icon

Čo robiť s neplatným cestovným pasom?

22. aug 2026

Prosím vás, máme so synom neplatné cestovné pasy, už nebudeme vybavovať nové,je povinné ich vrátiť na polícii?

anonym_312406
22. aug 2026

Stare pasy sa vracaju pri vybavovani noveho. Bud zaniest, alebo odlozit, ak raz bude treba predsa len vybavit pas.

ivanakal
Včera o 06:22

Ja som mala neplatny pas doma cca 15 rokov. Az nedavno sme sa rozhodli urobit si nove (vylet mimo EU). Vratila som ich vtedy.

anonym_7db269
Včera o 08:25

Tiež som mala (moje aj mužove)doma 9 rokov, ani som netušila že ich máme doma. Keď sme si dávali robiť nové op tak som ich odovzdala.

natalka13
Včera o 08:59

Odkial vies ze syn si nebude vybavovat novy pas? Alebo aj ty?

anonym_323186
Včera o 11:18

@anonym_autor
Ja som ho doniesla pri vymene na novy, ale som ho mala uplne plny peciatok tak som si chcela nechat ako suvenir, odstrihli z neho roh a vratili.

dahliaa
Včera o 11:26

Můžeš ho vrátit při žádosti o nový pas a nebo si ho prostě necháš. Třeba na památku, pokud tam máš hodně razítek z dovolených. Já mám takto schované první pasy svých dětí. Pouze jim řekneš, že ho nemůžeš nikde najít. Na úřadě ti dají kromě žádosti o nový pas podepsat i papír o ztrátě starého pasu a nic víc řešit nebudou. 🙂

autor
Včera o 20:16
@natalka13

Odkial vies ze syn si nebude vybavovat novy pas? Alebo aj ty?

@natalka13 Keď im starý vratim tak budú to mať evidované že som ho vratila a nestratila..pasy sme davali deťom kvoli tomu že nemali občianky,mimo EÚ necestujeme.

vevesh
Včera o 20:26

Nie, nie je povinne ich vratit. A ci ich niekedy nebudes potrebovat, nevies nikdy. Mozes ich kedykolvek vratit na policii, ak sa ti chce alebo pri najblizsiom vybavovani obcianskeho pre niekoho z rodiny...

anonym_c0079c
Včera o 22:53
@anonym_autor

@natalka13 Keď im starý vratim tak budú to mať evidované že som ho vratila a nestratila..pasy sme davali deťom kvoli tomu že nemali občianky,mimo EÚ necestujeme.

@anonym_autor Možnosť vydať občiansky preukaz aj dieťaťu do 15 rokov existuje od roku 2019, dá sa použiť na cestovanie v EÚ a je lacnejší ako pas.