo RT-PCR testu nie starším ako 7 dní /dosiaľ 14 dní/.

Pribudla kategória pre vymedzený okruh športovcov v tréningovom procese alebo účasti na profesionálnych súťažiach s podporným stanoviskom MŠVVŠ SR, ktorí budú musieť mať pri vstupe na územie SR negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 48 hodín alebo RT-PCR testu nie starší ako 72 hodín.

Pendleri zo vzdialenejších krajín EÚ, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Islandu a Veľkej Británie, osoby ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a osoby, ktoré boli zaočkované aj druhou dávkou vakcíny pred viac ako 14-timi dňami:

pri vstupe na územie SR sa musia preukázať antigénovým alebo RT-PCR testom nie starším ako 48 hodín,
najneskôr pri vstupe na územie SR sa musia zaregistrovať na http://korona.gov.sk/ehranica
musia sa sa podrobiť izolácii, ktorá končí negatívnym výsledkom RT-PCR testu – test však môžu podstúpiť aj okamžite vo vlastnej réžii po vstupe na územie SR. Ak okamžitý test neabsolvujú, po registrácii nastúpia do izolácie (RT-PCR test najskôr na 8. deň, ak je negatívny, izolácia sa končí; bez testovania trvá bezpríznaková izolácia 14 dní).
Výnimky z izolácie a preukazovania sa negatívnym testom budú platiť napríklad pre posádky nákladnej dopravy, záchranárov, pohrebné služby, zástupcov kritickej infraštruktúry , osoby, ktoré potrebujú liečbu či diagnostiku a podobne.

Cize vyzera, ze ak nespadaju do niektorej z uvedenych kategorii pre vynimku z karanteny, tak musia ist do izolacie a na 8. den absolvovat PCR test.

hettinka
11. mar 2021

@brigib nedá. Po návrate do karantény a na 8. deň test.

waggi
11. mar 2021

Ak nemôžu ostať v karanténe, tak bude lepšie, keď počkáte, lebo asi by museli ostať v karanténe a na 8. deň ísť na pcr test, ktorý ak by bol negatívny, tak sú slobodný a môžu cestovať naspäť

hettinka
11. mar 2021

@brigib však im pošlite peniaze cez Internetbanking. Na vyplatenie z pozemku sem fakt nemusí cestovať.
A ak by už musela prost kvôli notárovi, tak nech príde sama nie cela familia.
Ešte malé upozornenie, ak by prísli k vam domov, ste v karantene a na testy musíte aj vy, nielen oni.