icon

Dedenie bez testamentu. Ako sa dedí po tete?

yasina
23. feb 2025

Ja som jedinacik v rodine. Mama s otcon mi ziju a zijeme v malom byte na sidlisku.
Sestra mojej mamy doopatrovala babku a zdedila dom na dedine, moja mama sa vzdala dedicstva a vyplatenia v prospech sestry. Cize dom po mojej bable je uz iba na tetu.
Po smrti babky sa teta v 45 rokoch vydala za muza. Deti nemaju. Ziju s manzelom v tom dome uz 10 rokov.
Ked teta zomrie kto bude dedit iba jej manzel zdedi cely babkin dom alebo kto? ( ak berieme ze nezanecha teta zavet)
Teta mi tvrdi ze ak moja mama zomrie. Automaticky ro pripadne mne. Ale mne sa zda ze nie. Ak teta by zomrela skor akonjej manzel. Bude to iba manzelove. Ak manzel zomrie skor bude to tetine neskor po jej smrti asi moje. Lebo som jedina zijuca jej pribuzna pokrvna deti nema.
Ak som spravne chapala hodiny prava na vs
Prosim opravte ma ak sa mylim. Dakujem

ivusa1516
23. feb 2025

@yasina nie nemá dôvod sa s tebou deliť o nič ani s tvojou mamou zákon je zákon... Žiaľ za chyby sa platí ale na druhej strane keď jedno dieťa dochova rodiča a druhe nie, za mňa toto by po morálnej stránke malo byt automatické že jej majetok pripadne

ivusa1516
23. feb 2025

@yasina vieš a nútiť ju aby vám naspet dala polovicu keď nechce zbytočne sa rozhadate a len ju utvrdíte že dobre robí... Proste žiaľ... Je to smutné... Ono aj keby polovicu domu mate sú to hrozne tahanice a ešte sa kľudne moze stát že on vyplatí smiešnu sumu tebe a aj tak dom v rodine neostane... A ty ho moc vyplatiť nebudeš asi mat z čoho keďže si na tom zle zdravotné ako pises.. Poprípade ho budete musieť predať keď ani jedna strana nebude mať ako vyplatiť druhu 🤷😏

michelle567
23. feb 2025

Nechaj tetine majetky tak. Sama píšeš že mama sa domu vzdala lebo jej to bolo jedno a že oni majú pre teba byt. Sama teta ti povedala že čo chceš, že ty zdedíš byt po rodičoch. Všetci to berú takto. Už s tým nič nespravíš, spätne sa ty nemáš čoho dožadovať a už vôbec nie že má teta dať polku domu na teba...

bielasovicka
23. feb 2025

@yasina a tvoja mama to vtedy nevedela ze babka chcela aby ten dom zostal tebe, keď tak velkodusne odmietla dedičstvo?

michelle567
23. feb 2025

@bielasovicka no či to nebolo aj vypočítavé aby sa o dom nemuseli starať. Veď to by mala polku na starosti výdavky opravy kosenie kúrenie... Možno sa vzdala s myšlienkou veď to aj tak zdedí dcéra.... Akurát že sa prerátali a sestra sa vydala 😅

joannita
23. feb 2025

@yasina tvoja mama keď sa vzdala dedičstva, tak už vtedy si myslela že ty ten dom raz zdedis? Akože bola o tom presvedčená?

alickapusinka
23. feb 2025

Ak zomrie skôr teta tak dom prípadne ak nencha zavet tak jej manželovi.Ja sa ťa opýtam ak opatrovala teta babku svoju mamu tvoju starku išla si pomahať.Prečo by si mala niečo dostať teta sa s babkou trapila starý chorý človek s takým je ťažko opatrovať ešte tažšie a TY by si chcela majetok.Však tvoja mama sA časti domu vzadla v prospech sestry tak si mYslím že je to spravodlive.Tvoja mama asi vie čo jej sestra musela preživať ak človek chorý a ešte starý a nedajbože ležala vieš čo je to opatrovať prebaľovať .To mala za snahu.Tak podľa mna nie je žiaden dôvod prečo by TI mala prepisať polku domu.

alickapusinka
23. feb 2025

@minesasubu dediť bude manžel

mateson2004
23. feb 2025

Teta má koľko. 55 max? Veď môže žiť ešte 30 rokov. Ak som správne pochopila mama autorky odstúpila svoju časť za to, že sestra doopatrovala mamu. Autorku nič po majetku a živote tety nie je. Ale že vôbec nič.

lapalma
23. feb 2025

Dievča zlaté, ty pochovávaš 50-ročnú tetku ? Zazlievaš jej, že sa vydala a dokonca za starého mládenca ? Jeho máš za vypočítavého, lebo si tetu vzal?
Vieš ty čo - staraj sa o seba ! Študuj, vydaj sa, maj dietky - našetri si a postav dom ... nečakaj na dedenie a nevyčítaj nikomu, že ti majetky neprepisuje.
Buď šťastná tu a teraz a nehnevaj sa na nikoho. Tvoja teta má právo na šťastie a dôstojný život vo dvojici rovnako ako každý. Nie je ti dlžná nič 🙂
Raz v budúcnosti možno ten dom zdedíš ... ale bez blenu a výčitiek. PB sa už postará ... 🙂

dota6
23. feb 2025

@autor skús uvažovať pozitívne. Možno Vás teta nakoniec prežije všetkých.

Ps: volá sa to čierny humor a chcem tým len naznačiť, že sa v živote treba tešiť z toho čo máme a nie z toho, čo nemáme. Žiadne hmotné statky, ako vidno aj na tejto diskusii, veru nespôsobujú veľké radosti.

lenkasarka
23. feb 2025

@zmrzlinka8 máš pravdu a ešte čisto teoreticky ich moze teta všetkých prežiť.

mateson2004
Autor odpoveď zmazal
mateson2004
23. feb 2025

@lapalma ja mám za tri týždne 55😲😁

lalala94
23. feb 2025

@yasina autorka, tebe nie je zo seba blbo? Aké majetky tu ty riešiš a z akého titulu? Koľko máš vlastne rokov? O akom morálnom práve tu píšeš? Kde bola tvoja mama, keď sa teta starala o ich matku? Mohla sa starať tvoja matka a mala by dom. Či to už nevyhovovalo? Tvoja teta si s tým domom môže robiť čo len chce a teba do toho vôbec nič. Zabezpeč si vlastný majetok - len teda to budeš musieť preto aj niečo urobiť a dokázať, nielen lamentovať na MK o tom, aké je všetko nespravodlivé.

lalenka33
23. feb 2025

Prečo si sa o babinu, ktorá ťa tak nadovšetko milovala nestarala ty? Alebo tvoja mama? Keď sa raz tvoja mama dedičstva vzdala, tak si tie hlavy môžte o múr aj rozbiť a nič s tým nespravíte.
Ja ti poviem náš prípad. Otcova sestra, tiež dlho stará dievka žila s mamou v dome. Našla si muža, adoptovali si dieťa, donútila starkú darovať jej dom. Nepúšťala nás k starkej, zamykala ju, vyhrážala sa jej, že ju dá do domova a kopec ďalšieho. Starká skončila na psychiatrii, kde aj za par dní zomrela. Starká už nebola 100% pri zmysloch, keď podpísala darovaciu zmluvu o ktorej sme sa dozvedeli náhodne cez kataster, ale ona mala známeho právnika a buď podpíšeš, alebo ideš do domova. Celý život sme vyrastali v tom, že dom bude náš, vyrastali sme tam, k starkej chodili, pomáhali. Aj keď som študovala mimo a prišla domov v piatok večer a v nedelu ráno som odchadzala vždy som v sobotu šla k babke. Až potom, keď sa starká prepisala dom naňu, nás od nej izolovala. Aby mohla tvrdiť, že sa nestaráme, nemáme záujem. Dom nakoniec zdedí úplne cudzie adoptované dieťa.
A vieš čo? Karma jej to všetko pomaly vracia.

zmrzlinka8
24. feb 2025

@yasina vôbec by si nemala počítať s tým domom. vieš prečo? ešte jediná, ktorá mala právo na polovicu domu, bola tvoja mamka, kým sa jej nevzdala. ak by sa nebola vzdala, mohla si kľudne aj nechať vyplatiť svoj podiel od svojej sestry, peniaze mohla minúť a ty by si aj tak nemala nič. ten dom patril im dvom, ak by ho aj predali, tebe z neho nepatrí nič. nie je pekné takto kalkulovať s majetkom iných. treba si nadobudnúť majetok sám.
čiste teoreticky ani po svojich rodičoch nemusíš zdediť majetok, keď sa rozhodnú ho napríklad predať a zafinancovat si tým trebárs domov dôchodcov.

yasina
autor
24. feb 2025

Ja som vteey ked starka umierala chodila denne na vs studium 350 km od domova zila som na intraku. O starku logicky som sa nestarala.
Mama sa dedicstva vzdala. Lebo si myslela ze vsak co aj tak raz bude moje.
S domom boli vydavky prireodzene starat s ao kurenie kosenie mama vtwdy na to nemalq bola invalidna. Teta ma 55 mama 60. Ale aj mama sa o babku starala. Samozrejme. Ale vzdala sa toho.
A teraz je mne aj mame luto ze to nezostane v rodine to dedicstvo ak by teta zomrela skor.
Nedajboze. Ale vselico sa stava. To sme si uvedomili vsak az teraaz. To ani nie je vypocitavost. To je skor lutost. Ze babina to chcela zanechat mne
Ved ona babina aj povedala raz ze v se tko bude tvoja raz ty si moja vnucka predaj si potom. Lenze babina nevedela ze teta sa v 45 vyda za stareho mladenca. A rachne sa donho tak ze.. Moj dusko toto moj dusko tamto. Na zblaznenie ho miluje. A jasne ze ziadny zavet nebude spisovat. Ale kebyte aapon by mali dieta aapon adoptovane to to zdedi a nevadilo by to asi tak az moc. Ale toto je divne. My uja moc nemusime proste. Ani jeho rodinu najma. Je to smutne. Ja som. Si tymto forom. Len chcela overit too pravdu ze ci dedi iba on.
Alebo dedi po tete. Polku aj mama ak by mama zila
Ale ked nie tak nie. Zjavne dedi iba on ak neni zavet
Dakujem vaetkym.

yasina
autor
24. feb 2025

@lalenka33 tak to je smutne co sa vam stalo. Ludia nemaju uz chochmesu

zmrzlinka8
24. feb 2025

... alebo aj cestu okolo sveta 😉 je na každom, ako naloží so svojím majetkom a nemusí brať ohľad na dedičov...
ktorí poniektorí už čakajú nastúpení, čo sa im ujde, keď človek otrčí kopytá 🙂 ale keď sa treba postarať, pomôcť, tak ich niet

veronikaszabova
24. feb 2025

@yasina keby tak starka velmi chcela, aby to bolo tvoje, tak by to este za zivota vsetko prepisala na teba. Hold smola, chybu urobila tvoja mama.
A ze ty si nerozumies s jeho rodinou? To na veci absolutne nic nemeni, narok na dom nemas. Neznasas jeho, neznasas jeho surodencov, neznasas ich deti... Nebude chyba niekde inde?

ivik4
24. feb 2025

Keby babka chcela,dom necha rovno Tebe. Nechcela, zmier sa s tym. Dostanes byt po rodicoch, nebud taka ,,nenazrana" . Ony dve sa dohodli, ty sa do toho naozaj nemas co starat.

oblecenie99
24. feb 2025

Poznám takú osobu v rodine, ktorá to myslela dobre, ona "len" prepísala, "len" dočasne a i tak vybabrala s kompletným potomstvom. Lebo ona "len" a myslela si.
Ja naozaj apelujem na prísnejšiu občiansku výchovu či náuku o spoločnosti v školách,.lebo to je jedna tragédia, ako ľudia aj dnes dokážu len "myslieť si". Koľko ľudí príde za nami, či napíše na fórum vtedy, keď je už neskoro. Že prečo nerozmýšľajú predtým, je pre mňa záhada, ale asi to súvisí s tým, že u nás je brutálne slabé právne povedomie. Ľudia, zapamätajte si, že povedané slovo odletí, napísané zostane!

Autorka, ešte raz ľudský ťa chápem, ale aj nechápem. Teta mala snáď tiež nárok na ten dom, aj morálny. V prvom rade naň mali nárok ona a tvoja mama. Keď sa na niekoho chceš hnevať, tak buď nech sú to tvoji starí rodičia, ktorí to až tak veľmi chceli pre teba, že na teba napokon nehnuteľnosť za života neprepísali (neviem, aké mali na to dôvody, okrem toho, že to nechceli riešiť, alebo sami tušili, že až také morálne kóšer by nebolo, lebo mali ešte dve dcéry) alebo mama. Ja ani nechápem, čo sa tu sledovalo pôvodne, že teta raz zomrie a ty zdedíš? A čo ak ty zomrieš skôr ako teta? Čo ak teta zomrie v čase, keď ty už budeš vo veku, kedy je to aj jedno? Čo ak by si v budúcnosti nemala deti a mala vychcaneho manžela TY, kto by to celé zdedil.po tebe? Ja viem, tvrdé reči, ale tak teta je posledná, na ktorú sa môžeš hnevať, aj keď áno, môžeš mať na ňu ťažké srdce.
Všetko, čo podpíšete, si poriadne zvážte, a prečítajte si. Vzdávam sa dedičstva? Vzdávam sa, bodka. Že si myslím, že sme sa tak dohodli? Ak ide o moje dieťa, tak nemyslím, ale ho zabezpečím. Tvoja mama nemala jeden jediný dôvod vzdať sa svojho budúceho podielu. Mohla ho kľudne mať a tetu nechať bývať v dome, či dokonca súhlasiť s vecným bremenom, aby teta mala väčšiu istotu. Ona sa toho podielu vzdala, úplne nerozvážne, tak vystavila riziku svoje vlastné dieťa. Ešte ten dom môže teta kľudne predať, darovať či sa tak zadlžiť, že ho vezme exekútor. Je výlučným vlastníkom.

renesance80
24. feb 2025

@yasina vasa matka by si mala sadnut a tetou a dohodnut sa ze vam cast majetku da v testamente, alebo daruje za života ,dedit zo zakona nebudete

namornicka
24. feb 2025

@yasina keď babina chcela, aby to bolo tvoje, tak mala urobiť kroky k tomu, aby tak bolo. Nie, že nevyšlo. Mala to plne vo svojich rukách, mala sa dohodnúť s dcérami a prispôsobili by tomu veci. Ty to tu prezentuješ, akoby to zariadili nejaké vyššie sily mimo babkinej vôli. Dedukujem, že keď prišlo na tému doopatrovania babky, mohli sa sestry dohodnúť, ktorá ju doopatruje. Mohla to zobrať tvoja mama a mať dom pre teba. Teta obetovala babke roky, kedy mohla žiť a vytvárať si vzťahy, a zatiaľ čo jej sestra (tvoja mama) žila rodinný život, sestra bola pri chorej mame. A keď si potom po 40 mohla dovoliť zaľúbiť sa a vydať sa, s pohŕdaním sa o tom vyjadruješ, že načo v tomto veku. Navyše ak ma teta 55 rokov a zdravie jej slúži, to nie je tvojej máme blbé takto riešiť dedenie? Chápem, že ty to inak vnímaš, si asi mladá, pre teba je to stará žena, ktorá ma štrikovať ponožky a čakať na smrť. Ak by sa mala teda dožiť povedzme 70 rokov, to je 15 rokov života, to je skoro riešiť dedičstvo. Chápem, že sa hneváš, ale nehnevaj sa ani na tetu, ani na jej manžela. Opýtaj sa mamy, prečo pristúpila na takú dohodu, keď aj s babkou chceli, aby si zdelila dom ty.

yasina
autor
24. feb 2025

Ja sa nehnevam na nikoho. Len som. Povedala mame ze.. Vlastne nemyslela na svoju jesinu dceru. Lenze mama babke pomahal tiez. A varila jej a tak nosila jedlo. Babka ani len leziaca nebola. Dokonca teta sa vobec neobmedzovala v zivote. Chodila do prace 8 hodin. Cize nestarala sa o leziacu babicku. Babicka sedela a ona jej len uvarila alebo moja mama a raz do tyzdna ju okupala natovila a upratovala dom nic vynimocne nerobila. Mama sa ale toho vzdala uplne zmyslov zbavena takto nas ukratila o moznost mat nieco z babkinho.
Babka si asi myslela ze mama sa nikdy nevzda dedicstva
Preto to nenapisala nikomu.
Ona bola pri vedomi polihovala ale normalne uvazovala
Zomrela na starobu obycajnu.
Cize teta jej prakticky nic neobetovala. A ests na nu niekedy kricala.
Lenze mama sa pravdepodobne zlakla ze dom bude treba opravovat a tak a teda nemala na to peniaze. Lebo mama nerobila bola invalidna. Teta zarabala pekne. Preto sa asi toho vzdala.
S tetou sa nechceme rozhadat mame ju radi. Takze to na veci nic nemeni. Len jej muz a jeho sestry su jedna hruza. Nestykame sa.
Takze je to take.
A stale teta len dusko a dusko. To je onicom toto. Zavet neda a polku mame (resp
Mne nikdy nenecha) ale to je jedno. My toto uz neriesime.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
yasina
autor
24. feb 2025

@monsterablue ja som sa na nic neupla, pre mna je to uzatvorena kapitola. je to tetine, nech si s tym robi co chce, mam byt po rodicoch raz, ak boh da, ine ma nezaujima, je mi len strasne luto, ze babkin dom zdedi niekto, kto neprilozil tam euro a je cudzi. je nam to s mamou luto, neupli sme sa na nic, kebyze sa upneme mama sa toho nikdy nevzda. je to uz jedno, touto diskusiou som si chcela iba overit, ci ma manzel pravo na 100% vsetkeho po pripadnej tetinej smrti, a ano, zial, bolo mi to tu potvrdene, nic viac nic menej.

kitycat
24. feb 2025

@yasina tvoja mama si myslela, ze jej sestra odtane do konca zivota sama. Stara dievka.

Toto je karma

monsterablue
Autor odpoveď zmazal