Cestovanie s novorodencom do Českej republiky

lotuska97
13. apr 2023

Ahojte,
chcela by som poprosiť o radu ohľadom prevozu miminka z pôrodnice domov v zahraničí. Ja som Slovenka, priateľ je Čech, bývame v Česku ( u priateľových rodičov a ja tam žiadny pobyt nemám ) a budem rodiť na Slovensku. Trvalý pobyt by som chcela nahlásiť doma v SR, keďže vlastné bývanie ešte nemáme.
Chcela som sa opýtať ako previesť miminko domov z pôrodnice, keď ešte nebude mať vybavený pas.
A vôbec ako s ním cestovať pretože na vybavenie pasu budem musieť ísť opäť na SR a znovu naspäť domov do ČR, to isté ak pôjdeme k doktorovi, ktorého bude mať na Slovensku atď.
Budem potrebovať nejaký doklad, poprípade bude stačiť rodný list ?
Ďakujem ta radu.

kvietok2012
13. apr 2023

Píšeš, ze budes rodit na SK...tak hned z porodnice na odd.dokladov, das vyhotovit pas do 2 prac dní a mozete cestovat...a nie, rodny list nie je doklad na cestovanie .

lotuska97
autor
13. apr 2023

@kvietok2012 ďakujem za odpoveď 🙂 to mám v pláne, ale čo ak ma prepustia z nemocnice napr. v sobotu, to nič nevybavíme a tiež budem potrebovať ísť s miminkom z pôrodnice domov do ČR, kde budem mať všetky veci a neviem si predstaviť žeby som na SR čakala 2 dni na pas

jaskolka
13. apr 2023

@lotuska97 a rodiť budeš v mieste bydliska rodičov?Ak áno, tak chod predsa k nim.
Alebo rodis niekde v úplne inej pôrodnici? Lebo ak nemôžeš ísť na tých pár dní k rodičom ci rodine tak jednoducho sa ubytovať len niekde v hoteli na tých pár dní.
Už vopred si zober so sebou potrebné veci, oblečenie, doklady, veď ide o pár dní, nie mesiace

kvietok2012
13. apr 2023

@lotuska97 no nemas inu moznost, len počkať...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
diewcatqoo
13. apr 2023

Si prva zena, o ktorej viem, ze ide z ČR porodit na Slovensko 😳

janka2501
13. apr 2023

Neviem ako to je s rodnym listom dietata teraz, pred par rokmi mi ho vydali az po tyzdni. Skor nie, a bez neho nevyriesis pas

janinah
13. apr 2023

Radim rodiť v ČR.Nevies či bude všetko ok a či budeš môcť cestovať.Zbytocne si to komplikuješ.Bez pásu by som nešla....alebo potom si zariadiť veci tak.aby si ostala pár dní na sk u rodičov....ale zvaž.ci ozaj treba s novorodencom ísť na pásové medzi ľudí a bacily.

whatever1
13. apr 2023

@lotuska97 Ak budes rodit v cr, dieta bude mat po otcovi obcianstvo aj ceske poistenie. Ked vybavis pas, mozes cestovat na sk a vybavit dietatu aj slovenske obcianstvo sk ti ide len o to.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaskolka
13. apr 2023

@whatever1 dieťa získava občianstvo aj trvalý pobyt po matke, je jedno, kde sa narodí.

maranco
13. apr 2023

Dieťa môže mať doklad na cestovanie aj občiansky preukaz s fotkou, máš to lacnejšie ako PAS.
https://www.mzv.sk/sluzby/ak-cestujete-do-zahra...
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=nova...

whatever1
13. apr 2023

@jj298 otec dietata je čech?

whatever1
13. apr 2023

@jaskolka Dieta bude mat ceske obcianstvo ak sa narodi na uzemi Ceskej republiky a jeho otec je ceskym obcanom. V tomto konkretnom pripade obcianstvo a trvaly pobyt matky nema vplyv na obcianstvo dietata.

guiseppinka
13. apr 2023

@whatever1 dieta ziska automaticky obcianstvo po matke a ma narok aj po otcovi.. bude mat dvojake obcianstvo aj keby sa narodilo v australii...
@jaskolka

Preco chces rodit na svk? Ostan v cr, pas vybavis po otcovi cesky a mozes cestovat hore dole kolko chces... Akurat s pediatrom to budes mat trochu komplikovanejsie, lebo poradne su caste... A na tp ho vies prihlasit telefonatom na matriku a poslanim potrebnych dokladov mailom...

katuska93
13. apr 2023

no ked budes rodit v SR, tak tu dostane dieta rodny list a v CR normalne tiez vybavis rodny list, kedze ma otca cecha. Tym padom pas nepotrebujes, dieta bude mat dvojite obcianstvo. V CR bude mat automaticky trvaly pobyt podla otca a na SR zas tvoj, akurat ze potom sa rozhodni kde budete byvat a podla toho sa odhlas z poplatkov v krajine, kde nebudete.
A teda pridavam sa k zenam, ktore nechapu, preco chces ist rodit sem...

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
whatever1
13. apr 2023

@jj298 Ak su obaja rodicia slovaci, dieta po narodeni v cr dostane slovenske obcianstvo. Ak je otec cech a dieta sa narodi v cr tak dieta dostane ceske obcianstvo a ma narok aj na slovenske.
@guiseppinka To takto nefunguje ze dostane naraz obe obcianstva aspon v tomto pripade, druhe obcianstvo si bude musiet vybavit dodatocne.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
januska12323
13. apr 2023

Pobyt dostáva automaticky po matke, to sa nedá vybrať. Cez hranice bez dokladu nechoď, blbá náhoda a budú akurát vás kontrolovať, dieťa zoberú a budeš musieť dokazovať komu patrí, stojí ti to za to?
Ak chceš rodiť na sk tak si dones veci k rodičom, počkaj na rodný list, pas a môžeš ísť.

katuska93
13. apr 2023

@januska12323 to je predsa blbost, ked niekto rodi v zahranici a potom ide domov, tiez nema doklad z vlastnej krajiny. Dostane rodny list a bude mat spravu z nemocnice, nikto jej dieta nevezme, ked nebude mat 5dnove dieta pas. naviac otec je cech a vezie si dieta aj s matkou domov...

januska12323
13. apr 2023

Rodný list nie je cestovný doklad a hranica štátu stále existuje.
@katuska93 keď niekto rodí v zahraničí a chce tam ostať požiada o doklad na ambasáde, vycestovať môže až s ním.

katuska93
13. apr 2023

@januska12323 ked niekto rodi v cechach a zije na Slovensku, tak z porodnice ide domov a nie ze si zhana ubytovanie a caka na doklad, kym vybavi pas alebo co. Ma predsa lekarsku spravu. A vobec nechapem to strasenie s odobratim dietata, to sa nedeje.

guiseppinka
13. apr 2023

@januska12323 oficialne by sa to nemalo, ale prax je ina... Bezne sa aj z at chodi s babatkom domov bez pasu... Kym by nasa ambasada dala termin, tak to by tu museli tie decka byt aj pol roka...

guiseppinka
13. apr 2023

@whatever1 ale ma narok na obe. Je jedno, z ktireho obcianstva vystavia pas ako prvy... V principe ani nechapem naco su 2 rovnocenme pasy naraz

januska12323
13. apr 2023

@guiseppinka viem, že sa to robí ale ja by som neriskovala 🤷

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
guiseppinka
13. apr 2023

@jj298 ak svk ambasada v cr funguje tak isto ako v at, tak sa na nu fakt nedostanes. Cakacky su desne. Vo februari mala slovenska ambasada najblizsi volny termin na polku aprila... A presne, kontroly nie su. Kolkokrat sme sli aj my na svk s tym, ze pred hranicami mi trklo, ze pasy zostali doma... A to bola aj utecenecka kriza... Ale hlavne fakt nechapem napad ist rodit na svk, ked vsetci vieme, aky je rozdiel medzi cr a svk porodnicami

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz