Chcete si prenajať byt bez zamestnania?
Ahojte. Chcela by som si prenajať byt. Je väčšinou podmienkou byť zamestnaný? A ako dlho to približne trvá napr. od prehliadky bytu? Dakujem
Myslím si, že ak normálne vyplatiš kauciu a dva nájmy dopredu (alebo podľa toho ako to ma prenajímateľ nastavené), nemal by byť problém, že ešte nemáš prácu. Asi dá veľa prenaajimatelov na prvý dojem, ak posobiš ako slušný človek, nie si nejaka špinavá, nezapáchaš, máš nejaké spôsoby tak sa da predpokladať, že si nájdeš prácu a budeš riadne splácať. Väčšinou každý prenajímateľ chce prenajať rýchlo, aby mal byt stále obsadený a neprichádzal o peniaze, takže od obhliadky to trvá par dni. Vyhotovenie zmluvy, podpis, odovzdanie bytu. My keď sme išli do nájmu tak sme jeden deň išli na obhliadku a druhy sme už mali kľúče a sťahovali sa
@natalienka12 ale, ak dnes pracu ma, zajtra uz nemusi mat. Podstatny je depozit a dobra zmluva
@mk1111111111 existuje niečo ako zákonník práce. Takže okamzita výpoveď sa nedáva len tak. Výpovedná doba je dostatočne dlhá, aby si človek vedel nájsť prácu.
@gemerka17 to vzdy neplati, vid teraz, zrusili celu prevadzku k 1. marcu-myslim, celkom som to presne nesledovala a vsetkych prepustili, oznamili im tento tyzden. Odstupne isto dostanu, ale, ci sa zamestnaju je otazne, miest tam vela nie je
@mk1111111111 majú odstupne, existuje aj úrad práce. Ľudia si prenajimaju byty vo väčších mestách, kde je práce viac. Okrem toho ver mi, ze prenajímateľ posledné čo potrebuje je najomcu, ktorý žije od výplaty k výplate. Aj toto ja napríklad zisťujem pri najomcoch, ich životnú situáciu. Takže nie je to tak, že keď stratí človek pracujú nebude mať ani na chleba. Každý má nejakú rezervu, aby vedel vykryt neočakávané situácie.
@gemerka17 ja poznám neskutočne veľa ľudí v podnájmoch a žijú od výplaty k výplate, na úvery nedosiahnu, tak to takto riešia, inak by boli pod mostom
No to záleží kde a či ideš cez realitku. Pred rokmi som pri prenájme musela priniesť potvrdenie o príjme za posledné 3 mesiace, išlo to cez realitku a mali také podmienky, bol to byt vo vlastníctve nejakej developerskej firmy. Ak ideš normálne cez súkromnú osobu, tak sa ťa na to nebude nikto pýtať.
@evelynmozagalega To kde si na to prišla, že súkromná osoba sa to pýtať nebude? Prenajímateľ si stanovuje podmienky, aké chce. Je to jeho byt a on si vyberá nájomcu. Ja sa to nájomcu vždy pýtam, kde pracuje a koľko asi zarobí. Ak mám pochybnosti (napr. začne vyjadnávať, či by si nedal len 1 depozit namiesto dvoch), okamžite zaradím spiatočku a byt mu neprenajmem. Tiež v prípade, ak pýtam potvrdenie od zamestnávateľa a začne sa vykrúcať. Ďalej nekomunikujem a byt mu neprenajmem.
@mk1111111111 Depozit ťa ochráni na 2-3 mesiace. A dobrá zmluva ťa ochráni pred čím? Ja mám perfektnú zmluvu vyšperkovanú do posledného detailu, keď som z fachu a robila som si ju pre seba, takže je urobená tak, aby chránila mňa ako prenajímateľa a aj tak ma nikdy neochráni pred situáciou, ak nájomca prestane platiť. Dva tri nájmy započítam z depozitu, ale čo potom? Kým súd rozhodne o mojej žalobe na vypratanie nehnuteľnosti, ubehne aj rok a dovtedy mi tam nájomca bude bývať zadarmenko. Preto je potrebné skúmať solventnosť. serióznosť, recenzie, či je zamestnaný a kde. Nepotrebujem tam nejakého asociála.
@natalienka12 vo Švajciarsku dokonca vyzaduju potvrdenie, ci nemas dlhy-asi ekvivalent exekucie na Sk.Ja som si chcel,len garaz prenajat za 100Fr mesacne,kym mi to prislo,bola prec...
@natalienka12 mudro pises👍💪
Sme v druhom prenajme a nikto od nas doklad o zamestnani nechcel, bolo to o tom, ako posobime, komunikujeme. Dolezita je zmluva a schopnost platit - zdroje nie su podstatne.
@natalienka12 tak mňa sa to nikdy nepýtali priamo, možno len tak medzi rečou, ale môže byť, že to prenajímateľa zaujíma. Ja by som sa tiež opýtala, pre istotu.
U nás v meste tak znie skoro každý inzerát, že chcú doložiť pracovnú zmluvu 🤷
@domi2425 co je nezakonne prepana????
@natalienka12 nic, beriem spat.. zle som pochopila a napisala som blbost😆
@domi2425 Este ze tak…ja reku, ze si chcela napisat, ze pytat sa potencialneho najomcu na zamestnanie je nezakonne!
U nás nie, ale v Španielsku ukazuješ zmluvu, v USA aj výpis z účtu
@natalienka12 my sme boli vo vicerych podnajmoch a nikto prac.zmluvu nepytal. Asi sme vyzerali doverihodne. Este som to ani nepocula.
@mk1111111111 zalezi aj od lokality, aj od prenajimatela, aj od zmluvy, ci prenajimatel prijem vobec prihlasi na danove😆ja som to tiez nezazila, ale je pravda ze som vela krat zhanala prenajom cez znamych, a raz ked som skusila mimo tak mi jeden pan tvariaci sa ako sukromna osoba neskor priznal ze je vlastne realitak a musim platit aj proviziu😅opytal sa ma ci nemam “tolko peniazkov” naraz a ked som mu povedala ze mam ale odmietam platit proviziu pre RK tak presiel do agresie ze mi teda praje vela stastia ale takto si s kocurom urcite byt nenajdem🤣🤣to fakt zalezi na koho clovek natrafi
Záleží od prenajímateľa ci to ma podmienku a ci si sadnete. Keď som prenajala svoj byt ani som netušila co ta slečna s priateľom robía , iba som ich mala na odporučenie od jej rodiny ktorú poznám zbežne. Dali depozit, tak keby neplatili strhnem peniaze z toho a potom riešim, ale časom som zistila ,ze sú stopercentni a keď si zamestnaná nikde nie je napísané, že ta za týždeň nemôžu vyhodiť z roboty.
Za 3 najmy co sme boli s priatelom sa nas max opytali na pracu ale nikto viac neriesil
Zase ak prenajimam a príde niekto slušne oblečený na 5 ročnom aute strednej triedy, povie že predtým v rodnom meste pracoval vo firme xx 10 rokov a má našetrené aj na depozit aj rezervu a nemusí prvé mesiace robiť, chce sa rozkukať beriem to ok. Naopak niekto môže mať zmluvu pracovnú čerstvú ale akú mám záruku že zajtra ho z práce nevyrazia v skúšobnej dobe okamžite lebo bude neschopný? Teda keby prenajimam zaujíma ma skôr celkový dojem a majetnost a história človeka ako aktuálne pracovné zaradenie.

prenajimame, ale na zamestnanie sa nepytame. vela povie osobne stretnutie, ten clovek nam musi sediet a vyvolat dobry dojem, ze tos nim bude fungovat. teraz je tam mlady par kde slecna v case obhliadky nemala pracu, nijak sme to neriesili lebo mame v zmluve 2 mes.kauciu a 2 mesacnu vypovednu. ak by prestali platit lebo na to nemaju prijem, tak kym skonci vypovedna stagujeme z kaucie. u nas to nieje zvykom, ale napr vo fr je najomnik viac chraneny, takze tam chcu vidiet aj prac.zmluvu alebo potvrdenie od zamestnavatela, prip.aj odporucanie z posledneho najmu 🙂