Dávka v hmotnej nudzi
Ahojte,,chcela by som vediet kto ma narok na davku v hmotnej nudzi,,,teda už som to pozerala aj na stranke USVAR...chcela by som vediet od tých ktorý to poberaju či zavaži aj to či su partneri manželia,,čo sa približne berie do uvahy.. dakujem
ahojte..ja som zakladala tuto temu avšak pomaly sa situacia mení a mne končí rodičák.. v novembri..dcerku mi nezobrali do školky koli kapacite(na sukromnu nemam peniaze) ..o malu sa mi nemožu postarat rodičia kedže obaja pracuju,,,bývam v priatelovom dome,,ja niesom vlastník..mala bude mat 3 roky v novembri....chcela som vediet či by som niečo dostala kedže sa budem musiet starat o dcerku doma...priatel je živnostník..ale ale danove mal nulove..takže je to tak že niekedy sa zaplatí dom ,,niekedy nie,,ako kedy su niake peniaze
@lady511 posudzovat sa budes spolu s dcerou a priatelom ako rodina...zakladna davka pre dvojcu s jednym dietatom je 160,40 €, ak je priatel vlastnikom domu tak mate narok aj na prispevok na bývanie v sume 89,20 € pod podmienkou, ze ma riadne zaplatenu dan z nehnutelnosti a TKO (energie sa neskumaju). cize ak splnite podmienky prispevku na byvanie vasa suma narokov je 249,60 €. Od tejto sumy sa odpocitava realny prijem rodiny v tomktorom mesiaci. Upozornujem vsak na skutocnost, ze podla noveho zakona o pomoci v hmotnej núdzi ti urad moze ponuknut vykonavanie "pracovnych" cinnosti v rozsahu 32 hodin, pokial toto odmietnes bude sa ti pomoc v hmotnej nudzi kratit o 61,60 €.
@lady511 to čo napísala @martina0308 by sa vás týkalo keby priateľ vôbec nerobil teda bol nezamestnaný.
Ale on pracuje ako szčo a tak takto dávku v hmotnej núdzi mať nebudete.
Môžeš ty požiadať o dávku v hmotnej núdzi na seba a dieťa, ale musíš mať súdom určené výživné. Takže šupom dať návrh na súd na určenie výživného ( môžete dať dohodu o najnižšom lebo výživné sa odrátava z dávky v hmotnej núdzi ) aby si mala to potvrdenie už v čase ked ti bude končiť RP. A potom môžeš požiadať o dávku v hmotnej núdzi.
@martina0308 nehádam sa ... ako sa určí reálny príjem rodiny szčo? v tom ktorom mesiaci? podla vyfaktúrovaných prác alebo služieb alebo podla zaplatených? a podla výpisov z účtu alebo podla pokladničných dokladov? reálne si to neviem vôbec predstaviť ako by to fungovalo. Lebo SZCO bude robiť, nebude faktúrovať bude dostávať prachy na ruku a od štátu aj dávky v hmotnej núdzi? Márnosť, zaujímavé naozaj. Fakt si to neviem v reáli predstaviť.
@zalka vacsinou sa to robi formou cestneho vyhlasenia 😀 teda SZCO cestne vyhlasi aky ma realny prijem 😀 samozrejme vsetci maju nuly 🙂 ale ked sa nahodou spatne pride na to (napr na zaklade dalsieho danoveho priznania) ze predsa len daky prijem mal tak sa robi rozhodnutie o povinnosti vratit a tam sa to potom navysuje o 10 % ako "trest" za to, ze to neohlasil uradu. Ono je to tak...SZCO mohli poberat DHN, potom zas nie a teraz podla noveho zakona zase ano...
@martina0308 paráda no čo poviem, ako ozaj niektorým poctivým to pomôže ale ostatný to len zneužijú...
Ako riešit!?
Dievčence, ktore poberate davku v hmotnej nudzi a nebude pracovat v aktivcnych sluzbach, pride o davku 66€!
@sara00 nie 66 € ale o 61,60 €.... a netyka sa tych matiek, ktore su na rodicaku...
ako myslis na materskej? ja uz nie som dostavam rodicovsky prispevok cca 23€ prispevky na byvanie atd.. a vyzivne Oni vraveli ze ked maly nebude chodit do skolky ma 4r tak mi nezoberu tych cca 61€ a.. niekde na nete som citala ak odmietnem VPP( aktivacny) tak mi ich vezmu a tiez aj musim byt samoplatca na poistovni.ako je to teda? musim byt samoplatca v poistovni ?
aha a samoplatitelia poistenia budu tí čo odmietnu aktivacne?
@sara00 zalezi kolko dostavas pomoc v hmotnej nudzi...ak odmietnes vykonavat cinnosti v rozsahu 32 hodin, davka sa ti znizi o 61,60€...kedze neviem kolko presne dostavas neviem ti odpovedat na tvoju otazku co sa tyka zdravotneho poistenia. Zdravotne poistenie plati stat ked poberas pomoc v hmotnej nudzi ale aj vtedy ked si v evidencii na urade...ono pokial ti pomoc v hmotnej nudzi neklesne na nulu, tak dalej bude za teba platit stat zdravotne aj ked odmietnes tych 32 hodin...len sa ti pomoc v hmotnej nudzi znizi o 61,60 €.
@martina0308 oni vraveli ze pridem o tych 61€ a ze ostatne budem dostavat prispevky na byvanie atd.. ze strhnu len tych 61€
@sara00 ano, z celej tej sumy co dostavas ti zoberu 61,60 €.
tak ked len to, to je ok 🙂
@martina0308
@zalka Ahojte, vidim, ze sa vyznate, chcela by som vas poposit o radu ci nazor. Je realne, aby mi bola priznana nejaka davka? Som v takejto situacii: skoncil mi rodicak, momentalne som v evidencii UP. Ani pred nastupom na matersku som nepracovala, studovala som. Teda na davku v nezamestnanosti narok mat nebudem, nebola som ani dobrovolne poistena. Mame 1 dieta, manzel pracuje, zijeme s mojimi rodicmi v dome (otec nezamestnany, mama uz pobera starobny dochodok). Ja nevlastnim nic, auto je napisane na manzela. Je sanca, zeby som nieco mohla dostat? Dakujem za vas cas.
@ynivon ahoj, posudzujes sa spolu s manzelom a dietatom, takze vsetko zavisi od manzelovho mesacneho cisteho prijmu..
@martina0308 aha, dakujem. Tak skusim poziadat. A ako to je s tym odrabanim si davky?
@ynivon ak chces napis mi do sukromnej spravy cisty mesacny prijem manzela a ja ti to prepocitamci vobec ma zmysel poziadat...je to hrozna byrokracia, tak aby si to nepodstupila zbytocne...
Zdravim,neviete mi povedat na aku dobu sa pozastavuje davka v hmotnej nudzi v suvislosti s vynovenym zakonom o soc.pomoci ked clovek neprejavi zaujme o danu pracu, nakolko absolutne nezodpoveda vzdelaniu..dakujem pekne za info
@martina0308 Ahoj, chcela by som poprosiť o radu, lebo tie ženské na úrade práce sa mi moc nezdajú a už mi aj zle poradili.....
Teda ak sa vyznš 🙂
Som rozvedená, vlastním byt, nájomné platím 165+30 elektrika+15plyn. Na 11 ročné 2 deti dostávam výživné 280 eur a mám teraz malú 3 ročnú, začala chodiť do školky, lebo si hľadám robotu. Od 1.11.som na úrade práce a chcela som aspoň či mi nevychádza dávka v hmotnej núdzi. A neviem si to sama riadne vypočítať, ale našla som, že prídavky na deti sa tam nezarátavajú a na úrade mi povedali, že áno. Na to tretie papierovo nemám žiadne výživné, ale otec zarába minimálnu mzdu. Žiadny iný majetok nevlastním. Nemyslíš, že by som mala niečo dostať? Som vlastne jednotlivej s troma deťmi. dík
@fajtka urcite by si si najskor musela upravit vyzivovaciu povinnost na tu najmladsiu...ale davka by ti aj tak nevysla, pretoze vyzivne sa pocita do prijmu v plnej vyske...
@martina0308 , no môj príjem je vlastne len to výživné 280 eur a prídavky .... a aká je prosím hranica, alebo ako sa to tam ráta? je jedno koľko platím za byt?
@fajtka na vydavky sa neprihliada...a pocita sa to tak ze naroky minus prijem...v tvojom pripade naroky tvori davka 117,20, prispevok na byvanie 89,20 a 2x pripevok na dieta plniace si povinnu skolsku dochdzku, tj 17,20x2...spolu 240,80...kedze tvoj prijem (vyzivne) je vyssi ako naroky nevznikne ti narok na pomoc v hmotnej nudzi...ale mozes mat narok na dotacie na stravu v skole pre starsie deti
@martina0308 no paráda, tento náš systém, výživné mi zdvihli od minulého mesiaca konečne, lebo som mala len 165 a teraz mi to vlastne nevychádza. Niežeby som chcela využívať štát, no robotu nejako nemôžem zohnať a zas ísť robiť predavačku niekde do nákupného po večeroch, sobotách a nedeliach s troma deťmi, tak to fakt neviem 😒 . Skúsim aspoň na tú stravu, ale to mi tiež na úrade mohla tá moja povedať....
ďakujem pekne a prajem všetko dobré 😉
Ahojte mám otázku cca 25.1 som si žiadala o dávku zatiaľ mi neprišlo rozhodnutie keď mi pride tak ako to budem mať vyplatené? Ďakujem

@zalka a iné mamičky prosim vás poradíte mi? chcela by som žiadať o dávky v hmotnej núdzi. mam dve deti 2 a 5r. o chvílu mi končí rodičovský príspevok a čo bude dalej ...tak toho sa obávam. žijem v byte, v ktorom vlastím iba polovicu. nie som vydatá a ani som nebola. lenže: vlastním ešte polovicu hrubej stavby, ktorú sme začasi stavať dva roky dozadu. auto nemám a nemám ani žiadny papier o výživnom. dohodnutí sme ústne, nakoľko mám úver na 16 000eur /brala som si na ten dom/ a teda bývalý priateľ ho spláca ,lebo keby ho nesplácal, tak by aj tak naháňali jeho,lebo mi bol ručiť. takže situácia je celá zle. chcem vedieť či by som mala na niečo nárok alebo nie.