icon

Cukrovka - môžem si požiadať o nejaký príspevok?

30. júl 2023

Ahojte, zistili mi ze mám diabetes.Mam nárok si požiadať o nejaký príspevok?Som toho času na rodičovskom,som zamestnaná.Dakujemnza info.

viestta
•
30. júl 2023

Invalidny iba ak by si pre obmedzenia nemohla vykonavat pracu. Na prispevok na dietne potraviny su prisne podmienky. Statisice cukrovkarov pracuju a nemaju narok na nic.

suzitok
•
30. júl 2023

Ahoj, záleží od toho, v akom štádiu a aké máš k tomu pridružené problémy. Poznám ľudí na inzulíne, ktorí nie sú na ID. Ja osobne mám dvojku s pridruženými problémami a nemám ID, susedka ID má, polovičný, ale ona má do toho aj ochorenie chrbtice. Je to veľmi individuálne.

stellarstar
•
30. júl 2023

Máš aj problémy?

alickapusinka
•
30. júl 2023

Aj ja mám cukrovku aj epilepsiu aj dalšie 5 ochorenia a nedali mi ID.

janewithane
•
30. júl 2023

Myslim, ze mas narok na ZTP - tj nejake zlavy na cestovom, vstupoch a pod...

struhanka
•
30. júl 2023

@janewithane Každý diabetik nemá nárok na ZŤP. Až pri priznanej viac ako 50 %-nej funkčnej poruche.

janewithane
•
30. júl 2023

@struhanka mas pravdu, predpokladam vsak ze ma DM 1.typu tj.by to mohla spĺňať..

mamina7070
•
30. júl 2023

ak si na inzuline (denne si pichas) tak ano mas narok ak si na diete a tabletkach tak nie

bebebi
•
30. júl 2023

@mamina7070 to nie je pravda. poznam ludi na inzuline a ID nemaju

mamina7070
•
30. júl 2023

@bebebi vyssie sa pise o ZTP ak je na inzuline narok na ZTP ma

bebebi
•
30. júl 2023

@mamina7070 ok, mas pravdu. myslela som, ze pises o ID.

autor
•
30. júl 2023

Ďakujem všetkým za komentáre.

laurikalalinka
•
30. júl 2023

Okrem príspevku na diétne stravovanie,nič,cukrovka nieje diagnóza na invalidku

kristinaanna
•
30. júl 2023

Kompe značný príspevok na stravovanie

struhanka
•
2. aug 2023

Peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie slúži na zmiernenie dôsledkov pravidelných zvýšených výdavkov spojených s ŤZP.

Zvýšené výdavky na diétne stravovanie - výdavky na obstaranie potravín spojených s dodržiavaním diétneho režimu.

Výška príspevku mesačne:

18,56 % sumy životného minima pre 1 plnoletú osobu pre choroby a poruchy v zozname v I. skupine,
9,28 % sumy životného minima pre 1 plnoletú osobu pre choroby a poruchy v zozname v II. skupine,
5,57 % sumy životného minima pre 1 plnoletú osobu pre choroby a poruchy v zozname v III. skupine.

Ak je osoba s ŤZP odkázaná na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie z dôvodu, že má viaceré choroby a poruchy zaradené do rôznych skupín, tak sa jej poskytne príspevok vo výške, ktorá zodpovedá najnákladnejšej diéte z hľadiska zaradenia choroby/poruchy do určenej skupiny.

Príspevok sa poskytne, ak:

je osoba s ŤZP odkázaná podľa posudku na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie = ak má chorobu/poruchu uvedenú v prílohe č. 5 zákona,
ak ÚPSVaR vydá rozhodnutie o priznaní príspevku a toto nadobudne právoplatnosť.

Príspevok nie je možné poskytnúť:
ak je príjem osoby s ŤZP vyšší ako trojnásobok sumy životného minima.

Životné minimum:
268,88 eur mesačne, ak ide o 1 plnoletú osobu,
187,57 eur mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú osobu,
122,77 eur mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté/nezaopatrené dieťa.

mamina7070
•
2. aug 2023

autorka nekomunikuje takze tazko povedat ci ma na kompenzacie narok lebo tam patri len ak
II. skupina
a) diabetes mellitus typ I., diabetes mellitus typ II. inzulidependentný s komplikáciami,

autor
•
2. aug 2023

@mamina7070 mám diabetes ll.Momentalne užívam iba lieky Glukophage 850 a mám nariadenú diétu.Teraz v auguste budem mať kontrolu.

autor
•
2. aug 2023

@struhanka ďakujem za komentár.🙂

mamina7070
•
2. aug 2023

tak potom nemas narok na prispevky (ani ZTP ani kompenzacie ani ID)

autor
•
2. aug 2023

@mamina7070 ďakujem,to som potrebovala vedieť.

atika7
•
30. júl 2024

Ahojte, je tu niekto kto používa Ozempic? Potrebujem poradiť niečo. Za každú ochotu vopred ďakujem.

lindavista
•
Odpoveď bola odstránená
•