icon

Darovacia zmluva. Je platná?

malukato
30. mar 2010

moze mi niekto poradit nasi mali dom a prepisali ho na brata darovaciou zmluvou ja tam zijem snimi od narodenia mam trvaly pobyt je platna taka to zmluva ked som nebola vobec o tom informovana dakjem

petulda21
23. jún 2011

Chcela by som sa opýtať strýc mi daroval rodinný dom s pozemkom, je podpísaná darovacia zmluva. Strýc ma dve deti majú tie deti nárok na ten barak alebo môžu dediť po jeho smrti ten barak??alebo môžu napadnúť darovaciu zmluvu???

indiankaindi
23. jún 2011

Ahojte, tiež mám otázku. Naša babička darovala svoj byt, v ktorom býva svojej dcére, mojej tete. Tá ho obratom darovalasvojmu synovi. Babička si to ale teraz rozmyslela a chcela by to vziať späť, nakoľko vzťahy v rodine sa trochu zmenili. Keďže je to už viac ako 3 roky, čo prebehlo toto darovanie, dá sa to zrušiť aj inak ako žalobou o vrátenie daru? Babička sa nechce s nikým súdiť a ešte viac tak rozbúriť hladinu relatívne pokojných vzťahov, ale veľmi by to chcela zrušiť. Je nejaká možnosť? Viem, že sa to dá ešte nejak ošetriť v závete, ale neviem ako sa to potom rieši. A ešte sa chcem spýtať, babička tam má samozrejme doživotné právo bývania, ale majiteľom bytu je už všade oficiálne bratranec. On však žiadne poplatky spojené s bytom neplatí, ani väčšie investície do fondu opráv a podobne. Taktiež sa nestará ani o žiadne opravy v byte, skrátka o nič. Odkedy dostal byt, tak sa nezaujíma ani o babičku, nenavštívil ju už vyše pol roka, hádam aj viac a ju to dosť trápi. Neviem, či je to možný dôvod na vrátenie daru. A teda aj ako je to s tými financiami. Nemal by niečo platiť on? Mne to príde, že ja, ako majitel bytu by som prispievala aspon do toho fondu opráv, alebo za väčšie opravy, ako výmena rozvodov, oprava balkónov a podobne. Či to len ja som taká? 😅 Ďakujem za každú radu

sisaha
25. jún 2011

@indiankaindi nie som právnik, ale myslím si, že môže (ale len prostrednictvom sudu) poziadat o vratenie daru. Dôvodom môže byť nevhodné morálne správanie sa obdarovaného. A kedze majitelom je bratranec, tak tvoja babicka by ani nemusela platit tieto vacsie vydavky. Nech skusi neplatit a ked správca nehnutelnosti ho vyzve na uhradu a on nezaplati, lahko sa moze dostat byt do exekucie a drazby... Takze v konecnom dosledku o ten byt mozete aj prist... Na vasom mieste by som tento pripad zverila pravnikovi a nechala ho v celej veci zastupovat aj na sude.

sandruska81
25. jún 2011

@indiankaindi Môže požiadať o vrátenie daru, tak ako píše sisaha, len sa chcem spýtať, či babička bola vecným bremenom už pri darovaní tete, alebo až pri darovaní tetinmu synovi? Alebo sa vecné bremeno prenášalo jednou zmluvou na druhú? Okrem toho - dane a všetky výdavky sú vždy na majiteľovi nehnuteľnosti, nie na tom, kto je oprávnený z vecného bremena - i keď babke to je asi ľúto, keď vidí, že sa o byt nikto nestará a tak to radšej zaplatí. Toto všetko by mohli byť dôvody na vrátenie daru. Ide to aj dohodou a to tak, že by babička požiadala súčasného majiteľa, či by jej byt naspäť nepreviedol (i keď o tom pochybujem) - len aby to spravila. A ak by majiteľ nesúhlasil, tak potom by som sa obrátila na právnika nech dá žalobu na súd. Vecné bremeno zväčša zahŕňa také veci ako doživotná starostlivosť a opatera v čase choroby a staroby až do smrti - a vlastne ak takéto niečo je v časti C - ťarchy zapísané, tak potom môže babka oponovať týmto + môže tam pridať, že ju do bytu nechce púšťať, prípadne si tam vodí nevhodných ľudí a rušia nočný kľud...proste veci, ktorý by boli v neho neprospech - ale pozor - hlavne pravdivé.
Nie som žiadny právnik, takže radšej treba zájsť potom za právnikom, pracujem len s takýmito vecami a stretla som sa s takými prípadmi.

sandruska81
25. jún 2011

@petulda21 a je nejaký dôvod, aby napadli zmluvu? Koľko ročné má deti? Ak už raz niečo daroval, tak to nemôže nikto zdediť, ani to nemôže dať potom strýc do záveti. Tam sa uvádzajú veci, ktoré sú aktuálne, prípadne nastanú v budúcnosti.

sandruska81
25. jún 2011

@soporova ja som pochopila tak, že pozemok je starkej a ten nie je založený. Ak ho chcete kúpiť, príp. Vám ho babka daruje, tak nie je problém. Založený je len dom, banku nič do toho, čo vy inšie kupujete.

indiankaindi
25. jún 2011

@sisaha
@sandruska81 Ďakujem za rady obom. Aby som zodpovedala otázky, to vecné bremeno sazrejme prenášalo z jednej zmluvy na druhú. Moja teta si to zrejme poistila a rýchlo to previedla na syna v domnení, že takto jej nebude môcť na ten bytnikto siahnuť. O babičku sa však nikto nestará, bratranec ako hovorím tam nebol riadne dlho, ani na vianoce, ani babičke nanarodky, na velkú noc, proste vôbec, pričom predtým tam normál nechodil a nepohádali sa ani nič. Nikto nevie, čo sa mu porobilo, chodí len k svojej mame, teda k mojej tete, ktorá býva asi 4 minuty pešo od babičky. No a v prípade akýchkoľvek problémov, či užvybavovačky, zdravotné problémy alebo behanie po lekároch, to riešim ja s mojou maminou. S tetou nie sme zadobre, takže s nou sa nekontaktujeme. Ale ke´d je babičke zle, tak volá jedine nám, pretože teta, vlastne jej druhá dcéra na nu väčšinou nakričí, že nie je opatrná a sama si môže za to, keď jej je zle (má problémy s tlakom a so srdcom) Tým chcem povedať len toľkko, že dôvodov by bolo habadej, lenkeby to šlo riešiť inak ako súdom. Babička je nesšťastná, chcela by to vrátiť späť, ale nechce súdom. Lebo sa svojej druhej dcéry bojí alebo ja neviem. Ona by na nu zasenakričala ☹ 🙄

sandruska81
25. jún 2011

Tak potom jedine povedať bratancovi či tete, že žiada babička dar vrátiť - a previesť zmluvou to nie je problém. Poprípade jej, resp. jemu troška pohroziť, že sa obrátite na súd, že neplní vecné bremeno a že keď súd prehraje, tak trovy bude platiť on. Ak nemá peniaze, tak sa zľakne a možno to prevedie späť. Tiež môže babka povedať, že treba v byte toto, či ono opraviť, zaplatiť dane, popolnicu či hocičo a keď si uvedomí, že tam vlastne ani nebýva a má platiť, tak to možno radšej prevedie späť na babku. Najskôr to skúsiť takto - je to najrýchlejšia a najlacnejšia cesta. Iná cesta je potom cez súd.

petulda21
26. jún 2011

@sandruska81 - on mi daroval rodinný dom s pozemkom a ja by som tam chcela si tam postaviť rodinný dom na tom pozemku...33,36 ročný......

sandruska81
26. jún 2011

A kedy ti ho daroval? Premlčacia doba (či ako sa to správne volá) je 3 roky. Napadnutie býva zväčša u darovacích zmlúv s vecným bremenom - takú si dúfam nepodpisovala, len obyčajnú darovaciu zmluvu, že?. Ale ak už je predsa raz niečo darované a je to urobené za života pri plnom vedomí a vlastnoručne podpísané, prípadne spísaná notárska zápisnica o darovaní, prípadne zmluva s overenými podpismi - tak ja v tom nevidím problém. A to čo už je raz darované, tak nemôže byť v budúcnosti predmetom dedičstva.

indiankaindi
27. jún 2011

@sandruska81 Ďakujem za rady. Práve som ale zistila, že na byte už vecné bremeno nie je. Babička nič nepodpisovala, takže netuším ako mohlo byť zrušené. Boli sme hneď aj na katastri, ale vraj musíme pozrieť do zmluvy, pretože oni tam nemajú zmienku o vecnom bremene. Ja som si však na milion percent istá, že cca pred rokom, keď som pozerala na vypis z katasterportalu, tak tam to vecne bremeno bolo. Teraz tam nie je, takže vlastne byt je právne voľný a zrejme ho chytro bratranec založí alebo niečo podobné. Fakt neviem, ale hoci má peniaze, za nič platiť nechce a byt zahrnul do bezpodielového spoluvlastníctva so svojou manželkou, teda je písaný na nich oboch a na základe toho vraj dar nemôžu vrátiť, iba ak by ju (jeho manželku) vyplatili polovicou bytu, čo je blbosť podla mna... no neviem, snáď to nejak doriešime. 😒

sandruska81
27. jún 2011

@indiankaindi naozaj pozrite si zmluvy, alebo pozrite LV. Kataster po zápise zmlúv vždy posiela nové LV na aktuálnych vlastníkov (tzv. nulté LV nepoužiteľné pre právne úkony). Neviem, či to posielajú aj oprávneným z vecného bremena alebo či len vlastníkom. Naozaj pohľadajte - ak máte vedomosť o tom, že to tam bolo a teraz to tam už zapísané nie je - je to veľmi dôležité. A babka nech už neplatí za byt ani cent zbytočne by vyhadzovala peniaze. Aby sme mali istotu, či byt je založený, pozrite si na katasterportal to LV na byt a časť C - Ťarchy - či tam nie je nejaká exekúcia, príp. záložné právo. Držím palce.

dravec
4. júl 2011

Dobry den. Mam taku otazku,da sa zrusit darovacia zmluva ak su nesplnene dohodnute podmienki pred jej podpisanim

sandruska81
5. júl 2011

@dravec myslite to tak,ze je napisana darovacia zmluva,v ktorej su uvedene podmienky ako napr.starostlivost,opatera...tak potom ano. Ale ak je to len ustne,tak skor nie.

liana123
6. júl 2011

Ahojte, chcem sa opytat, dokedy je mozne napadnut darovaciu zmluvu? Ak dali manzelia /darcovia/ svoj majetok vnukovy, mozu deti darcov tuto darovaciu zmluvu nejako napadnut? Jeden z darcov uz zomrel, este nebola pokonanka, ale myslim si ze zaujemcov o dom by bolo dost. iem ze pravne na to nemaju ziadny narok, ale peniaze su peniaze. neviem ako to je, ale ked bude vysporiadanie dedicstva,tak len tam musia prejavit nesuhlas, ci to mozu kedykolvek napadnut.

sandruska81
7. júl 2011

@liana123 a to bola obycajna darovacia alebo s vecnym bremenom?ak by to bola s VB, tak sa da,ale ak uz je raz nieco darovane a stari rodicia to podpisali pri plnom vedomi...tak asi tazko,hoci som uz citala aj o opaku.a pokial v dedicstve nie je ziaden majetok,tak dedicstvo bude zastavene.

liana123
7. júl 2011

@sandruska81 Ahoj, je to darovanie s bremenom. Vnuk byva u svojich starych rodicov od svojich 15 rokov, co je teraz uz 15 rokov. Vsetky deti darcov vedia o darovani, bolo to este pred 4 rokmi. Zmluva bola robena u pravnika. Neviem ci rozumiem dobre poslednej vete, ale myslim ze este ich deti budu niektore pozemky dedit.Niektore pozemky boli darovane s domom, ale je to na dedine, same roztrusene kusky zeme, takze nieco budu dedit aj ich deti.

sandruska81
8. júl 2011

Tak potom dedicstvo samozrejme prebehne,ale len na tie pozemky.Dom uz v dedicstve nebude.

ootaznik
23. nov 2011

dobry den, prosim o radu. moja mama je vlastnickou 2 bytov - 3i kde byva brat a 1i, kde byvam ja. Ja s bratom aj mama mame trvaly pobyt v 3i byte. poprosila som mamu, aby 1i byt napisala na mna, s cim suhlasila. Chce to riesit darovacou zmluvou, z coho mam ja trochu obavy. Ked by 3i byt napisala na brata, tak by ma to riadne hnevalo, kvoli nepomeru a mam pocit, ze k tomu casom pride a mama mi povie, ved obaja mate. co by sa mohlo stat niekedy v buducnosti, ked by sa riesilo napr. dedicske konanie alebo keby mama darovala 3i byt bratovi, mala by som ja este nejaky narok na ten rozdiel? Neviem, ci som sa dobre vyjadrila, ale snad ste ma pochopili

cmulinko
23. nov 2011

@ootaznik myslim si,ze ak vam obom daruje mama byty,tak ako ich momentalne uzivate,tak nikto nema narok na ziadnu kompenzaciu...kazdy ziska dar v takej forme v akej sa nehnutelnost nachadza...ale ak 1 izbovy byt daruje vam a 3 izbovy bratovi nedaruje,tak z 3 izboveho bytu mate narok na polovicu ako dedicstvo po matke.otazka znie ci na tom nebude vas brat horsie ak vas vyplati z 3 izboveho bytu a este k tomu vlastnite 1 izbovy byt v plnej sume....myslim si,ze vasa ciastka-polovica z 3 izboveho bytu +1 izbak je viac ako bratova....netreba zabudat ani na to,ze pri dedicskom konani sud prihliada na skutocnost darovania a vdaka tomu vypocita na co mate ci nemate narok z 3 izboveho bytu....niekedy to nie je ani polovicka...dajme tomu,ze 1 izbak ma hodnotu 20 tisic....3 izbak 50 tisic...polovica je 25 tisic....rozdiel pre vas je len 5 tisic z 3 izbaku nakolko vy vlastnite dar v hodnote 20 tisic a vas brat z daru nema nic....mozno pisem somariny,ale mne to logicky takto vychadza.

kassiasara
27. okt 2012

Dobrý deň mám na vás takúto otásku manželka bude dediť po svojom
otcovi ktorý bol ženatý druchý krát ked sa rozvádzali manželkyny
rodičia ( čiže prvov manželkou ) tak darovali formou darovacej
zmluvy svoj majetok svojim trom deťom vtedy ešte neplnoletým deťom
deti zastupovalo ich starka ktorá bola určená za ich kolíznu
opatrovateľku to všetko bolo v roku 1993 len sa nezapísalo do
katastra lebo chýbali podpisi na návrhu vklade ( vraj vtom by mohol
byť problém že to nebolo zapísané na katastry po tie roky ) ich
otec tam mal doživotné právo ( starka čo bola kolízna opatrovatelka
tá pred dvoma rokmi tiež zomrela ) a žije už len ich matka teraz ich
otec zomrel a chcel by som vedieť či jeho druchá manželka má právo
dediť aj s toho čo už bolo darované formou darovacej zmluvy z roku
1993 lebo si nárokuje aj na ten majetok čo už bol darovaný formov
tej darovacej zmluvy kedže nebol zavkladovaný na katastry a stále tam
figuruje ich otec ako vlastník. Máme aj tú darovaciu zmluvu ktorá
bola overená aj u notára ktorý to mal na starosti je to rozhodnute aj
sudom Slovenskej Republiky. ϡakujem za odpoveť.

zabka88
29. okt 2012

@kassiasara fúúúha, veľmi ťažko sa dá vyznať z tvojej otázky, okrem toho mi nesedí že využívaš iný nick, asi tvojej ženy ...
ale k tvojej otázke: ak aj máte platnú darovaciu zmluvu, skutočný prevod vlastníctva k nehnuteľnosti dochádza až zavkladovaním do katastra, takže dajte si najprv do poriadku toto. V opačnom prípade, ak otec medzitým umrie, môže vzniknúť problém, pretože majetok stále legálne patrí otcovi a teda bude predmetom dedičského konania..

renatagasparova
20. apr 2013

ahoj.mne sa stalo nieco podobne moj otec pepisal svoj majeto ties darovacou zmluvou na svoju sestru cize moju krsnu a zistila som to teras kedze ma moja babka ziadala ktora tam na dome ma dozivotne pravo ,ma ziadala aby som sa opitala v poistovny na poistku domu a tam som sa dozvedele ze dom je darovani inej osobe a uz nepatri mojmu otcovy takmer ma porazilo kedze ma iba mna a este ktomu je psichycky labilni i sa liecil a do teras sa lieci doma pravydlne chodi psichyatrovi takze som bola zaskocena ,neviem ako to vsetko dopadne kedze je tomu 4dny co som to zistila ani neviem co mam a nemam robyt zatial som bola iba u psychiatra pre doklad o jeho dusevnom zdravy a udem nieco riesit len sa bojim aby uz nebolopo premlcacej lehote ak vie niekto co mozem spravyt budem rada kazdej rade ☹ ☹

evkabrziakova
10. jún 2013

Dobrý den, chcela by som sa spýtať: Po svadbe sme začali bývať u svokrovcov v byte. Po roku /čiže bude tomu už 10 rokov/ zomrel svokor. Manžel má 3 súrodencov, ktorý mu pri dedickom konaním svoj podiel darovali ( pred 9 rokmi(. Čiže moj manžel má polovicu bytu a testiná druhú. Má to aj písomne. Lenže starší brat sa teraz rozviedol a prišiel tam bývať. Mi sme radšej odišli pred 2 mesiacmi do podnájmu. Všetky uspory išli do bytu a nemožeme nič spraviť, lebo testiná nechce aby sme vyplatili aj tú druhu polovicu, a že bude mať doživotné právo. Chcem sa spýtať, či je tam nejaká možnosť že by tý súrodenci napadli darovaciu zmluvu, kedže je tomu už 9 rokov od jej darovania. dakujem

ultrax
24. jún 2013

Darovaciu zmluvu ako taku napadnut nemozno. Je mozne sa iba domahat sa "vratenia daru" ak obarovany porusuje dobre mravy -nebudem to znova vypisovat - precitaj si 5 prispevok na 1 strane tohoto vlakna kde to bolo pekne vyvetlene.

starja
24. sep 2013

neviem,či mi niekto poradí...pred 14rokmi ma starká darovala byt,dobrovoľne,lebo už bola stará...presťahovala sa ku mojej mame/jej dcéra/...je o ňu postarané,navarené,opraté,upratané..všetko jej mama dá...Má VLASTNÚ IZBU s TV,posteľ,sedačku,obývačkovú stenu,všetko....má 86rokov,začala chodiť na psychiatriu....lebo jej všetci chcú zle....a jej syn-môj ujo,chce napadnúť darovaciu zmluvu,lebo starka chce nazad byt...ona má už skoro 90rokov.....nakoľko byt som predala a postavili sme dom,byt už nemám a to všetci vedia.....čo robiť v takomto prípade,keďže počas 14rokov čo sa o ňu mama stará,jej nič nechýbalo..zrazu jej všetko vadí...som zúfalá...poraďte mi prosím,vďaka

havana_frost
24. sep 2013

@starja Občiansky zákonník pripúšťa vrátenie daru za určitých podmienok: § 630 "Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."
Len tak bezdôvodne by asi neboli úspešní. Tak či tak by sa starká musela vrátenia daru domáhať súdnou cestou a preukázať, že ty, tvoja matka alebo rodina sa k starkej správate zle.

ultra
25. sep 2013

@starja pusti to kludne z hlavy. Ujo (jej syn) nech si napada co len chce. Prisiel na to ze z bytu nebude mat nic. Kludne ho odkaz nech to risi sudnou cestou.

ma77
26. sep 2013

Dobry den chcela by som sa poradit ak ma niekto skusenost v roku 2006 sme zdedili po maminej smrti polku domu 4surodenci ostal tam byvat najstarši brat od začiatku chceli sme od neho aby nas vyplatil on suhlasil ale stym že s avyhražal že da podhodnotit znalcovi dom čo aj urobil a z toho nas chce vyplatit my sme nesuhlasili kedže to je velmi mala suma tak sme to neriešili lebo viac nechce dat nechce s adohodnut otec ešte žije tak s arychlo brat poistil a dal si prepisat po nom polku domu darovacioui zmluvou a nas ani neupozornil dozvedeli sme s ao tom nahodou samozrejme sme ho nato upozornili ale on sa nechce s nami bavit a povedal že jeho vec otec ma starecku demenciu mam pocit že ani nevie čo podpisal da s adarovacia zmluva v takom pripade napadnut? a čo robit aby nas vyplatil aspon s tej druhej polky dakujem

smoky
2. nov 2013

dobrý deň,chcela by som radu,ako mam postupovať ak bývaly manžel daroval svoj dom matke,a to počas súdneho konania o zvýšenie výživného,aby sa stal nemajetným a nemal z čoho platiť určené výživné.Ako mám postupovať,keď už prebieha tresné oznámenie a je nariadené súd.konanie,pretože obžalovaný sa odvolal voči trestu,ktorý vyniesol súd na základe prokurátora?