Daň z predaja bytu, ktorý je v osobnom vlastníctve menej ako 5 rokov
Pekny den, uz parkrat som na forach citala odpovede od jednej sikovnej a hlavne ochotnej pravnicky, ale za svet nemozem najst, ktora mamina to bola 😒 ...
Mam takyto problem - nevedeli by si niektora poradit, mozno uz mate s niecim podobnym skusenosti.
Svatka zije sama a byt v osobnom vlastnictve pred 3 rokmi prepisala na svojho jedineho syna, nasho zata. Situacia sa vsak /ako inak/, necakane zmenila a svatka ide byvat k synovi a neveste a tento byt chcu predat. Hoci tam svatka zila cely svoj zivot /aj so synom, pokial sa neosamostatnil/, teraz je 3 roky vedeny na syna, cize pri predaji nesplna podmienky 5-tich rokov vlastnictva tohto bytu. Nie je v takomto pripade moznost nejakeho odvolania, vynimky, ci nieco podobne, kedze skutocne ten byt obyvali desatrocia a teraz su nuteni ho predat 😔
Velmi pekne dakujem za kazdu radu, hlavne, keby pomohla. Kazde euro teraz potrebne ako sol a veru z predaja bytu v centre okresneho mesta to nebude zanedbatelna ciastka 😢
tak hladam, zistujem a znovu poprosim o radu, ak by tu bola nejaka sikovna a skusena uctovnicka. Vdacne sa za relevantnu radu odvdacim, ci nejako dohodnem. Toto zaťovi odpisala realitacka:
"Dobrý deň, tak právnik povedal, že zmluva na hnuteľné veci sa robí zvlášť a banka berie cenu bytu v zmluve. Napadlo ma, skúste sa účtovníčky opýtať, či by do daňového vedela akceptovať zmluvu s príjmovým lístkom, že ste kúpili od maminy hnuteľné veci v byte + potom veci z prerábky"
Osobne nerozumiem, ako to pomoze pri dani z nehnutelnosti, snad akoze navysit naklady k ohodnoteniu pri darovani? Ale ved sa v uvode hovorilo, ze len suma hnutelnosti sa berie do uvahy, tak som z toho puk! Vie nejaka sikulka poradit, co uz podobny pripad pre niekoho riesila. Alebo poslat link na nastudovanie...
Zatial velmi pekne dakujem 🙏❤

podotkla by som, ze terasa, stupacky, zateplenie.... nie je byt, su to spolocne priestory a to patri do bytoveho domu, to sa tam podla mna zaratat neda.... preto to slo z fondu oprav a nie z vasich penazi. fond oprav plati kazdy kto tam byva.
a ako pise @engynka , takto by sa to dalo, ale to kupujuci musi na to pristat. a ked si berie hypo, tak na to asi nepristane. ja by som do toho napriklad nesla.... ani keby som si brala hypo mensiu a nesla na "doraz" co sa tyka sumy hypo.