icon

Dedičstvo - nesúhlas manželky zosnulého

9. jún 2022

Dobrý večer, neviem či mi budete vedieť poradiť ale skúsim..
Je možné aby manželka zosnulého vyňala z dedičstva dedičov, s ktorými nesúhlasí?
Konkrétne sa jedná o dvoch vnukov, ktorí by mali dediť po dedkovi, o starých rodičov nejavili záujem vyše 17 rokov, neboli v kontakte osobnom, telefonickom, žiadnom.. taktiež neboli účastní na pohrebe, babke nekondolovali ani len telefonicky.
Babka s tým, aby vnuci dedili nesúhlasí. Žiaľ, závet spísaný nebol.
Má možnosť vnukov z dedičstva vylúčiť, prip. toto dedenie napadnúť?
Ďakujem za každú radu.
Pekný večer

Strana
z2
zalka
9. jún 2022

A znalecký posudok, počkaj či bude vyžadovať notár alebo tí dvaja další dediči, možno si ho dajú vypracovať sami. Ako to by som vyčkala.

autor
9. jún 2022

@zalka tak už len zohnať na nich niekde kontakt a začať sa dohadovať. Teoreticky by to nemusel byť problém keďže 17 rokov ten dom nevideli, citová väzba, akákoľvek - 0 bodov ( a možno aj menej).
A začať riešiť darovanie..
Ďakujem Ti ešte raz veľmi pekne, veľmi si mi/nám pomohla. Aspoň niečo "zachrániť"..
Prajem Ti pekný večer

zalka
9. jún 2022

Tak to môžeš riešiť aj priamo pri notárovi, on nemusí hned uzavrieť konanie ak nemáš kontakt, oni budú predvolaný na konanie.
Osobne som bola mnoho krát u notára, kým sa doriešilo dedičské konanie - vyplatením, lebo najmenej je zapísať na nehnuteľnosť ale ťahšie sa zbavuje potom z nehnuteľnosti podielového spoluvlastníka, čiže trvať na vyplatení.

danielahamar
9. jún 2022

@zalka človek nikdy nevie

cacianka
10. jún 2022

Zaplatí dobre píše, majetok mali v BSM, tak 1/2 je babkina,
Z tej 2. 1/2 tzn.dedkovej dedí babka a 2 deti, ich dcery. Ak nežijú, tak vnúčatá ale ak si 1 dieťa ich dcéry tak celý mamin podiel je tvoj. Druhá dcéra - po nej dedia jej deti, a dedičstvo sa delí na časti či mala 2, 3, 5 deti ....
Všetko budeš riešiť až po predvolaní k notárovi,

katkatonkova
10. jún 2022

Keď bude predbežne dedičské konanie, tak treba aby babka povedala, ze jej majetok chce ešte za života prepísať na teba.....aj my tak urobíme...dedine po otcovi, no chceme to nechať sestre, ktorá sa stará o mamu...aj mama to chce ešte za života prepísať na moju sestru

panelacikova
10. jún 2022

autorka: jednoducho povedané, stačí ti dohoda s bratrancami, že ich vyplatíš jednou tretinou dohromady...

autor
10. jún 2022

@zalka ďakujem. A to vyplatenie musí prebiehať hneď vtedy u notára ak sa tam dohodneme?
Dám príklad : ak nehnuteľnost má hodnotu 50.000€. Dedí sa z hodnoty 25.000€ po dedkovi (z polovice). Toto sa delí na 3 - manželka a 2 deti (3x8.333€). Keďže deti nie sú, manželke patrí 8.333€ z hodnoty, mne po 1.dieťati tiež 8.333€ a dvom vnúčatám SPOLU po 2.dieťati tiež 8.333€ (a túto časť im vyplatit spolu alebo deliť dvomi každemu osobitne). Dobre to počitam? Len cca nech viem s čim rátať..

zalka
10. jún 2022

No im dvom 8333e .. čiže cca 4150e každému .. to notár napíše do vyporiadania dedičstva ked sa dohodnete .. a aj termín dokedy im to máš vyplatiť, na tom termíne sa tiež dá dohodnúť...

autor
10. jún 2022

@zalka výborne, ďakujem 🙂

Strana
z2