icon

Cestovné preukazy pre deti

29. aug 2023

Ahojte. Pred dovolenkou som deťom vybavovala občianske preukazy, aby sme mohli vycestovať do zahraničia. Ex sa dozvedel, že sme boli na dovolenke a žiada si teraz tie preukazy aby aj on mohol s deťmi ísť na dovolenku. V živote ich nezobral ani do lesa alebo kúpalisko. Ja mu ich odmietam dať, pretože viem na 100% ze uz ich nikdy neuvidím. Myslím tie preukazy...
Som povinná mu ich vydať, alebo si môže požiadať aj on o vydanie OP pre deti na dopravnom inšpektoráte? Ja som si tam vystala s deťmi hodinové rady, aj som to všetko platila a skrátka mu ich nedám.

abbey1
29. aug 2023

Na dopravnom inšpektoráte im kľudne vybaví vodičský preukaz, keď dosiahnu daný vek, absolvujú prípravu v autoškole a úspešne urobia skúšky.
Ľudia, kde vy žijete?!

autor
29. aug 2023

@abbey1 jezisi a ty kde žiješ? Chcela som vedieť ci si môže aj on pre deti vybaviť cestovné preukazy. Čítame s porozumením.
A ak ta to urobí šťastnou tak ok dobre, nie na dopravnom inšpektoráte ale na okresnom riaditeľstve PZ (oddelenie dokladov) si spoko?

zuzanka.zuzu
29. aug 2023

nech si vybaví (a zaplatí) pas

nelca0510
29. aug 2023

Nech si vybaví pas. Ty budeš mať občiansky preukaz,on pas a hotovo.

autor
29. aug 2023

@zuzanka.zuzu
@nelca0510 ďakujem baby. A keby potom potrebujem vybaviť pas pre deti (náhodou....) vydajú ho aj mne keď už ho bude mať aj ex? Skratka ci deti môžu mať 2x pas a 2x OP

matkahelka
29. aug 2023

to nie su cestovne preukazy, ale OP. a tvoj ex si ich vybavit nemoze, pretoze dieta (aj dospely) moze vlastnit len 1kus OP s fotkou. ex moze detom vybavit pasy

abbey1
29. aug 2023

Pýtala si sa, či im môže na dopravnom inšpektoráte vybaviť. Tak som ti odpísala. ;)
Pas môžeš mať ty i ex pre deti.
Už len dodám, že tie OP sú majetkom detí, nie tvojim. Čiže reálne si ich deti môžu brať so sebou, keď budú cestovať do zahraničia s kýmkoľvek.

luliu
29. aug 2023

Môžu mať 2 pasy 😉

autor
29. aug 2023

@matkahelka
@luliu ďakujem

autor
29. aug 2023

@matkahelka mne bolo povedané v oddelení dokladov ze detské preukazy s fotkou sú cestovné preukazy a občianske preukazy sú tie bez fotky. Ze tie si v 15tich rokoch vymenia za OP s fotkou bez poplatku.

zuzanka.zuzu
29. aug 2023

áno, aj ty aj ex môžete mať "svoje" pasy, ale OP nie

zuzanaete
29. aug 2023

Co mas napisane na tej karticke s fotkou? Obciansky preukaz alebo cestovny preukaz? Cestovne preukazy nie su. Je obciansky preukaz s fotkou, ktory sluzi aj na identifikaciu osoby v niektorych krajinach v zahranici. Alebo potom pas plati v celom svete.

maranco
29. aug 2023

Nová legislatíva umožňuje požiadať o občiansky preukaz pre deti slúžiaci ako cestovný doklad
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=nova...