Čo je možné urobiť s psychicky chorým človekom, ktorý sa vyhráža?

25. apr 2022

Ahojte, chcela by som sa poradiť. Neviete čo sa dá urobiť s psychicky chorým človekom, ktorý sa vyhráža?
Píše SMSky, potom pri telefonovaní si to akože nepamätá (veľa pije), alebo nevie prečo to napísal. Robí to dookola. Niekedy niečo z toho aj urobí (z tých vyhrážok - napríklad susedovi prepichol pneumatiky na aute). Naposledy mi napísal: "Si skaredá a zla - volam svojich ludi aby ta pojebali a tvojmu muzovi odtrhli vtaka" "skrachuješ!" A podobné sms.. Je to rodina, ujo. Už neviem čo s ním robiť. Dali by ste niečo také na políciu?

stanulienkat
25. apr 2022

Čo s tým polícia bude robiť myslíš?? Uplne nič. Oni založia 10 lajstier do šanónu. Uja blokni v telefóne a odstrihni v živote. A máš po probléme.

janka_23
25. apr 2022

Určite áno, riešila som niečo také akurát ten človek nebol psychicky chorý. Polícia to riešiť bude, vyhrážanie je trestný čin, v prípade psychicky chorého človeka to asi ale budu riešiť inak.

janka_23
25. apr 2022

@stanulienkat budú to riešiť, od 1.7.2021 je vyhrážanie trestný čin. Riešila som niečo podobné

alenah31
25. apr 2022

už dávno by som podala TO. Na čo akože čakáš?? Kým z toho niečo čo napísal aj reálne neurobí? Polícia ho minimálne predvolá a pravdepodobne nech vyšetriť či je spôsobilý - ako alkoholikovi mu môže nariadiť ústavné liečenie.

kittykat22
25. apr 2022

@stanulienkat preco pises taketo veci, ze nic robit nebudu? Samozrejme, ze ked sa niekto vyhraza tak treba ist na policiu a to riesit bude. Sediet so zalozenymi rukami a cakat kym pride clovek a ublizi autorke je skvele riesenie.

autor
25. apr 2022

@stanulienkat Je to dosť komplikované. Ujo nám v minulosti daroval pozemok. Ak by som ho zablokovala, bolo by to úplne nie dobré a nič by to nevyriešilo (a hlavne rodina by ma ohovorila kade-tade, že som ho okradla (lebo sa o neho nestarám, keď nám pozemok daroval). On potrebuje hospitalizáciu, avšak dobrovoľne nechce a potom vypisuje (nie len mne) takéto SMS-ky, vyhráža sa a obťažuje okolie.
Preto hľadám nejakú cestu, ako to riešiť.
Len neviem, či to má riešiť polícia, alebo nemocnica, alebo komu vlastne volať. Už bol pár krát na psychiatrii hospitalizovaný.

kittykat22
25. apr 2022

a co ti pise? hod do fora. ved si anonymna

janka_23
25. apr 2022

Myslím ze ak je taky človek nebezpečný pre svohe okolie môže byť hospitalizovaný aj proti svojej vôli. V liečebni mu nastavia liečbu len je otázne ci bude lieky užívať.
Každopádne na políciu by som zašla, objasnila situáciu a oni ti poradia

stanulienkat
25. apr 2022

Ty si uz pisala,ze? Oh,no mate zabavu.....😑

autor
25. apr 2022

Viac menej som nad tou políciou už viac krát uvažovala, ale obávam sa, či ho len nepredvolajú a nepustia, a potom mi a mojej rodine bude robiť napriek ešte viac.
Posielam pár vybraných SMS z posledných 3 mesiacov (ja mu neodpisujem nič, keď volá, tak sa tvári, že sa nič nestalo):

"Si skaredá a zla - volam svojich ludi aby ta pojebali a tvojmu muzovi odtrhli vtaka"
"skrachuješ!"

"verim, že chceš žiť spokojne, tak nekomplikuj veci, už nebudem hrať debilka, zasiahnem"
"tvoj skurvený foter je proti tomu, aby som vam pomohol - nech si jebe dievčatká a ty mu tlieskaj"

"pozemok vráť mne, tvoja sestra je nevďačná sviňa" (pozemok, ktorý od neho máme som mu chcela vrátiť, ale keď to chcem urobiť na papieri, tak nechce prísť na stretnutie s notárom k vráteniu, a potom vypisuje zase)

"idem za tebou" (neprišiel)
" vieš, že tvoj otecko má kvapavku?"

ivuska027
25. apr 2022

No a co ze Ti daroval pozemok. Darovacia zmluva je vzdy bezodplatne. Teda nemoze sa podmienit starostlivostou. co sa týka vrátenia, z Tvojej strany neurobis nic zle, ked si ho bloknes. Ved ho nejdes zabit, len Ti nenapise debilnu smsku, teda na to dvovod nie je. To je celé. A teda si usporiadaj v hlave, ci to chces znasat, ci Ta zaujima, co si o tebe pomysli rodina a podobne hluposti. Bud Ti to vadi a riesis to. Alebo sa vyhovaraj a neries. Kým tu vypisujes uz si mohla kontaktovat lekara, policiu, nejaky socialny odbor na urade prace a neviem co vsetko... skrátka niekde už začať.

dilino
25. apr 2022

TY si tu už písala ale asi sa nič nevyriešilo za ten čas no to je asi daň za dar.Ked ste vydeli aký je prečo ste prijali dar.Ano ono je to lákave ked to dostaneš darom ale nieje dar ako dar.Toto je skôr danajský dar. Pokiaľ je svojprávny tak urobi s nim policia zápis za vyhražanie a postupia to niekde vyššie.Súd mu môže nariadiť ústavnu protialkoholickú liečbu.Ked nariadi súd samovoľne odisť nemôže.Musi tam byť dokiaľ mu neuplynie lehota danna od súdu.Tam mu budu skúmať aj stav či je po psychickej stranke v poriadku ale asi nie je.Normálny človek taketo veci nevypisuje. Policia musi prijať oznámenie a preveriť ho a samozrejme musi byť zápis.Stálo vám to za to čo od vás teraz vyžaduje.Mali ste si pozemok kúpiť a bol by pokoj nemali by ste záväzky vôči nikomu a mala by si pokoj.Ako toto teraz riešiť.Evidentne čo piše o tvojom otcovi že je tvoj otec proti tomu aby ten ujo vám pomohol tak čo vlastne ten ujo chce.Všetko mu vráť a aby si mala pokoj toto budeš mať celý život tak vykríkovane že si to prijala.Vedela si na začiatku ako pije od takého človeka nechcem nič.ON vám ho ani dobrovoľne nedaroval ked robi take cirkusy a vypisuje vám take správy.To normálny človek toto nenapiše.A ani nevieš čoho je ten človek schopný.Môže vám aj ubližiť.Nedajbože aj podpaliť dom.Ved to je čiste zmyšľanie psychický chorého človeka.Normálny človek by povedal že vráťťe mi dar pozemok a nie vypisoval výhrážne správy že sa musite báť.Netreba si ho všimať a zablokovať v mobile.Za každým ked pride volať policiu.To že nevie čo rozprava že je opitý je omyl.Len opitý človek a male dieťa hovoria pravdu.Ked ti povie niečo opitý väčšinou to je pravda.Pre pozemok opletačky zbytočne.Stoji na tom pozemku niečo ak nie treba ísť k právničke a poradiť sa sice budeš za radu platiť ale aby si mala pokoj tak to musiš vyriešiť.Tu je poradňa pána advokáta Ficektam môžeš položiť jednu tázku zadarmo.Alebo tu an MK sú aj právničky čo poradia v právnej poradni.Skús tam.A tie správy by soom ukazala aj otcovi aby to s nim riešil.Povie niekomu taku správu a o tvojom otcovi sa to môže tato hlúposť rozširiť dalej.Tvoj otec by mal razne zakročiť všetci okom piše v tých SMS-kách podať na neho trestne oznámenie.Aj TY aj tvoj Muž a aj tvoj Otec.Potom by sa vydelo. Rieš to pokiaľ je čas.A ten ujo je otcov brat.

dilino
25. apr 2022

A ked vám dal ten ujo pozemok vtedy nebol psychický chorý.Vedela si aký je či ON vám daroval ten pozemok a odrazu sa stál alkoholikom a psychický chorým človekom.Fakt rozum mi to neberie.

autor
25. apr 2022

@dilino Nie, ale vtedy nebol v takom zlom psychickom stave. Zhoršuje sa to.
@dilino Ďakujem za rady. Určite sa poradím s právnikom, ako ten pozemok vrátiť, nech máme od neho konečne už pokoj,

oli18
25. apr 2022

Ak je psychicky chory tym, ze mu vratis pozemok, sa nemusi vobec nic zmenit. Takze pozemok dobrovolne nevracaj. Na vratenie daru musi dat darca podnet na sud a tam dokazat, ze sa obdarovany k nemu zle chova. Zle sa vo vasom pripade chova darca. Skus mu pomoct cez obvodneho lekara, mozno cez policiu, ale to stale nie su fakty proti tebe. Ty len v zufalstve hladas pre neho pomoc.

dilino
25. apr 2022

Tak to bude najlepšie.Porad tu je poradňa on sa vola pán Ficek je to špičkový právnik potrebovala som aj aj pomoc napisala som mu za pár dni mi odpisal a poradil.Skús tam.To je tak ako od niekoho niečo dostaneš tak vždy je to niečo za niečo.On akože chce čo.Vrátiť pozemok alebo chce zaňho peniaze.Na starobu bude ešte horši.Ked je psychický chorý čo zjavne je tak to treba urychlene riešiť.A na tom pozemku stoji niečo vystavane dom alebo nič tam nie je.

lienka.7
25. apr 2022

Pokial ma na to papier tak nic

autor
25. apr 2022

@dilino Na pozemku nič nie je. Len ho musíme chodiť kosiť. Viac menej nám neprináša ani nejaký úžitok, ak nerátam par ovocných stromov (ktoré sme tam vysadili) a v lete par opekaciek.
Čo on chce? Nechce peniaze a ani pozemok vrátiť. Chce, aby som mu každý týždeň volala (on mi vola minimálne 2x denne dnes som mala 11zmeskanych hovorov pričom som mu dva krát dvihla ráno), nakupovala raz za tri dni (býva par km od nás), brala ho na výlety s nami (čo nezvládame, lebo smrdí za alkoholom atď) a aby som riešila jeho hádky s inými ľuďmi (uzmierovala ich s nim, keď im vynadá).

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikdenikto
25. apr 2022

Vrátila by som mu ten pozemok a hotovo....vopred mu oznámiť miesto a čas podpisu zmluvy. Povedz mu že ak sa nedostaví on alebo niekto komu ten pozemok má patriť, vzdáš sa ho v prospech mesta/dediny do ktorej katastrálne patrí. Vyriešené.....telefón nedvihat, na sms nereagovať + kľudne aj udať na polícii. Rodinu by som neriešila. Bože ľudia nebojte sa postaviť za seba a svoju životnú pohodu ja čo tu čítam na koňovi až mi je niekedy ťažko ako si ľudia nevážia samých seba a čo všetko si nechajú 🙈

dilino
25. apr 2022

No zapomen ani nekoste načo nech si pokosi.A čo chce chodiť s vami na výlety ved nech si niekoho nájde a nie s vami.Utnuť to a telefon ani nezvdihaj za obťažovanie by som ho nahlasila a žiadna rodina by ma nezaujimala.

katkami123
27. nov 2022

Autorka ako si dopadla?