icon

Dedenie po otcovi

17. máj 2022

Ahojte, má nárok na dedičstvo po mojom otcovi aj ,,manželka" môjho zosnulého brata, ktorý zomrel ešte skôr, ako môj otec? Deti nemali. Ďakujem ak niekto máte skúsenosť.

Strana
z2
alenah31
17. máj 2022

Teraz som sa pytala.....tak babka mala spisanu zavet, preto tiez teta dedila......ostatni ucastnici dedicskeho konania suhlasili. Pokial uz nemas surodencov - dedite iba ty ako dcera a mama ako manzelka porucitela.

sasa1310
17. máj 2022

@hugigugin ak si si nevšimla, v tomto prípade manželka resp. dcéra poručiteľky ešte žije

sasa1310
17. máj 2022

no však tu máš jasnú odpoveď. A keď tvoj brat nemal deti, tak dedí jeho manželka

autor
17. máj 2022

@sasa1310 volala som aj s právnikom a teda povedal na 99,999% nebude dediť..

autor
17. máj 2022

@sasa1310 dedili by len ich deti, ak by nejaké mali..

jana005
17. máj 2022

Keď ste nechceli,aby to dedila manželka tvojho brata, prečo rodičia ešte za života neprepísali danú nehnuteľnosť na teba?

mistymay33
17. máj 2022

https://www.podnikajte.sk/osobne-financie/deden...
autorka ano, máš pravdu, manželka tvojho brata nebude dedit, dedili by iba ich deti.

autor
17. máj 2022

@jana005 ja mám aj sestru a tiež máme každá deti..

zalka
17. máj 2022

Autorka,
manželka zosnulého brata nededí,
dedili by len deti zosnulého brata ako neopomenuteľný dediči. Kedže deti nie sú. Táto tvoja švagriná nededí po svokrovi nič.
Dediť budete len vy deti po svojom otcovi.

hugigugin
17. máj 2022

@sasa1310 dedi sa po autorkynom otcovi v 1.rade a dedia deti a manželka zosnuleho.
Ak niektore z deti už zomrelo dedia jeho deti tj vnúčatá a ak nie oni tak ich deti.
Nevesta svokrova je v 2.dedičskej skupine a nededí,pretože sa nemiesaju skupiny a v 1 dědiči su.

autor
17. máj 2022

@zalka ďakujem za odpoveď. Už mi to potvrdili dvaja právnici, notára nepoznám žiadneho, tak verím im.. a verím, že tie ženy, ktoré si mysleli opak sa aspoň poučili 😊

stani75
17. máj 2022

Dobrý deň, pracujem na notárskom úrade. Po otcovi dedia v 1.dedičskej skupine manželka a deti v rovných čiastkach. Na podiel predumrelého syna by pripadali jeho deti, teda vnúčatá nebohého. Ak syn nemal deti a zomrel skôr ako otec, jeho manželka v tomto konaní nededí.

autor
17. máj 2022

@stani75 ďakujem pekne 😊

jamidea
17. máj 2022

@sasa1310 blbost, vdova bezdetna nededi po svokrovi.

sense
17. máj 2022

Manželka nesedí, dedili by deti keby nejaké mal.

autor
17. máj 2022

@sasa1310 verím, že už máš dostatočne objasnené dedenie. Verím, že budeš radiť nabudúce len v tom, v čom si si naozaj istá..

andreagartnerova
17. máj 2022
andreagartnerova
17. máj 2022

@stani75 presne tak, tiež som robila roky u notára, čiže za svojou prvou odpoveďou si stojím.

enya00
Autor odpoveď zmazal
andreagartnerova
17. máj 2022

@enya00 áno, lebo ste boli uz deti a určite nededil váš otec, ak žil.

enya00
Autor odpoveď zmazal
brezza
18. máj 2022

Boze tu sa hemzi pravnickami. Nedocitala som vsetky komentare, ale odpoved autorke - Nie, svagrina po tvojom otcovi nededi.

jamidea
20. júl 2025
@anonym_autor

@sasa1310 volala som aj s právnikom a teda povedal na 99,999% nebude dediť..

@anonym_autor je to uz stara tema, ale bezdetna svagrina nededi po tvojom otcovi a dufam,ze nededila. U nas v rodine to bolo takto isto.

jamidea
20. júl 2025
@mistymay33

Podla mna dedí bratov podiel po otcovi. Aj my sme to tak mali v dedičkom konaní po babke. Jej syn zomrel skor ako ona, takže synov podiel /vtom čase bol syn zosnulý už 10 rokov/ zdedila jeho manželka.

@mistymay33 tak to vas pekne odrbkali. Aj u nas v rodine bola jedna taka sikovna, co chcela dedit po matke zosnuleho manzela. No kedze boli bezdetni, nemala narok.

autor
23. júl 2025
@jamidea

@anonym_autor je to uz stara tema, ale bezdetna svagrina nededi po tvojom otcovi a dufam,ze nededila. U nas v rodine to bolo takto isto.

@jamidea nie, nededila..

Strana
z2