Čo všetko vybaviť na úradoch po narodení dieťaťa?

zlatkale
11. jan 2011

prosim vas,mohli by ste mi napisat co vsetko a kde potrebujem na uradoch vybavit,ked sa mi narodi babatko. pri prvom dietati som este mala trvale bydlisko 450km od mesta kde som byvala a rodila. na vsetko bola pred notarom splnomocnena moja mama. dakujem za odpoved

sisaha
12. jan 2011

niekde tu o tom tema je, kde je to vsetko pekne rozpisane...

stanka77777
19. feb 2012

Ahojte, dávam vám do pozornosti články o materskej a rodičovskej dovolenke, v ktorých je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí. V prvom z nich je samostatná kapitola venovaná tomu, čo všetko treba vybaviť po narodení dieťatka.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

mata2
21. feb 2012

ahojte,

http://www.finance.sk/dochodok/informacie/mater...

Kedy vzniká nárok na materské?

Základnou podmienkou je nutnosť byť nemocensky poistená najmenej 270 dní (cca 9 mesiacov) v období posledných dvoch rokov pred pôrodom.

neviete niekto poradit?kamaratke dnes prislo rozhodnutie,ze nema narok na matersku dovolenku..
...niekolko rokov zila v CR,ma odpracovanych bez prerusenia niekolko rokov,pracovny pomer ukoncila v aprili 2011.odvtedy je na slovensku,nepracovala nikde.v marci 2012 ma termin pôrodu...to znamena,ze za posledne 2r pred porodom bola nemocensky poistena 270 dni,tak preco nema narok /podla soc.pistovne/ narok na matersku?

gapa
21. feb 2012

v tejtjo téme každý môže pridať len 1príspevok, ani ty už další pridať nemôžeš.

ale je to preto, že dalšou podmienkou je trvanie nem.poistenia podla slovenských zákonov alebo byt v tzv. ochrannej lehote po ukončení nem.poistenia na SK. Ak by bol trval prac.pomer v čr dlhšie a v čase jeho ukončenia bola tehotná, tak by nárok prepdokladám vznikol v čechách.

Ak by sa pred nástupom na md aspon na 1den zamestnala alebo prihlásila na dobrovolné nem.poistenie, tak by jej nárok na materské na sk vznikol. Ale ak by netrvalo toto nem.poistenie potrebnú dobu podla zákona (zamestnanie 90dní pred nástupom na md, dobrov.poistenie aspon 26týž), rátala by sa mateská len z minima, čo je cca 200eur na mesiac

nech si nezabudne dať po pôrode do 45dní prihlášu na soc.poistovnu, aby bola dôch.poistneá štátom.