Cestovanie s novorodencom do Českej republiky
Ahojte,
chcela by som poprosiť o radu ohľadom prevozu miminka z pôrodnice domov v zahraničí. Ja som Slovenka, priateľ je Čech, bývame v Česku ( u priateľových rodičov a ja tam žiadny pobyt nemám ) a budem rodiť na Slovensku. Trvalý pobyt by som chcela nahlásiť doma v SR, keďže vlastné bývanie ešte nemáme.
Chcela som sa opýtať ako previesť miminko domov z pôrodnice, keď ešte nebude mať vybavený pas.
A vôbec ako s ním cestovať pretože na vybavenie pasu budem musieť ísť opäť na SR a znovu naspäť domov do ČR, to isté ak pôjdeme k doktorovi, ktorého bude mať na Slovensku atď.
Budem potrebovať nejaký doklad, poprípade bude stačiť rodný list ?
Ďakujem ta radu.
@guiseppinka tak ako píšeš, áno, má nárok na české občianstvo. Ale nezíska ho automaticky, pretože ho bude mať slovenské po matke. Tak som to myslela aj ja.
@jaskolka je úplne jedno či sú manželia. Dieťa bude mať oboje občianstvo. Treba si to ale vybaviť. Ja ako český občan (manželia sme neboli) som rodila na SK, žijeme tu . České sme pak žiadali na českém velvyslanectví v BA. Dieťa muselo mať viac ako 90 dní. Česi nám potom poslali český rodný list s osvedčení o státním občanstvi.
@jaskolka este raz” Dítě nabývá české státní občanství narozením v případě, že v den, kdy se narodí, je alespoň jeden z rodičů státním občanem České republiky – místo narození nemá vliv.” V druhom odstavci sa pise, ze v pripade ak nie su rodicia zobrati je podmienkou potvrdit otcovstvo na matrike kde sa potvrdi aj obcianstvo otca . Ak tato podmienka bude splnena(co je samozrejme ak autorka chce aby bol jej priatel zapisany v rodnom liste) tak plati prvy odstavec ze dieta nadobudne ceske obcianstvo. Ak su manzelia, tak otcovstvo je automatické ak nie su musia ist ma matriku, ak pojdu na matriku potvrdit otcovstvo= dieta dostane ceske obcianstvo.

@whatever1 nebude ho mat, ale ma na neho nárok. To je rozdiel.No získava automaticky po matke najprv. Inak povedané, ak sa tak nerozhodnu, dieťatu ostane len slovenské.