Čo robiť s neplatným cestovným pasom?
Prosím vás, máme so synom neplatné cestovné pasy, už nebudeme vybavovať nové,je povinné ich vrátiť na polícii?
Ja som mala neplatny pas doma cca 15 rokov. Az nedavno sme sa rozhodli urobit si nove (vylet mimo EU). Vratila som ich vtedy.
Tiež som mala (moje aj mužove)doma 9 rokov, ani som netušila že ich máme doma. Keď sme si dávali robiť nové op tak som ich odovzdala.
@anonym_autor
Ja som ho doniesla pri vymene na novy, ale som ho mala uplne plny peciatok tak som si chcela nechat ako suvenir, odstrihli z neho roh a vratili.
Můžeš ho vrátit při žádosti o nový pas a nebo si ho prostě necháš. Třeba na památku, pokud tam máš hodně razítek z dovolených. Já mám takto schované první pasy svých dětí. Pouze jim řekneš, že ho nemůžeš nikde najít. Na úřadě ti dají kromě žádosti o nový pas podepsat i papír o ztrátě starého pasu a nic víc řešit nebudou. 🙂
Odkial vies ze syn si nebude vybavovat novy pas? Alebo aj ty?
@natalka13 Keď im starý vratim tak budú to mať evidované že som ho vratila a nestratila..pasy sme davali deťom kvoli tomu že nemali občianky,mimo EÚ necestujeme.
Nie, nie je povinne ich vratit. A ci ich niekedy nebudes potrebovat, nevies nikdy. Mozes ich kedykolvek vratit na policii, ak sa ti chce alebo pri najblizsiom vybavovani obcianskeho pre niekoho z rodiny...
@natalka13 Keď im starý vratim tak budú to mať evidované že som ho vratila a nestratila..pasy sme davali deťom kvoli tomu že nemali občianky,mimo EÚ necestujeme.
@anonym_autor Možnosť vydať občiansky preukaz aj dieťaťu do 15 rokov existuje od roku 2019, dá sa použiť na cestovanie v EÚ a je lacnejší ako pas.

Stare pasy sa vracaju pri vybavovani noveho. Bud zaniest, alebo odlozit, ak raz bude treba predsa len vybavit pas.