icon

Dávka v nezamestnanosti po ukončení pracovného pomeru

zuzkanaj
4. máj 2023

Ahojte, potrebujem poradit.
Poslala som zamestnávateľovi mesiac vopred oznámenie o ukončení rodičovskej dovolenky pred dovršením 3.roka dieťaťa (manžel ide na materskú) k 15. 5. 2023 a žiadala som schválenie 2 dni dovolenky 15. -16. 5. 2023. Prišla mi písomná odpoveď, že akceptujú moje rozhodnutie, ale dovolenku mi zamietajú a mám nastúpiť 15. 5. 2023. Viem, že sa chystajú prepustiť ma. Vo firme som zamestnaná od 8/2018.
Aké mám prosím možnosti?

Je pravda, ze ak neodpracujem aspon jeden den, resp.nevycerpam aspon den dovolenky po navrate z RD vyjde mi nizsia podpora v nezamestnanosti? Prosim nie dohady, ale 100% info 😉

Dakujem.

sasax021
4. máj 2023

@zuzkanaj ja len k tej podpore, po ukončení rodičovskej dovolenky , som si zobrala 1 deň voľna a dala výpoveď , ostatne preplatili a vyšla mi najvyššia podpora

Kamoske dali vyčerpať všetku dovolenku a má nižšiu podporu

melanta
4. máj 2023

Vyjde ti podpora na akú máš nárok vzhľadom k tvojej mzde. Ak chceš maximálnu, musela by si po skončení RD čerpať deň dovolenky a potom skončiť pomer dohodou. Lenže na to potrebuješ súhlas zamestnávateľa a on nie je povinný s tým súhlasiť. Takže v takom prípade musíš nastúpiť do práce. Prípadne dať výpoveď s výpovednou dobou (ak ju dáš ešte v máji, začne ti plynúť od 1.6. a skončíš 31.7.). Alebo nastúpiš a počkáš, kým onni dajú výpoveď tebe. Ak ti dajú výpoveď (asi organizačné dôvody predpokladám) s výpovednou dobou, budeš mať nárok na odstupné 1 mesiac, ak dohodou, tak odstupné 2 mesiace. Podporu budeš mať podľa platu. Maximálna podpora nie je nijak nárokovateľná ak nemáš na ňu príjem.

matullienka
4. máj 2023

Nemusíš vyčerpať deň dovolenky kľudne ho môžeš odpracovať a dovolenku preplatiť. Ide o to aby bolo obnovené poistenie v nezamestnanosti

zuzkanaj
autor
4. máj 2023

@matullienka moze sa stat, ze ma prepustia hned ku 15.5.? Teda ze mi nedaju sancu si ten jeden den odpracovat, ked uz dovolenku mi zamietli?

melanta
4. máj 2023

@zuzkanaj ak by s tebou chceli skončiť 15.5. tak jedine dohodou a s tou musíš súhlasiť. Bez tvojho súhlasu ti môžu dať iba výpoveď s 2 mesačnou výpovednou dobou. Všetko mimo je dohoda, s ktorou musia súhlasiť obe strany. Čo sa týka dovolenky, zamestnávateľ schvaľuje, kedy poskytne dovolenku. Ak ti navrhnú dohodu s okamžitým skončením, trvaj na tom, že okej, ale za podmienok čerpania 1 dňa dovolenky. Ak nebudú súhlasiť, nech ti dajú normálnu výpoveď.

melanta
4. máj 2023

@zuzkanaj a ešte pozor, ak oni navrhujú dohodu, máš nárok na 2 mesačné odstupné. Nech ho máš zapísané v dohode, na tom trvaj.

zuzkanaj
autor
4. máj 2023

@melanta dakujem. Ale ak zrusili moje miesto pocas RD, tak mi mozu dat vypoved k tomu 15.5.? Ze nie dohoda ale vypoved...

melanta
4. máj 2023

@zuzkanaj nie, výpoveď je vždy s výpovednou dobou. Ku konkrétnemu termínu jedine dohoda o ukončení pracovného pomeru a s tou musíš súhlasiť. Plus máš nárok na 2 mesačné odstupné. Ak nebudeš s dohodou súhlasiť, musia ti dať výpoveď s 2 mesačnou výpovednou dobou a messačným odstupným. Nakoľko je 4.5., k termínu 15.5. ti môžu dať jedine dohodu.

zuzkanaj
autor
4. máj 2023

@melanta teda v pripade vypovede s napr.2 mesacnou vypovednou uz nemusim riesit dovolenku hned po ukonceni RD? Lebo pocas vypovednej dobe mi znovu vznikne poistenie? Dobre tomu rozumiem?