icon

Čo robiť, keď nemáte nárok na mestský byt?

hanka5215
16. júl 2024

Dobry večer. Mam otázku. Mam žiadosť na mestky byt, ale bolo mi oznámené, ze nemam na takýto byt narok, presahujem životné minimum o 200euro,pre trojčlennu rodinu. Maximum je 1700, my máme 1900. V septembri sa to zníži keďže mi konci rodicovsky. Ako môžem postupovať. Každý rok dokladame na mesto aj danove priznanie, kvoli podmienkam bytu. Hypoteku nam nedaju, kedze ma zmluvu na určito a ma velke diéty ktore banka neakceptuje. Poprosím vas, ma niekto skúsenosť s tymto. Zatiaľ byvam u mami tiez v mestkom dvojizbovom byte, kde sme 6ti. Ked pride muz z turnusu tak sme 7mi.
Podnajom zial obvolavam každý jeden ktorý vidim, ale je tu sama diskriminacia voči romom.
Vie mi niekto pomôcť, aspon s tym ci mam alebo nemam narok ked sa mi príjem znizi?.
Ano bolo mi povedane, az ked sa nam znizi prijem, a zdokladujem danove priznanie.
Ale čakať do ďalšieho roka uz nechcem... Asi pojdem pod most :(

Strana
z2
matullienka
17. júl 2024

@dadis to je pravda, žiaľ u nás tá diskriminácia bude vždy. Môže byť neviem aký slušný a pracovitý, ale vždy bude mať nálepku.

ullala
17. júl 2024

@vanilkovazmrzka no vidis a my sme prenajali romom a nevideli sme za cely ten cas, co tam byvali, od nich ani cent. Este sa aj vyskierali, ze ich nemozeme kvoli detom vyhodit, este aj bordel v byte zostal. Takze to bolo posledny krat. Takze zial.

esmey
17. júl 2024

Dajte 3,4 alebo 5 mesačný depozit na podnájom a zoberú vás. Neverím že potom niekto bude mať problém vás nezobrať. Vás nie že nechcú prijať pretože ste rómovia ale preto lebo nikto nechce dať podnájmu niekoho, kto nebude platiť alebo vybýva byt.

aduskatt
17. júl 2024

@hanka5215 treba si nájsť niekoho, kto tomu rozumie, ani diéty nie sú problém, ani doba určitá

kaia
17. júl 2024

@hanka5215, a že sme vyspelá spoločnosť, fakt smutné… toto je normálne príbeh ako do novín, nech sa ľudia zobudia z tých svojich predsudkov 😣

faith6
17. júl 2024

My bývame v Bratislave a sme tiež Rómovia 3 člena rodinná teraz čakáme bábätko a bývame v prenájme a absolútne žiadny problém sme nemali nájsť bývanie pokiaľ vidí prenajímateľ že ste slušný pracujete a samozrejme není rasista ten človek tak by nemal byt problém, väčšinou je problém že nechcú deti , nášmu majiteľovi nevadia ani deti ani že sme Rómovia každý mesiac má najomne na účte o byt sa staráme ako o svoj a není problém ešte nám aj pogratuloval že budeme mať bábätko ani slovo o zvýšení nájmu. Treba hľadať a nie hádzať neromov do jedného vreca sú aj taky ktorý nemajú žiadne predsudky..tiež budeme riešiť hypo ale šetríme co sa dá zatiaľ..ja som mala podaný o metský byt pred 2rokmi no tu v Bratislave môžem snívať že ho dostanem tak rýchlo teta ho dostala za 10 rokov 😀 .

zafir01
17. júl 2024

@hanka5215 vo VÚB môjmu mužovi uznali aj diéty . Asi 75% z hodnoty diét mu priznali k jeho mesačnej mzde.

hanka5215
autor
17. júl 2024

@faith6 my sme na vychode a tu je to oveľa iné, ako u Vas na západe. Tu len počuju romovia a už nič.. Pisala som aj, ze s najmom problem nebude.. Dokonca som hned chcela vyplatiť depozit 3 mesačný. Odpoveď bola bytové družstvo si neželá romsku rodinu, prepáčte. Samozrejme,, ze skúšam dalej, lebo osamostatnit sa musím. Ale žiaľ je to tu ťažké a ani si neviete predstaviť ako...

hanka5215
autor
17. júl 2024

@zafir01 nam financny poradca povedal, ze v ziadnej banke nam to nebudu akceptovať,ze niekedy pred niekoľkými rokmi VÚB ešte akceptovala, ale po zmenach, ktore prišli vraj uz nie.

butterflyeffect
17. júl 2024

@hanka5215 treba zmenit financneho poradcu, najst takeho co aj dqco vie, alebo ist priamo do banky, ocividne ten vas nema prehlad a info, slsp akceptuje aj dobu urcitu aj diety do 50% uz roky a stale to plati, ziadne zmeny neboli( pracujem v banke)

hanka5215
autor
17. júl 2024

@butterflyeffect ďakujem, skusime určite aj osobne, ked príde muz v auguste domov.

Strana
z2