icon

Daň z predaja bytu, ktorý je v osobnom vlastníctve menej ako 5 rokov

katenka2
13. apr 2021

Pekny den, uz parkrat som na forach citala odpovede od jednej sikovnej a hlavne ochotnej pravnicky, ale za svet nemozem najst, ktora mamina to bola 😒 ...
Mam takyto problem - nevedeli by si niektora poradit, mozno uz mate s niecim podobnym skusenosti.
Svatka zije sama a byt v osobnom vlastnictve pred 3 rokmi prepisala na svojho jedineho syna, nasho zata. Situacia sa vsak /ako inak/, necakane zmenila a svatka ide byvat k synovi a neveste a tento byt chcu predat. Hoci tam svatka zila cely svoj zivot /aj so synom, pokial sa neosamostatnil/, teraz je 3 roky vedeny na syna, cize pri predaji nesplna podmienky 5-tich rokov vlastnictva tohto bytu. Nie je v takomto pripade moznost nejakeho odvolania, vynimky, ci nieco podobne, kedze skutocne ten byt obyvali desatrocia a teraz su nuteni ho predat 😔
Velmi pekne dakujem za kazdu radu, hlavne, keby pomohla. Kazde euro teraz potrebne ako sol a veru z predaja bytu v centre okresneho mesta to nebude zanedbatelna ciastka 😢

Strana
z2
hviera81
14. apr 2021

podotkla by som, ze terasa, stupacky, zateplenie.... nie je byt, su to spolocne priestory a to patri do bytoveho domu, to sa tam podla mna zaratat neda.... preto to slo z fondu oprav a nie z vasich penazi. fond oprav plati kazdy kto tam byva.
a ako pise @engynka , takto by sa to dalo, ale to kupujuci musi na to pristat. a ked si berie hypo, tak na to asi nepristane. ja by som do toho napriklad nesla.... ani keby som si brala hypo mensiu a nesla na "doraz" co sa tyka sumy hypo.

katenka2
autor
14. apr 2021

@hviera81 dakujem, kazda rada je dobra 👍, aj ked nepotesi 😔

engynka
14. apr 2021

@hviera81 jasne, ze s tym musi suhlasit. Na to su predsa zmluvy...ale teda je to bezna prax ze sa to takto robi. Tak ked je velka ponuka nehnutelnosti tak si clovek moze vyberat. Ale ked narazite na nehnutelnost ktoru ozaj ozaj clovek chce tak do tohi pojde....

katenka2
autor
16. apr 2021

tak hladam, zistujem a znovu poprosim o radu, ak by tu bola nejaka sikovna a skusena uctovnicka. Vdacne sa za relevantnu radu odvdacim, ci nejako dohodnem. Toto zaťovi odpisala realitacka:
"Dobrý deň, tak právnik povedal, že zmluva na hnuteľné veci sa robí zvlášť a banka berie cenu bytu v zmluve. Napadlo ma, skúste sa účtovníčky opýtať, či by do daňového vedela akceptovať zmluvu s príjmovým lístkom, že ste kúpili od maminy hnuteľné veci v byte + potom veci z prerábky"
Osobne nerozumiem, ako to pomoze pri dani z nehnutelnosti, snad akoze navysit naklady k ohodnoteniu pri darovani? Ale ved sa v uvode hovorilo, ze len suma hnutelnosti sa berie do uvahy, tak som z toho puk! Vie nejaka sikulka poradit, co uz podobny pripad pre niekoho riesila. Alebo poslat link na nastudovanie...
Zatial velmi pekne dakujem 🙏❤

Strana
z2