Daň na zásielku z USA

qetka
10. jún 2021

Ahojte,
objednali sme si zasielku z USA. Jej hodnots je vyssia ako 150 Eur, cize caka naz zaplatit dan aj clo.
Vypisujeme prave papiere na colnicu a pozeram, ze my sme vlastne zaplatili uz tax aj v USA.
Viete mi niekto poradit, ci sa nejak riesi to, aby sme neplatili dan v dvoch krajinach? Ci v takomto pripde zaplatim tu aj tam? Alebo si mam u niekoho poziadat o vratenie, pripadne mi vyrubia zaplatit iba rozdiel? Nikdy som nepresiahla tych 150 Eur a neviem to nikde dohladat.
Dakujem

smoulingirl
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
smoulingirl
10. jún 2021

To čo ste zaplatili v USA nebola len "sales tax"? Lebo existuje colný režim, DDP sa nazýva, kde daň aj clo platí odosielateľ (a teda vy jemu), potom sa už na colnici nič neúčtuje. Ale to by balík bol rovno doručený. Jedine že by si ho chceli preklepnúť.

marseillefan
10. jún 2021

@smoulingirl podľa mňa to bola sales tax... takže im to nijako nepomôže a budú musieť tu zaplatiť DPH a prípadne aj clo.

qetka
autor
10. jún 2021

@smoulingirl je tam iba ze “taxes” cize normalna ich americka dan podla mna.
to co spominas som mala na kindle, tam to bolo uvedene, ze clo aj dan v cene a islo mi to domov, nic som neriesila.
teraz chcu teda na colnici clo a dan, budem teda vlastne platit nasu dan z celkovej sumy, teda aj z tej zaplatenej sales dane?

kiwi3
10. jún 2021

@qetka z celkovej sumy, ktoru si zaplatila, teda aj z postovneho

smoulingirl
10. jún 2021

Áno, to bude ono. Všetko sa ráta do ceny, aj poštovné. Navyše DPH sa počíta zo zaplatenej sumy + vyrúbeného cla.

qetka
autor
10. jún 2021

@kiwi3 z postovneho je mi jasne, ze sa plati, ale nejak sa mi nezda, ze musim platit dan z dane. Neriesilo sa kedysi, ze ked bol clovek na nakupe v USA, zaplatil pri prevoze dan a potom si uplatnoval nejake vratenie, aby bol dan platena iba raz v jednom state?

smoulingirl
10. jún 2021

Niektoré štáty v USA majú vyznačené obchody, kde keď nakúpi zákazník ako turista, tak mu sales tax pri odchode z krajiny na požiadanie vrátia. Pri zásielkach mimo USA sa tiež neúčtuje. A vrátiť nevrátia nič, zákonne je to súčasť ceny tovaru pre výpočet dane. Pár rokov dozadu sa len nezahrňovala do výpočtu cla, ale to neviem či sa niečo nemenilo.

lady083
10. jún 2021

Niektore veci, co som objednavala, napr z marcjacobs stranky, mali taxies and duties uvedene, ze su v cene. Potom mi prislo z letiska z dhl colne konanie, dolozila som pozadovane doklady a uz nic nedoplacala.

qetka
autor
10. jún 2021

@lady083 dolozili sme, ale asi to zaplatime cele. Pocitala som s tym, ale ted ked som to vyplnala, tak mi to prislo ako logicka blbost, aby sme platili raz dan v USA a potom z toho este dalsiu u nas 🙂 Nevadi, zial, nedalo sa to inde kupit