icon

Čo treba vybaviť pred pôrodom pri nezosobášenom páre?

6. mar 2025

A sú to vybavovačky na rýchlo? Alebo už by sme sa mali poponáhľať ak už mame termín v apríli 24

evka52
6. mar 2025

Ja k téme: je to uplne rychle vybavenie, na matrike poviete ze chcete podpisat prehlasenie o otcovstve, tlačiva daju oni, vam staci obciansky. Tento dokument si zober so sebou aj do porodnice, bude potrebny pri vybavovani rodneho listu a pod. To uz bolo spomenute vyssie, len potvrdzujem, ze to je vsetko co treba riesit. 🙂 Este mozno otazka, trvaly pobyt mas na mieste, kde realne byvate? Kedze trvaly pobyt ma dieta automaticky po matke.

athelas86
6. mar 2025

Manželstvo je štatisticky záležitosť skôr vzdelaných a mestských párov, teda úplný opak sedlače. To len sociologická vsuvka 🙂

andreakotesova
6. mar 2025

@athelas86 👌

klaudia1702
6. mar 2025

Na matrike je to otázka 10 minút. Dcéra bude mať 5 rokov, priezvisko po otcovi a zatiaľ sme nemali žiadny problém. Nevadí mi ani keď ma v škôlke alebo u lekára oslovia jej priezviskom, sama sa tak niekedy predstavujem, aby nás vedeli priradiť 😁 teraz čakáme druhé, ale premýšľam, že sa zoberieme ešte pred pôrodom, len som mu to ešte neoznámila 😆

belllinka
6. mar 2025

@andreakotesova
@lenkakravcova a vy ked sa rozvediete a pride novy partner, tak co?? Vydate sa a budete mat ine priezvisko, ako dieta? To je to iste. To vam uz nebude vadit? 😀 A tiez budete potrebovat suhlas partnera na zmenu priezviska dietatu!

andreakotesova
6. mar 2025

@belllinka vysvetlila som vyššie. Ak by som sa aj rozviedla, tak by som sa už veru nevydala. Už som stará 😅

kitycat
6. mar 2025

Ta najdolezitejsia rada je meno po matke!

Sa pytas a toto je skratka gro. Po sobasi zmenis aj sebe aj dietatu.

belllinka
6. mar 2025

@athelas86 tak si dajme aj rozvodovu statistiku, vies o tom, ze sa viac rozvadzaju ludia z mesta?

belllinka
6. mar 2025

@andreakotesova tak teoreticky, keby si bola mlada, v com by tvoja situacia bola po rozvode a s novym partnerom ina, ako situacia tej nezosobasenej matky??

andreakotesova
6. mar 2025

@belllinka neviem na to odpovedať, lebo ja sa neplánujem druhýkrát vydávať.

andreakotesova
6. mar 2025

@belllinka lebo tí z dediny sa hanbia priznať, že ich manželstvo nevyšlo... či? Aspoň voľakedy to tak bolo.

belllinka
6. mar 2025

@andreakotesova ale veď si to nevzťahuj iba na seba. Autorke tu radíte, že v akej bude blbej situácii, keď sa rozvedú, ona si nájde nového pratnera a bude potrebovať súhlas otca na zmenu priezviska dieťaťa. Ale predsa v takej istej situácii by bola, aj keby bola vydatá, potom sa rozviedla a vzala si nového partnera, tiež by mala iné priezvisko, ako dieťa a takisto by potrebovala súhlas na zmenu jeho mena od ex.
@lenkakravcova
Mám iné meno ako dieťa a v živote som žiadne problémy s tým nemala

belllinka
6. mar 2025

@andreakotesova tak prečo tu potom riešime nejaké štatistiky? Keď sa veľa ľudí berie iba preto, že musia a nerozvedú preto lebo by to bolo hanba? Robíte z toho sobáša nejakú modlu, trápne orácie v kostole, pritom každý druhý manželík sa chodí ukojiť niekde inde 🙂

autor
6. mar 2025

Ale moja otázka znela : Čo treba vybaviť pred pôrodom pri nezosobášenom páre?
A sú to vybavovačky na rýchlo? Alebo už by sme sa mali poponáhľať ak už mame termín v apríli 24.
Toto Vám príde, ako prosenie o radu, či dať alebo nedať priezvisko po otcovi dieťaťa ?! Ja chápem, ak niekto rozmýšľa takto. Dobre. Ale teraz čo mam prísť za mojim partnerom a povedať mu , vieš čo, nedáme priezvisko po tebe , keďže ešte nie sme svoji. Pretože sa rozídeme. Haahahaha 🤣🤣🤣🤣 Ano , stúpa mi tlak ! Aspoň vidim ako beriete manželstvo! My to myslíme vážne. Už sa nebudem rozčuľovať. Ďakujem , že ste mi poradili, k téme 🙏

athelas86
6. mar 2025

@belllinka Nečítal som všetko, len na posledný komentár reagujem, že manželstvo je v prvom rade právny inštitút, nie náboženský a to naprieč vekmi a kultúrami.

hylary
6. mar 2025

Pre neveriacich Tomášov - tiež som dala priezvisko dieťaťu po otcovi a neľutujem, po 3 mesiacoch od pôrodu sme mali svadbu a už sme 11 rokov manzelia 💛 takže.. Nie kazdy muž je hajzel, že si ženu nevezme akonáhle má dieťa po ňom priezvisko

autor
6. mar 2025

@hylary to je zlate ❤️môj muž isto nie je hajzel. ❤️ mrzi ma ,že ostatne nemali v živote to šťastie. Chcem mať svoju vysnívanú svadbu , určite až po pôrode tiež 🙏 veď som ako hroch . 😂 ale zjavne 100 ludi 100 chutí. Nie každý pochopil. 😍

hylary
6. mar 2025

Určite lepšie ako sa vydávať s bruchom 👍 a aby si každý, vrátane toho dieťaťa potom vypočítal, že som sa vydávala tehotná.. a že sme sa len preto vzali.. ďakujem, neprosím 🍀

vler
6. mar 2025

@hylary nie KAZDY je taky ale je dost aj takych; vid pribehy aj tu na konovi

katusik456
6. mar 2025

Na matrike to máte rýchlo spravené, dohodnete sa na priezvisku a hotovo. My sme to riešili asi 3 t pred termínom 😁 mimochodom máme syna a ma mužove priezvisko žiaden problém nevidím, sme na tom rovnako, zasnúbení sme a svadba bude. Nenechaj si kaziť nervy tu zbytočne. Máme krásny vzťah a nazývame sa mužom s zenou, sme rovnocenná rodina aj bez papiera, ktorým to cele specatime. U lekára sa predstavujem menom syna, všade inde svojim priezviskom, v pôrodnici ma volali priezviskom syna a to som ledva reagovala 😂

autor
6. mar 2025

@katusik456 ďakujem ❤️

oblecenie99
6. mar 2025

No a ja som vydatá, a priezvisko mám iné ako mužove 🫣 teda, mám aj mužove, ale používam ho ozaj len v úradnom styku, do tlačív a formulárov, ináč sa predstavujem len dievcenskym, bežne aj keď sa niekde dvaja máme predstaviť, tak ja poviem priezvisko A, on priezvisko B, a syn má tiež len tvar priezviska po mužovi - zatiaľ nikto nespochybnil moje rodičovstvo k nemu, ani sa nikto nespýtal, že keď sme manželia, ako sa môžem volať ináč ako muž 🫢

lenkakravcova
6. mar 2025

@belllinka ty možno nie. Ale dieťa s tým problém môže mať - ak dôjde k situácii s rozchodom. Je určite dosť nepríjemné v škole vysvetľovať (vieme, aké dokážu byť deti kruté k sebe navzájom a šikanovať sa aj cez takéto "blbosti"), prečo sa volám inak než mamka (alebo ešte inak než mamka a nový ocko..) Treba na to pozerať aj z hľadiska dieťaťa. Nie len z hľadiska seba.

belllinka
6. mar 2025

@lenkakravcova no ved pozeram z hladiska dietata, ked sa dvaja rozvedu a matka sa znova vyda a bude mat ine priezvisko? Ci comu nechapes?
A k tvojmu dotazu, mam skusenost aj aj, jedno dieta sa vola inak ako ja a druhe inak ako “novy ocko” a nikdy s tym problem nemali, ani v skole, ani v skolke, deti to vobec neriesia, ani nemaju odkial vediet, ze rodic nejakeho kamarata sa vola inak. A dnes uz je to take bezne, ze sa nad tym nikto nepozastavuje.

autor
6. mar 2025

@belllinka Ale keď majú takéto matky , ktoré sa takto vyjadrujú . Ver, ze rozum majú presne ako ony.

autor
6. mar 2025

Ale takéto blbosti riešiť pod mojou témou .. nechápem 🙈

lenkakravcova
6. mar 2025

@belllinka no chápem, preto som to napísala. Presne takéto dieťa poznám. Kde sa matka rozviedla, dieťaťu ostalo meno po otcovi ale nestará sa o neho, a má nového otca. Dieťa má de facto iné priezvisko ako matka aj ako nový otec. Toto dieťa čo poznám, s tým problém má. Nechcelo sa podpisovať priezviskom bio otca ani v škole. Nereagovalo na priezvisko keď ho takto oslovovali.. samé dieťa malo z tohto traumu. A po rokoch sa to len tak ľahko meniť nedalo. Treba potom počkať buď do 15r života dieťaťa kedy je to na jeho žiadosť zmenené alebo žiadať o zrušenie otcovstva..

V prípade ženy ktorá nie je vydatá to môže nastať takáto situácia celkom ľahko, ešte bez rozvodu.. a každá na začiatku hovorí že jej muž nie je taký a onaký.
A koľko je takých, čo tak skončia.

Čiže je jednoduchšie dať priezvisko po matke.
A keď sa dodrží to, že si ju muž vezme za manželku tak zmenia meno dieťaťu aj jej na základe tohto na mieste.

@autorka ty si nepochopila jednu vec. Nikto ťa tu nijak neuráža tým, že si napíše že je lepšie dieťaťu dať meno podľa matky ak nie je vydatá. Myslí na svoje dieťa. Pre jeho dobro.

belllinka
6. mar 2025

@lenkakravcova takze co odporucas po rozvode a najdeni si noveho partnera? To uz sa teda zas zena nema znova vydavat, aby nemala ine priezvisko, ako dieta, ci ako? 😀

top_manazerka
6. mar 2025

Autorke: ty budeš naozaj myslitelka… je marec 2025 a ty hovoríš, že termín máš v apríli 24.. a dvakrát si to tak napísala.. čiže???

autor
6. mar 2025

@top_manazerka ? To je deň