icon

Dedičstvo a nekontaktovanie dediča

sandey
26. dec 2020

Ahojte najde sa tu pravnicka, ktora poradi ohladne dedicstva? Sestre zomrel otec, s ktorym ale nebola v kontakte od 7 rokov, ale oficialne ju nevydedil, ma narok na dedicstvo? Lebo nikto ju nekontaktoval a dedicstvo je uzavrete....

Strana
z2
mergimar
26. dec 2020

@draik Ona o tom.vobec nemusi vediet, ze bola vydedena. Porucitel nema voci vydedenemu oznamovaciu povinnost. ( vydedenie zavetom sa cita na dedicskom konani). A zakonny dovod na vydedenie podla § 469a ods.1 Obc.zakonnika podla autorky je splneny.

sandey
autor
26. dec 2020

@mergimar pochybujem ze by to takto riesil kedze jeho manzelka a syn vobec netusili ze ma dceru... takze vydedena urcite nebola skor sa spoliehal na to ze ju nebude notar hladat ked ju nespomenu pribuzni, co sa aj stalo

mergimar
26. dec 2020

@sandey Notarsky urad ju nemohol prehliadnut. Neexistuje. V ziadnom pripade. A to aj v pripade, ze sucasna rodina neboheho o nej nevie. Oni by s tym nic nenarobili. Ak vydedena nebola, zo zakona musela dedit.

sandey
autor
26. dec 2020

@mergimar no tak skusime zistit na tom notarskom urade kde to riesili

draik
26. dec 2020

@mergimar
Judikatúra má iný názor, ak ide o dieťa, ktoré nevyrastalo s biologickým rodičom. A po poslednom príspevku zadávateľky, ak zodpovedá realite, by daný dôvod vydedenia naplnený s veľkou pravdepodobnosťou nebol.
Prehliadnuť ju možné bolo.

mergimar
26. dec 2020

@draik O.K., nehadam sa. Nie som odbornicka. A co sa tyka prehliadmutia, nedoslednostou notara je to mozne. Co v takejto vaznej veci by sa stavat nemalo. Ak Vy do toho vidite, nemala by teda opravnena dedicka kontaktovat dany Notarsky urad?

pieksamaki
27. dec 2020

@sandey
Ale ved neexistuje aby ju notar neuviedol...pokial je otec zapisany v rosnom liste.ci s mylim? Nemoze to byt postavene na tom...ze nespomeniem...nebude.....raz su tam od toho dokumenty.
U nas notarka urobila 3 administrativne chyby....tak treba vsetko aj po nich overovat.

sandey
autor
27. dec 2020

@pieksamaki no asi urobili chybu ked ju nekontaktovali, lenze neviem, ci v tomto pripade plati premlcacia doba

pieksamaki
27. dec 2020

@sandey
Ak by tam bola chyba z ich strany...v tom by to bolo dobre....pretoze to je dovod k znovuotvoreniu...ale treba mat dokazy. Niekedy je to o tom prepojeni informacii....ze ak je to notar z hornej dolnej...a nema databazu prepojenu s uradmi....tak neviem co ako vtedy.
Aj na katastri urobia chyby....treba vsstko overovat

pieksamaki
27. dec 2020

@sandey
Skor ak bol zavet...tak ten ma prednost pred dedicskym.....ale to zistis ked snad dcera poziada o znovuotvorenie...k nahliadnutiu za poplatok by to malo byt mozne

martul
27. dec 2020

@sandey to je teda aj tvoj otec nie?

prasiatko30
27. dec 2020

@martul tak asi nemusi byt 🤓mozu mat spolocnu matku alenie otca🤔

cacianka
27. dec 2020

Ktory notar preveroval dedicstvo sa myslim dá zistit na súde - trvale bydlisko zosnuleho a príslušný okresny súd - ten prideluje spisy notarom a notari odovzdavaju zápisnicu príslušnému súdu na potvrdenie.

sandey
autor
27. dec 2020

@martul nie iba sestrin 🙂 ja mam ineho otca, len mamu mame spolocnu

sandey
autor
27. dec 2020

Dakujem za rady, zacneme tym sudom a notarmi a uvidime

martul
27. dec 2020

@sandey aha, nenapadlo ma to 😁

Strana