icon

Dedičské konanie po manželovi

puska22
15. nov 2021

Baby prosim vas...čaká ma dedicske konanie po manželovi...ked sme mali 2 neplnolete deti...tak sa majetok po nom deli na 3 casti..nestretli ste sa niektora s tym?dakujem

zana147
15. nov 2021

môžeš deti nesmú dostať menej ako je ich zákonný podiel , viac môžu ,ale poplatky platíš aj tak ty

puska22
autor
15. nov 2021

@zalka vies co najradsej by som bola keby ten dom a majetky isli len na deti...a svokor nech za svoju chybu plati..ako pises kym deti dospeju svokor tu uz nebude..nech jeho hryzie svedomie..

puska22
autor
15. nov 2021

@zana147 cize ale aj tak budeme vsetko oplacat?co zdedim ja?co zdedia deti?to aby som si uver este vybavila...

zana147
15. nov 2021

Hej všetko mňa sudca ešte upozornil , že aj keď deti majú pol bytu tak ja som povinná platiť všetky poplatky pokiaľ nebudú zarábať

zalka
15. nov 2021

@puska22 môžeš tak urobiť, deti sú tzv. svokrova krv, ty sa môžeš vydať mať dalšie deti napr. a po tebe by všetky dedili.
Takže áno, ak povieš notárovi aby dom, polia lesy napísala na deti, auto napíše na teba, účet šporiaci na teba tak sa to vykompenzuje ... myslím ten podiel. A svokrovi môžeš povedať, že v ich rodine to ostane. Budú to mať jeho vnúčatá kedže syna už nemá.

alexandra2468
15. nov 2021

@puska22
Ahoj.
V prvom rade ti zelam uprimnu sustrast a je mi luto, ze si tymto musis prechadzat.

U nas su z rodinnych dovodov tiez vsetky majetky prepisane z mojich svokrovcov na mojho manzela a uz teraz moji svagrovci vyplakavaju, ze im s dcerou vezmeme vsetky majetky, ak by manzel nedaj boh zomrel.
Mame len jedno dieta a muz len jedneho surodenca. Keby sa nieco stalo, dostala by som ja polovicu a dcera polovicu. No ja som “vyhlasila”, ze by som svoju polovicu (ktora mi moralne nepatri, lebo je to majetok svokrovcov) darovala svagrovi a ostala by nam ta polovicu (dcerina), ktora by patrila muzovi.

Sice ti ostatni radia nevzdat sa toho, ale ja by som sa pre pokoj v rodine vzdala toho, co podedis z tych pozemkov a domu ty.

rikarika
15. nov 2021

@puska22 ahoj, ja som mala dedicske konanie po manzelovi pred 2 tyzdnami, dedila som ja a nase 3 neplnolete deti. Takto je to aktualne - vsetko co vlastnil tvoj manzel dedis ty teda manzelka a vsetky jeho deti. Ak su deti neplnolete, vsetko sa riesi u notara, nie na sude. Pre kazde malolete dieta musis zohnat porucnika t.j akukolvek osobu nad 18 rokov, je uplne jedno ci to bude tvoj brat, sestra, sused, kamarat....ak su deti 2, musis notarovi oznamit 2 porucnikov - za kazde dieta ineho - teda v tomto procese ziadny sud. Tento porucnik u notara zhodnoti, ci je dedicstvo pre maloletych vyhodne t.j nededia dlhya exekucie a tu sa jeho funkcia aj skonci, on nedostane moznost spravovat zdedeny majetok. Budete sice dedit rovnym dielom ale pre specifika vsetkeho majetku moze notar navrhnut urcite kompenzacie, napr. si spominala podu - je zakaz drobenia pody a napr. v nasom pripade celu podu napisal na mna......

lucia147852
15. nov 2021

@tom_i ale ona nemôze darovať podiel neplnoletych. to musi schvalit sud a sud toto nikdy neschvali, lebo to nie je v prospech maloletych

rikarika
15. nov 2021

@lucia147852 nepiste stale sud, sud v tomto procese nic neriesi, az ked notar vyda dedic rozhodnutie a nebude sa pacit je moznost ofvolat sa do 15 dni a to pojde uz cez sud

rikarika
15. nov 2021

@puska22 vsetko sa pytaj notara, vsetko ti musi vysvetlit, ved mu zato aj zaplatis. Drz sa.

maris5
15. nov 2021

@puska22 tam kde si opravnena treba zaslat do poistovne umrtny list aby to vyplatili priamo tebe.
Ano mozes sa vzdat v prospech deti.

rikarika
15. nov 2021

@maris5
@puska22 pre vybavenie poistiek urcite nestaci zaslat do poistovne len umrtny list. Ja som riesila 4 komercne poistovne pre vyplatu a do kazdej jednej som musela osobne vypisat ziadost, overit obciansky, potvrdenie od lekara....nie je to taky easy proces ako oblbuju pri zakladani poistky

tulipanicek
15. nov 2021

@puska22 Napis na ničí @draik

puska22
autor
15. nov 2021

@rikarika cize spravne chapem tych 2 porucnikov o tom som nevedela dakujem...a cize auto..peniaze na dochodkovom sporeni..ten jeho dom..jeho majetky..lesy ornu podu..to vsetko na 3 ano?teda tam si spominala tu podu..takze svokor sa mi do toho montovat nemoze?mozem sa vzdat svojej casti z rodicovskeho domu manzelovho aj z casti majetku detom?nech to maju len oni?prosim ta a vyslo ta vela platenia?komplikovane je toto

puska22
autor
15. nov 2021

@tulipanicek to je kto?

tulipanicek
15. nov 2021

@puska22 Je to právnik a je tu na MK

eeffka
15. nov 2021

@puska22 v prvom rade uprimnu sustrast.

Co stale spominas nejake platenie? Platnie ie za co? Notara vyplatis a koniec, mas poplatky prepis auta na policii a na katastri posles aby zapisali co maju. Ak myslis ze existuje dan z dedicatva tak taka nie je.

puska22
autor
15. nov 2021

@eeffka ale je nie?dan..ano platim notarovi to viem ale vsetko sa oplaca majetok kt.napr.vycisli na 100 000 e tak z toho oplatim dan...zevraj

eeffka
15. nov 2021

@puska22 nie

rikarika
15. nov 2021

@puska22 toto vsetko prejdi s notarom, ako som uz napisala bere za to peniaze a bude tvoj pripad poznat do bodky. Svokor nemoze nic a deti musia dostat svoj podiel ale vykompenzovany v ramci celeho dedicstva napr. ten zakaz drobenia pody. Nemozes sa ty nijako zriect ich podielu a ani to nerob, ved by ti to raz mohli vycitat.

eeffka
15. nov 2021

@puska22 tu mas amo sa vyratava cca poplatok notarovi
https://hnonline.sk/prakticke-hn/910378-dedicsk...

Peniaze v hotovosti su jasne a nehnutelnosti sa ocenuju napr vycislenim obdobnej nehnutelnosti na trhu, nemusi byt ziaden odborny posudok.

rikarika
15. nov 2021

@eeffka na kataster nic neposiela, elektronicky posiela notar....a ano poplatkov bude v celom procese pozehnane

eeffka
15. nov 2021

@rikarika aha to mi ualo, no ano sa to nazbiera tak ale dan ziadna, neviem odkial to kopec ludi ma

rikarika
15. nov 2021

@eeffka no tak ano dan z dedicstva v SR neexistuje, vola sa to ze notarske poplatky a zaplatit to treba aj za deti.

puska22
autor
15. nov 2021

@rikarika mozem.ti napisat ip?

puska22
autor
15. nov 2021

@zalka dakujem za tvoje rady za tvoj cas

puska22
autor
15. nov 2021

@rikarika ďakujem za tvoje rady