icon

Dedičské konanie: Čo bude predmetom dedenia?

30. dec 2024

Pekný večer prajem!
Mama bola vlastníkom nehnuteľnosti - bytu v podiele 1/1. Nakoľko jej zdravotný stav vyžadoval 24 hod. opateru, opatrovala som ju, bývala u nás doma takmer 2 roky. Rozhodla sa predať byt. 2 týždne pred smrťou podpísala kúpno-predajnú zmluvu s tým, že kúpna cena bytu bude vyplatená na môj účet /účet je na manželovom mene, ja som len disponent/. Slovne ma poverila, ako mám naložiť s peniazmi /menšiu časť mal dostať brat, väčšiu časť ja a ďalšia časť mala byť ponechaná k dispozícii na jej ďalšiu opateru /zdravotné pomôcky, výpomoc opatrovateľky atď. s tým, že zostatok peňazí ostane už len mne/. Bol podaný návrh na kataster a mama bohužiaľ za pár dní zomrela. Vlastne v deň úmrtia bola vlastníkom nehnuteľnosti, na ktorej už bola plomba a ešte mala peniaze na bankovom účte. S bratom sme dvaja dediči. Byt má už nového vlastníka. Viete mi poradiť, čo bude predmetom dedenia v tejto situácii? Bude kúpna cena bytu ponímaná ako dar pre mňa? /ako som spomínala, účet je na manželovom mene, on bol uvedený aj na vinkulačnej zmluve/.

chrobak7
•
Autor odpoveď zmazal
•
ahhola
•
30. dec 2024

No neviem, ked mala v den umrtia na ucte nech 100 000,ci notar nezoberie percento z ciastky. Ci to uz bolo na tie 1/3...ty(muzov ucet), brat a jej rezerva? Potom by mala byt odmena notara len z toho, co bolo na jej ucte. 🤔

jamimo
•
31. dec 2024

možno @draik poradí

lienka.7
•
31. dec 2024

@autorka dedí sa to, čo mala tvoja mama na účte. Byt jej už nepatril, kedze zmluva bola podpísaná. To, ze to nestihol kataster zapísať s tym nič nema. Peniaze mas na účte predpokladam ty. Cize je na tebe ako sa teraz zachovas.

subartic
•
31. dec 2024

https://www.akbenova.sk/blog/vznik-vlastnictva-...
no neviem , vlastnícke právo k nehnuteľnosti - musia byť splnené dva aspekty, podpísanie právoplatnej zmluvy a schválenie vkladu do katastra nehnuteľnosti .

Od momentu podpisu kúpnej zmluvy až do vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností môžu nastať okolnosti, ktoré môžu ohroziť nadobudnutie vlastníckeho práva, viac o tom nájdete vo videu:

Jedným z toho ohrozenia je aj úmrtie pôvodného majiteľa. Takýto byt ide podľa mňa do dedičského konania.

draik
•
31. dec 2024

Kúpna cena vstupuje do dedičstva, ak niet iného prejavu vôle poručiteľky. Poručiteľka bola ku dňu smrti vlastníčkou bytu, okamžikom jej smrti nastúpili namiesto nej do práv a povinností zo zmluvy jej dedičia, ktorí sú však viazaní zmluvou o prevode. Tým, že kataster nemal info o úmrtí, konanie o vklade neprerušil, čo ale nič nemení na uvedenom fakte, keďže sa dedí ku dňu smrti poručiteľa.

@chrobak7
@lienka.7
Najlepšie by bolo Vaše príspevky zmazať. Pri kúpnej zmluve sa vlastníctvo prevádza (nadobúda) až právoplatnosťou rozhodnutia o vklade, nie podpisom zmluvy.

draik
•
31. dec 2024

@subartic
Súdna prax to už vyriešila tak, že konanie o vklade dobehne, ak ide o jednoduchý prevod.

autor
•
31. dec 2024

@draik Veľmi pekne ďakujem za odpoveď, aj všetkým ostatným.

autor
•
31. dec 2024

@draik Ak sa môžem ešte spýtať, tá skutočnosť, že kúpnu cenu dala vyplatiť na náš účet, dá sa to poňať z hľadiska práva ako finančný dar ? /mala aj svoj vlastný účet/ . Inak to bol reálne jej úmysel, darovať nám za mnohoročné opatrovanie a zároveň , aby som vyplatila brata, v tej sume, aký určila, ktorý sa však staral minimálne, často v rozpore s morálkou a žije neusporiadaný život.

draik
•
31. dec 2024

Bez ďalšieho nie.