Dávka v nezamestnanosti po návrate zo Škótska

leknolina
5. júl 2021

Dobry den prosim vas, je tu niekto kto pracuje v soc poistovni? Kamoska sa chce vratit zo skotska domov, tam pracovala. Ma narok na dávku v nezamestnanosti? Co jej k tomu treba?

kitycat
5. júl 2021

Nemala by mat tu davku z toho Skotska, ci Velkej Britanie..a nie z SK uradov?

leknolina
autor
5. júl 2021

@kitycat aj ja si to myslim kedze pracovala tam

katka2602
5. júl 2021

O dávku si ma požiadať v krajine v ktorej pracovala.

zutyka
5. júl 2021

Na dávku v nezamestnanosti má nárok ten kto bol na Slovensku "Povinne poistená osoba" čiže zamestnanec, alebo dobrovoľne poistená osoba - čiže si sama platila príspevok do fondu nezamestnanosti.

katkamatka7
5. júl 2021

@leknolina Mne posudzovali pred pár rokmi, vo VB som bola tri roky, na SVK som bola odhlásená zo zdrav.poistovne. Pri návrate na SVK som sa hneď prihlásila do zdravotnej p. Žiadosť o podporu v nezamestnanosti mi schvaľovali pol roka. Pri jej podávaní má pani informovala, že musím mať preukázané vzťahy na Slovensku, ako príklad uviedla vlastníctvo nehnuteľnosti. V Tom čase som nemala a pani poznamenala, že mi to zamietnuť. Ale trvalo to dlhšie, no nakoniec za preukázaný väzbu na Slovensko postavil trvalý pobyt na Slovensku, adresa v občianskom preukaze. Vyplácala mi sociálna poisťovňa na Slovensku a základ bol braný z výplat v zahraničí.

mogaa
5. júl 2021

@katkamatka7 no len teraz by to bol problém keďže Briánia už nie je členom EU

mogaa
5. júl 2021

@katkamatka7 to už je staré.teraz už Británia nie je členom EU takže aj pravidlá ako pre "tretie krajiny"

catalin
5. júl 2021

@leknolina neviem či to pomôže.ja som sa vracala z irl pred pár rokmi.o podporu som požiadala tam a potom som si ju preniesla na slovensko.vyplnala som len nejaký formulár.podporu mi vyplácali bez problémov.

janakuul
5. júl 2021

@leknolina nech si povybavuje na socialnej vsetky papiere,hlavne donesie zmluvy a ukoncenie pracovneho pomeru...ja som bola tiez mimo Svk myslela som,ze mi nic nedaju tak som sa vykaslala na to,ale kamarati povedal,ze len nech idem na socialnu oni mi poradia...isla som tam vyplnila ziadost, este nejaky formular,ze mam stale styky na svk (neviem ani je to ked je niekto prec napr.10 rokov), vypytala som si U1 alebo U2 formular uz si nepamatam...aj tie pani na socialnu same o to pozidali,co som bola milo prekvapena...a cuduj sa svetu prisla mi taka podpora,ze sa mi ani neoplatilo chodit do roboty. Takze nech si donesie fakt vsetky papiere a na socialnej jej uz povedia. 🙂 bola som v norsku,tiez nie su v eu,ale v europskom hospodarskom priestore.