Darovanie bytu synovi
Nemá niekto skúsenosť alebo vedomosť ako to je ak niekto daruje byt a má veľké dlhy môže neskôr veriteľ siahnuť na ten dar? Alebo po smrti darcu nebude sa to počítať ako dedičstvo a tým pádom bude musieť prijať aj dlhy či ich bude môcť odmietnuť že sa zriekne dedičstva a dar mu ostane? Jedná sa o otca ktorý chce darovať byt synovi ale otec má veľké dlhy, byt ešte nie je zaťažený
Pre právnu istotu by darovať nemal, predať za trhovú cenu môže.
Keďže exekútorom zablokovaný majetok nemá, tak zrejme majú veritelia problém, že nepostupovali v súlade so zákonom napr. z dôvodu neprimeraných podmienok. To by možno stálo za to, aby sa na tie zmluvy pozrel právnik a prípadne súdnou cestou dosiahol iba vrátenie istiny. V minulosti išli nebankovky do extrému, aj keď samozrejme dlžníkov nikto nenútil si požičiavať.
@draik áno aj toto riešime neprimerane podmienky a jednu exekúciu sme dávali na súd pre neprimerane podmienky ale neprišla žiadna odpoveď len sme sa boli pýtať na súde a exekúcia že je zrušená
Ano pýtate radu a potom aj obvinujete nebankovky, ze dávajú pozicky ľuďom, ktorí o ne požiadajú. Tiež tak trošku moralizuhete a ešte hadzete zodpovednosť radšej iným ako svojej rodine.
@elizuella pôžičky? Veď to nie sú pôžičky ale úžerníctvo, požičať 1000 e a chcieť naspäť 6000
napožičiavať si takú vysokú sumu, no to vyzeralo, že si to bral na dáku rekonštrukciu nehnuteľnosti. Fakt by ma zaujímalo na aký účel si požičiaval?
Dobrý deň, tak ako vám radil právnik draik, skúste navštíviť právnika a vysporiadať nevýhodné zmluvy a exekúcie.
Môžete využiť aj bezplatné právne poradenstvo, vaš otec naň zrejme bude mať právo. Navštívte s ním pobočku vo vašom meste (zoznam je na internete). Možno sa vám podarí celú vec vyriešiť bez darovania/predaja bytu.
V súčastnosti si už otec peniaze nepožičiava?
Je mi ľúto, čo sa vám stalo, bohužiaľ neznalosť neospravedlňuje. Preto treba starších ľudí kontrolovať.
Dedko môjho muža napríklad prestal platiť účty za elektrinu a plyn, lebo sa mu zdali drahé. Povedal si, že staršieho človeka neodpoja. Nebyť pozornej poštárky, ktorá o opakovaných sa upomienkach informovala rodinu, odpojili by ho. Všetky platby následne nastavili z účtu detí, aby už nič podobné nevymyslel ( dopredu upozorňujem, že s peniazmi problém nebol, dôchodok je dostatočný).
@cocolino234 syn mal vtedy 14 rokov to sú 10 ročné dlhy uz si nepožičiava nie som príbuzná som synova priateľka, chybu si priznáva len nevie ako z toho von aj syn by mu pomohol splácať ale nie také sumy a keď sa ani nevieme dopátrať čo všetko má, jedno sa platí a druhé rastie
@zuzliq ďakujem za normálnu odpoveď
Ano súhlasím, je to uzera. Škoda, ze to žiadateľ vôbec podpísal. Bolo to opakovane nezodpovedné zavazne rozhodnutie. Lahkovazne sa vzdať svojho majetku.
@zuzliq a to on mal nejaký psychicky problém ci ako mu vôbec napadlo prestať platiť?
@777januska777 nie, nejde o žiadnu diagnózu. Jednoducho starý človek má rôzne nápady.
@draik ešte sa opýtam, takže predať môže za trhovú cenu aj keď je majiteľom len polovice bytu môže predať len polovicu? A potom už nebudú môcť na neho siahnuť? Majiteľ druhej polovice s tým musí súhlasiť?
Spoluvlastník má predkupné právo, ibaže by šlo o prevod na blízku osobu. Osobne by som sa skôr zameral na spochybnenie vymáhaných nárokov veriteľov. Predpokladám totiž, že inkasovanú kúpnu cenu nemieni použiť na úhradu dlhov.
Nie, dokonala nie som ani nahodou, nikdy som si to o sebe nemyslela. Bola by si prekvapena, aky bol nas prijem pred rokmi, tiez sme si mohli nabrat poziciek do aleluja, ked sme stavali dom, ale stacilo si spocitat, ci by ich jeden zvladol splacat, keby vypadol druhy prijem, plus poplatit vsetko co treba. Na to staci papier a pero. Bolo zlozitejsie mat viac zamestnani, zvysovat si kvalifikaciu, ucit sa po nociach, ale menej rizikove. A ty pises o velmi vysokych ciastkach, nejde o nejakych 4000-5000 eur.
Tipni si. Úplne normálna banka.
Úver 60 tisíc úver 25 rokov
Splácame 320 mesačne 10 rokov.
Koľko myslíš, že sme reálne splatili a ako sa to odrazilo na úvere?
Bola by si prekvapená.
Proste tak to je! Keď si idem požičiať, musím rátať s úrokom plus od nebankovky.
Počítam, že tam už ma aj úroky z omeškania.
A to môže byť rád, že ma ešte byt vo vlastníctve.
@draik áno toto sa postupne snažíme riešiť len chcel aby bol byt už na synovi aby mali istotu že o neho nepríde
@elizabet173 ja som si tie peniaze nepoziciavala a super teším sa že si taká šikovná a múdra
Nechápem že ľudia majú furt potrebu sa k niečomu vyjadrovať o čom nič nevedia alebo sa ich to vôbec netýka. Otázka bola jasná, ako darovať byt synovi ak má otec dlhy a vy tu píšete že ako ste študovali po nociach a ako splácate úvery a ako to že si niekto toľko požičia a veci podobné pýtala som sa či má niekto takú skúsenosť alebo či o tom niečo vie nič iné
nikto by nemoralizoval ani nereagoval mimo temu, keby si nehadzala zodpovednost na inych, hrozne institucie a pod. Jednoducho bol zodpovedny za svoje rozhodnutia, nikto ho nenutil si poziciavat, ani na starobu sa asi neda vyhovorit, kedze jeho syn ma teraz 24 a dlhy su stare 10 rokov, tak v tej dobe mohol byt mozno 40-tnik. Staci ho prestat objahovat, priznat fakty tak ako su a zacat to riesit.
@nelca84 za tým si stojím že nebankovky sú hrozné inštitúcie a to už vedia aj súdy a štát preto sa takéto exekúcie postupne rušia a postupne to riešime aj my len to dlho trvá a pre istotu sme chceli poriešiť ten byt a že spravil chybu to samozrejme vie aj on aj my ale aj oni keď takému človeku požičiavali keď vedeli že nemá z čoho splácať
Komenty som nečítala ale keď ma dlhy nemôže vyhlasiť osobný bankrot? Ja som to s mojim otcom riešila na začiatku korony, teraz splacam tých 500 eur akoby poplatok sa sprostredkovanie, ale on nemal byt, majetok ani žiadnu finančnú hotovosť tak neviem presne ako by to bolo v tomto prípade keďže ma byt
alebo nech otec preda byt vyplati dlhz a vy si ho zoberte k sebe
Riesili sme nieco podobne v blizkom okoli. Tiez vlastnik 1/2 domu mal exekucie a uz to nezvladal platit, tak sa vyplatili exetutori (az taka mega suma.to ale zase nebola) a polka sa kupnou zmluvou predala na manzela blizkej osoby. Vtedy pravnik vravel, ze predaj/darovanie blizkej osobe by mohli exekutori napadnut aj 2 roky spatne... Tak sa to poriesilo takto... @draik
Autorka podajte žiadosť na príslušný okresný súd podľa trvalého pobytu otca...o výpis neukoncenych exekučných konaní. Zrejme tam nebudú všetky dlhy, ale aspoň budete mat aký taký prehľad.
Za viac ako 55 000€ sa moze s bytom rovno stary pan co ani nevie sa kde vsade ma dlhoby rozlucit....nebankovky su svine a jeho syn si jeho pozicky v buducnosti od*erie vo velkom kedze jeho zacnu za dlhy nahanat a to darmo ze je tam nejaka amnestia...polku bytu darmovat aj tak nemoze a dedenie neznamena ze syn zdedi polku bytu, bud by sa toho hned chytili exekutori alebo dedenim by rovno na syna presli aj otcove dlhoby, tym ze by sa polky bytu syn vzdal zas keby mate spolocne dieta este aj na neho by sa slucka preniesla ....sranda to veru neni kedze najhorsie natom je ze su nebankovky aj exekutori ktori sleduju dianie a ozvu sa v tom najlepsom

Rovnako Vam môžem napísať, že normálny človek si nerobí dlhy, kade chodi. Viete, čo robíte? Presuvate zodpovednosť za nesprávne konanie svojho blízkeho na inštitúcie.