icon

Dedenie po babke

21. jún 2023

Babka zomrela a v zaveti sa pisalo ze dedim aj ja. Nemoze sa niak k tomu dostat moja mama? Uz mam po 18, neviem ako by to bolo keby este nemam. Ona ma tiez svoj podiel, neviem ako sa to riesi a vyplaca. Moja mama odjakziva to co babka davala mne ci uz mi prispievala na stavebnom, hocico tak ma “okradala” a brala mi vsetko. Ako dieta mi nic nevravela a bravala zo stavebneho, neznasala ked som sa snazila nieco o tomto sa s nou baviť. Nech to nevyznie ze mi tu ide o peniaze, len mi tu ide o princip a sama sa mama potapa v dlzobach.

autor
21. jún 2023

Vobec mi tu nejde o peniaze lenze, moje detstvo pozostavalo len z toho, že mama ma neustale cele detstvo deptala len s peniazmi, sama ledva mala mne na nejaky vylet do skoly(vela krat sa stalo ze som ako jedina nesla na nejaky zajazd do zoo), nedostavala som ziadne vreckove ani by mi o to tak neslo, lenze ozaj mi bolo blbe od nej oytat na autobus lebo to vzdy skoncilo hulakanim, že ved pred 3 tyzdnami som si dobijala na kartičku na bus…len aby som to objasnila ako to bolo a to sa tykalo vsetkeho..vyskerena mi stale hovorila ze sa nevie dockat kedy budem mat komecne 15 a najdem si brigadu a este jej budem davat z brigady, na tom by samozrejme nebolo nic zle, kludne prispejem do domacnosti aj hocico, lenze ja som mavala tak 200-300€ a to mi ona uz nic nedavala, mala som sa ako keby “zivot” z toho co mam, az ked som za nou neprisla ze uz nemam ked som musela prerusit brigadu lebo som nestihala so skolou. Teraz momentalne toez brigadujem a zarabam este menej a to som na vysokej

zuzanka.zuzu
21. jún 2023

1.ide ti o peniaze lebo "princíp" v tomto konkrétnom prípade nevidím žiadny 😉 ale to je v pohode, ak babka usúdila, že peniaze máš dostať ty, tak je to v poriadku, nemáš sa z čoho vyviňovať

2.ak si v závete, tak si vás notár predvolá a tam sa všetko dozvieš. mama ti nič "nezoberie", to čo máš dostať to aj dostaneš. (nehnuteľnosť sa predá, peniaze sa rozdelia, a pod.)

erikavesela
22. jún 2023

@zuzanka.zuzu podla mna autorke vobec nejde o peniaze, ale presne o princip kt.ty v tom nevidis.. ja ho vidim..a to teda v tom, ze babka davala peniaze autorke na stavebne, nie jej matke a nie jej mame a jej matka nikdy nemala na tie peniaze siahnut..

zuzanka.zuzu
22. jún 2023

@erikavesela keby každý komu nejde o peniaze ich poslal na liečbu rakoviny, už ju máme liečiteľnú 😉 tu nejde o žiadne stavebko, to je len dôvod-jeden z dôvodov prečo sa babka rozhodla že aj autorka bude súčasťou dedičstva... teraz tu riešime samotné dedičstvo, ten citový výlev je úplne nepodstatný (tzn.čo tomu predchádzalo), otázka bola k dedičstvu a zvyšok je nepodstatný balast. ale jasne, na koňovi je strašne podstatný 😀

sasa1310
22. jún 2023

no takže takto. Dôležité je ako je závet napísaný. Totiž babka musela spomenúť aj tvoju matku v závete, pretože tvoja matka je neopomenuteľný dedič. Ak jej tam nič nenechala, tak je závet neplatný. A za ďalšie, aj keď jej v závete napísala babka napríklad minimum, tvoja matka má stále nárok zo zákona aj cez závet na 50 % zo svojho zákonného nároku. Čiže keď mala babka len jedno dieťa a to tvoju matku, tak má nárok zo zákona min. na 50 % z babkinho majetku

autor
22. jún 2023

@sasa1310 mama so sestrou maju rovnaky podiel ja mam mensi samozrejme, ale o to tu nejde predsa

autor
22. jún 2023

@zuzanka.zuzu presne tak😊

sasa1310
22. jún 2023

a o čo ti ide? Či si myslíš, že zoberie tvoje? To nemôže

autor
22. jún 2023

@sasa1310 tak ale keby niesom plnoleta, ako zakonny zastupca by mi to zobrala ? Viem aka je moja mama ona by mi nenechala ani suchý rožok keby zdedím od babky

zuzanaete
22. jún 2023

Ak by si nebola dospela a zdedila by si, tak mama by mohla byt sudom urcena ako spravca tvojho majetku, ale nemohla by s nim nakladat podla seba. Musela by mat suhlas sudu a tam by musela dokazat, ze kona v tvojom zaujme.

letfenixa
22. jún 2023

Ale plnoleta si, tak na čo riešiš, čo by bolo keby?

cacianka
22. jún 2023

Prišlo ti už predvolanie na dedičské konanie ? Videla si závet alebo máš jeho kópiu ?
Môžeš osloviť notarku, aby ti vysvetlila možnosti, povie výšku / cenu,/zoznam majetku a tvoju časť.
Odobdna kedy sa dozvieš čo a koľko je tvoj podiel, aj ako sa delí majetok máš čas 30 dní sa vyjadriť ci súhlasíš a preberieš. Medzitým sa poraď ako to poriešiť, aby ťa neosmekli. Možnoama dostane nejaký nehnuteľný majetok a teba má vyplatiť,ale keďže robí čo robí, môže sa to ťahať 100rokov a ty nedostaneš nič. Skús zistiť o aký majetok po babke ide, ešte pred pojednavanim a napíš , poradíme

basska_b
22. jún 2023

Ak by si bola maloleta, nesmies dostat menej ako to, co ti podla zakonneho podielu prislucha. Tvoja mama ta o to nevie pripravit. Ak dedia malolete deti, dohodu o dedicstve schvaluje este sud. A aj keby sa predaval dom, kde je malolete dieta vlastnik a jeho zakonny zastupca ho nemoze zastupovat, lebo dochadza ku konfliktu zaujmov (obaja su vlastnikmi) ide to na sud.

https://uzitocna.pravda.sk/ako-vybavit/clanok/7...
https://remax-slovakia.sk/blog/ako-predat-nehnu...

kristinapetronela
22. jún 2023

Určite dostaneš čo ti patrí .už len to ,že si sem napísala a riešis to je správne .mama sa môže hanbiť že ti nedávam peniaze .

syslik81
22. jún 2023

kedze si plnoleta tvoj podiel ostava len tebe ... kazdopadne ak je to cast domu etc budete to mat vsetky 3 a ak by sa chel predat musite aj vy 3 suhlasit a jedna druhu vyplatit ... najidealnejsie by bolo najst si pracua cim skor sa odsthovat a vymanit od nej ...

sasa1310
22. jún 2023

@basska_b je neprislúcha nič podľa zákona. Autorka nie je priamy dedič v prvej línii ale až v druhej

sasa1310
22. jún 2023

všetko záleží od toho, čo všetko obsahuje závet a či je platný. Musia v ňom byť spomenuté obe dcéry tvojej babky. Ak nebudú, tak je neplatný a dedí sa podľa zákona.