icon

Darovanie bytu a poplatok za notára

Včera o 14:08

Ahojte, aký je poplatok notárovi, ktorý spíše darovaciu zmluvu na byt v hodnote približne 150 000 eur? Má táto zmluva väčšiu váhu, ako keď si darovaciu zmluvu spíše sám človek a notár len overí podpisy? Ďakujem.

anonym_d3b24c
Včera o 14:14

Zmluvu cez notára rýchlejšie zapíše kataster. Platná je rovnako ako keď si ju spíšeš sama.

Len dobre zváž darovanie ak by to bola jediná nehnuteľnosť v ktorej bývaš, nikdy nevieš čo sa stane do budúcna a stratíš strechu nad hlavou alebo nebudeš mať peniaze ktoré by si získala z predaja bytu na platenie 24/7 opatery alebo zariadenia

autor
Včera o 14:55
@anonym_d3b24c

Zmluvu cez notára rýchlejšie zapíše kataster. Platná je rovnako ako keď si ju spíšeš sama.

Len dobre zváž darovanie ak by to bola jediná nehnuteľnosť v ktorej bývaš, nikdy nevieš čo sa stane do budúcna a stratíš strechu nad hlavou alebo nebudeš mať peniaze ktoré by si získala z predaja bytu na platenie 24/7 opatery alebo zariadenia

@anonym_d3b24c Zle som sa vyjadrila. Nejde ani tak o platnosť zmluvy ako o jej napadnuteľnosť v budúcnosti po úmrtí rodičov. Že či má väčšiu váhu, keď notárka zhotoví zmluvu, pred všetkými ju prečíta a svojou pečiatkou v podstate potvrdí, že všetci zmluve porozumeli a podpísali ju bez akéhokoľvek nátlaku. Lebo keď notárka len overí podpisy, zodpovedá len za pravosť podpisov a správnu identifikáciu ľudí, ktorí podpisujú, nie za obsah a zrozumiteľnosť zmluvy. Preto ma to zaujíma. Ideálne by bolo, keby sa vedeli vyjadriť ľudia z praxe, ktorí s tým robia alebo majú vlastnú skúsenosť. Ďakujem.

biba_18
Včera o 14:55

kataster ti zapíše zmluvu v zákonnej lehote, zmluva vypracovaná notárom 20 dni, bez notára 30 dni. v skrátenom konaní je to v oboch prípadoch 15 dni.
u zmluvy vypracovanej notárom štát predpokladá, že má všetky náležitosti ktoré zákon vyžaduje. preto to trvá kratšie.
ak vkladá notár elektronicky, je tam aj nižší poplatok sa mi zdá.
ale koľko pýtajú za služby, to netuším ...

autor
Včera o 14:56
@biba_18

kataster ti zapíše zmluvu v zákonnej lehote, zmluva vypracovaná notárom 20 dni, bez notára 30 dni. v skrátenom konaní je to v oboch prípadoch 15 dni.
u zmluvy vypracovanej notárom štát predpokladá, že má všetky náležitosti ktoré zákon vyžaduje. preto to trvá kratšie.
ak vkladá notár elektronicky, je tam aj nižší poplatok sa mi zdá.
ale koľko pýtajú za služby, to netuším ...

@biba_18 Áno, toto všetko máme zistené, práve tá čiastka - odmena, tá nás zaujíma. Údajne sa to pohybuje aj od trhovej ceny darovanej nehnuteľnosti.

biba_18
Včera o 15:02
@anonym_autor

@biba_18 Áno, toto všetko máme zistené, práve tá čiastka - odmena, tá nás zaujíma. Údajne sa to pohybuje aj od trhovej ceny darovanej nehnuteľnosti.

@anonym_autor čo sa týka váhy, tak áno, notárska zápisnica je vlastne nenapadnuteľná... a áno, odmena sa počíta sa z trhovej hodnoty - vo vašom prípade tak okolo 900€ + "kolky", teda celkovo ťa to bude stáť tisícku cca ...

anonym_86d5b2
Včera o 15:36

Každá Darovacia zmluva sa dá napadnúť, jedno kto ju napísal. Ak si vieš zmluvu napísať sama, zbytočne vyhodíš kopu peňazí za notára.
Návrh na vklad na kataster si vieš podať elektronicky aj sama cez slovensko.sk, za polovičný poplatok

autor
Včera o 15:55
@biba_18

@anonym_autor čo sa týka váhy, tak áno, notárska zápisnica je vlastne nenapadnuteľná... a áno, odmena sa počíta sa z trhovej hodnoty - vo vašom prípade tak okolo 900€ + "kolky", teda celkovo ťa to bude stáť tisícku cca ...

@biba_18 Ďakujem pekne, toto je odpoveď, ktorú potrebujeme.

anonym_ce15e1
Včera o 15:56
@anonym_86d5b2

Každá Darovacia zmluva sa dá napadnúť, jedno kto ju napísal. Ak si vieš zmluvu napísať sama, zbytočne vyhodíš kopu peňazí za notára.
Návrh na vklad na kataster si vieš podať elektronicky aj sama cez slovensko.sk, za polovičný poplatok

@anonym_86d5b2
To je rada ako u blbych darovat 150 tisic a setrit niekolko 100 euro to je ako z kocurkova

anonym_86d5b2
Včera o 16:06
@anonym_ce15e1

@anonym_86d5b2
To je rada ako u blbych darovat 150 tisic a setrit niekolko 100 euro to je ako z kocurkova

@anonym_ce15e1 Že majú bežný väčší byt v hodnote 150tis. neznamená, že majú aj na rozhadzovanie, aby zaplatili 1000 euro úplne zbytočne

anonym_4e8924
Včera o 17:03
@anonym_86d5b2

@anonym_ce15e1 Že majú bežný väčší byt v hodnote 150tis. neznamená, že majú aj na rozhadzovanie, aby zaplatili 1000 euro úplne zbytočne

@anonym_86d5b2
A potom pride o rok plakat na MK ze ju odrbali ale hlavne ze usetrila podla mna darovanie je recept na ozobracenie

biba_18
Včera o 17:08
@anonym_4e8924

@anonym_86d5b2
A potom pride o rok plakat na MK ze ju odrbali ale hlavne ze usetrila podla mna darovanie je recept na ozobracenie

@anonym_4e8924 ožobračenie koho

anonym_86d5b2
Včera o 17:55
@anonym_4e8924

@anonym_86d5b2

@anonym_4e8924 žiadne ožobračenie, skôr rozumné riešenie. Lepšie darovať ako riešiť potom dedičské. Tiež som tak riešila byt.
Notár nie je zárukou dobrej zmluvy, asi si ešte nečítala, čo niektorí dokážu vytvoriť

anonym_d3b24c
Včera o 18:30
@anonym_86d5b2

@anonym_4e8924 žiadne ožobračenie, skôr rozumné riešenie. Lepšie darovať ako riešiť potom dedičské. Tiež som tak riešila byt.
Notár nie je zárukou dobrej zmluvy, asi si ešte nečítala, čo niektorí dokážu vytvoriť

@anonym_86d5b2 máš také nepodarené dieťa ktoré si chcela vynechať z dedenia?

anonym_86d5b2
Včera o 18:33
@anonym_d3b24c

@anonym_d3b24c nie mám jedno dieťa, chcela som ho odbremeniť od riešenia dedičského, aj platenia poplatkov.

autor
Včera o 18:34
@biba_18

Takto. Byt má hodnotu približne 150 000. Obdarovaní budeme viacerí, o to nejde. Avšak práve tí neobdarovaní budú určite skákať jedného dňa, keď sa toto prevalí a je možné, že budú hľadať cestičky, ako to zrušiť, ako z toho niečo vytĺcť. Nám nie je problém dať za zmluvu a kompletné vybavenie aj 1500 eur, len nech je to tak, ako má byť a podľa možnosti čo najmenej napadnuteľné, keďže tu nieto čo napadnúť, ale vieme, ako to chodí, keď sa niekto cíti ukrivdený. Ale toto nebola podstata mojej otázky. Myslím, že jediný, kto mi ako tak odpovedal na otázku, bola práve
@biba_18 a ešte ktorýsi anonym, za čo ďakujem. Ešte pozriem nejaké info na nete, prípadne sa priamo opýtam aj u notára, zatiaľ predbežne skúmame, rozhodujeme sa, čo je najlepšia a zo zákona najmenej riskantná cesta.

autor
Včera o 18:35
@anonym_d3b24c

@anonym_d3b24c Nechápem túto poznámku voči inej diskutujúcej. Aj keby mala to dieťa nepodarené, čo teba je do toho? A presne toto je u nás. Áno, nejaké tie "nepodarené" deti. Hoci sme boli rovnako vychovaní, rovnako sme dostali, i tak sme niektorí podarenejší a niektorí menej. Rodičia za to vôbec nemôžu. Partia, neskôr chlapi, ktorí oblbli naše príbuzné, atď. Tvoja otázka je trápna.

autor
Včera o 18:38
@anonym_86d5b2

@anonym_d3b24c nie mám jedno dieťa, chcela som ho odbremeniť od riešenia dedičského, aj platenia poplatkov.

@anonym_86d5b2 Tak určite daruj, tam nie je o čom. Jedno dieťa, nik sa nebude s nikým vadiť, nemáš o čom ani diskutovať. Nezabudni na vecné bremeno, pre istotu. Hoci v Tvojom prípade by som ja osobne nechala byt tak, to dedičské bude rýchle a poplatky hádam tvojho potomka nezabijú. Istota je istota, nech máš na sto pro niekde zostarnúť.

anonym_86d5b2
Včera o 18:47
@anonym_autor

@anonym_86d5b2 Tak určite daruj, tam nie je o čom. Jedno dieťa, nik sa nebude s nikým vadiť, nemáš o čom ani diskutovať. Nezabudni na vecné bremeno, pre istotu. Hoci v Tvojom prípade by som ja osobne nechala byt tak, to dedičské bude rýchle a poplatky hádam tvojho potomka nezabijú. Istota je istota, nech máš na sto pro niekde zostarnúť.

@anonym_autor Poriešila som pred dvomi rokmi, hneď ako mal potomok osemnásť rokov, nezabijú, ale nemienim živiť notárov a štát.

autor
Včera o 18:49
@anonym_86d5b2

@anonym_autor Poriešila som pred dvomi rokmi, hneď ako mal potomok osemnásť rokov, nezabijú, ale nemienim živiť notárov a štát.

@anonym_86d5b2 Rozumiem. Správne rozhodnutie.

anonym_4e8924
Včera o 19:05
@anonym_86d5b2

@anonym_86d5b2
Ale dotaz bol o koze :" Obdarovaní budeme viacerí, o to nejde. Avšak práve tí neobdarovaní budú určite skákať jedného dňa, keď sa toto prevalí a je možné, že budú hľadať cestičky, ako to zrusit."
A ty si odpovedala o voze.
Vidis ja som to prave nedavno riesila, tak som dala dom na trh , dostala som dobru cenu a peniaze rozdelila ako som uznala za vhodne, takze nikdo nebude do toho v buducnosti vrtat lebo nieje do coho.

anonym_d3b24c
Dnes o 08:26
@anonym_86d5b2

@anonym_86d5b2 Darovanie nehnuteľnosti za života má zmysel najmä vtedy, ak máte viac detí a jedno z nich chcete z dedenia vynechať. Ak však máte len jedno dieťa, ide o rizikový krok, aj pri výborných vzťahoch. Život je nevyspytateľný a vzťahy aj finančná situácia sa môžu kedykoľvek zmeniť.

O strechu nad hlavou môžete prísť z niekoľkých nečakaných dôvodov:

Finančná pasca pri opatrovaní: Ak budete v starobe potrebovať celodennú starostlivosť (24/7) a z bežných príjmov si ju nedokážete zaplatiť, už nebudete môcť byt predať, aby ste si z utŕžených peňazí opateru financovali.

Zlyhanie v podnikaní: Dieťa sa môže zadĺžiť a o byt ho pripraví exekútor.

Rizikový partner: Vstup do manželstva s človekom, ktorý naseká dlhy, môže do finančných problémov a exekúcií stiahnuť aj vaše dieťa.

Závislosti: Drogy, hazard či stávkovanie môžu dieťa priviesť k obrovským dlhom a strate majetku.

Tragédia v rodine: Ak dieťa zomrie pred vami, polovicu bytu zdedí jeho manžel či manželka, ktorí môžu mať s nehnuteľnosťou úplne iné zámery.