icon

Dedičstvo po manželovi

26. mar 2022

Manzel je vlastnikom domu, v ktorom spolu 20 rokov byvame aj s dvomi detmi, ktore budu coskoro plnolete. Do domu som aj ja vlozila nejake financie, ale kedze to bol rodicovsky dom, nejako som netrvala na tom, aby som bola vlastnicka aj ja.
Ale rozmyslam, ze v pripade mojej smrti by manzel mal klud od dedicskeho konania, lebo na mna nie je nic pisane. Kludne by si zil vo svojom dome s detmi ci bez deti.
Ale ak by zomrel prvy manzel, dom by sme dedili s detmi na tretiny. Co to pre mna znamena? Ak by deti ziadali
vyplatit svoje dedicske podiely, musela by som ich vyplacat? A ak nebudem mat z coho? Co potom?
Nebolo by pre mna v tomto pripade vyhodne, ak by polovicu domu prepisal na mna?

autor
26. mar 2022

@h2 on vzdy bral tento dom ze je nas spolocny, len jeho mama mu ho darovala este pred svadbou.

h2
26. mar 2022

Deti to určite tiež berú tak, že je to váš dom. Nie, že je otcov. Ak ťa to fakt trápi a píšeš, ze muž by s prepisom nemal problém, skús mu to navrhnúť. Len riskuješ, že ťa možno začne podozrievať, prečo to zrazu chceš, keď doteraz si nechcela. Možno skús nejako nenápadne naznačiť, aby to bol akože jeho nápad.... (len teda netuším, ako)

autor
26. mar 2022

@h2 je mi to praveze uplne blbe s tym zacinat, ked on nic. Asi to necham tak a pockam na nejaku vhodnu prilezitost. Vdaka ze si sa mi snazila poradit.

maciatkolulu
26. mar 2022

Fuha, dosť zvláštne toto riešiť, skôr mi to príde, že tie deti nie sú tvoje....

autor
26. mar 2022

@maciatkolulu byvas tiez v muzovom dome?

maciatkolulu
26. mar 2022

Nie, v mojom, prečo, teda muž býva v mojom, prečo? Trafila som klinec po hlavičke? 😉Ono totižto bežná matka ešte nedosoelych deti takéto nezvykne riešiť, ale macocha, ta veru hej.

autor
26. mar 2022

@maciatkolulu no tak som nebezna matka. A?

autor
26. mar 2022

@maciatkolulu ziadny klinec si netrafila, chcem len naznacit, ze nie si v mojej situacii, tak sa do toho nevies az tak vzit. Ty si v situacii mojho manzela. Cize ked zomriem skor ja, pre neho to nezamena ziadny problem, nemusi nic riesit, len si nadalej byvat vo svojom dome.

luccija
26. mar 2022

Tak stať sa môže čokoľvek tiež poznám, že muž zomrel a deti, ktoré už mali svojich partnerov riešili načo je mame veľký dom, záhrada a treba to predať, lebo aj oni majú hypotéku a máme stačí 2 izbový byt.Mama už hypo nedostala a len problémy život je nevyspytatelny

autor
26. mar 2022

@luccija som rada ze aspon niekto chape moje myslienky😔

autor
26. mar 2022

@luccija presne, starsi clovek uz hypoteku nedostane a pravdepodobne ziskana suma za tretinu domu po predaji nepokryje sumu jednoizboveho bytu, ktory by som si musela kupit.

maciatkolulu
26. mar 2022

Manžela to netrápi? Ze keď sa náhodou niečo stane tebe. Véd mu povedz, nech daruje celú nehnuteľnosť tebe za života, alebo teda deťom 🤣. Ako sa snažím, tak sa snažím ako matka 3 deti pochopiť tvoje myšlienkové pochody, nejde mi to. O co ti vlastne ide? Zákon neodrbes, nechcela si byť vlastnickou a teraz už hej, či čo vlastne?

autor
26. mar 2022

@maciatkolulu ja nechcem celu nehnutelnost. Nemozeme komunikovat bez tvojho sarkazmu? Je to take tazke pisat bez ironie a sarkazmu a rypania?
Ved som to vysvetlovala, ale mozem este raz, ked sa ti nechce citat. S pribudajucim vekom clovek vidi, ze ak sa dostanem do situacie, ze rozdelim s detmi dom na 3 tretiny, za tu tretinu zo sumy domu si asi nehnutelnost nekupim. Ja netvrdim, ze moje deti budu chciet vyplacat svoj podiel z nehnutelnosti. Ja netusim co bude o 10 rokov, len hladam, ktora moznost je najvhodnejsia. Ale ako pisem, asi to necham tak. Nech sa stane co sa ma stat. Nech nevyzeram prespekulovane a divne😉

autor
26. mar 2022

@maciatkolulu a nie, manzela to netrapi. Ked sa mne nieco stane, on nemusi riesit svoj pribytok, pre neho sa nic nemeni. Co uz je na tomto nepochopitelne, ved to pisem hadam uz 5x. Ked chces prispiet, tak citaj. Ked ta obtazuje prispievat, kasli na to, na tvoje rypanie nie som zvedava.

maciatkolulu
26. mar 2022

Proste je to zvláštne, doteraz si sa nebála, že kebyže náhodou si muž niekoho nájde, budeš musieť ísť bez žiadnej tretiny? Úplne nič. 😉To je viac pravdepodobne ako to, že deti si vystnadia matku z domu a predtým im umrie otec, predpokladám, že nie ste celkom v dôchodokovom veku. Skôr by som sa zamerala na takýto problém, lebo nech je to akokoľvek, čo čakáš od tejto témy? Ze koľko skasnes ty a koľko detí? Ci? Jednoznačne najvýhodnejšie je prepísať dom aj na teba, to je snáď jasne. Riešiš co bude za 10,15 rokov. Zaujímavé, fakt sa môže stať, že ostaneš bez ničoho.... Ty nemáš žiaden majetok? Tvoji rodičia ešte žijú, nič si nezdedila?

autor
26. mar 2022

@maciatkolulu moji rodicia ziju, zatial som nic nezdedila. Ak by si muz niekoho nasiel, viem vydokladovat co som do Jeho domu vlozila a ziadat to vyplatit spat. Co je pri dedeni a deleni s detmi irelevantne. Nie, nemam ziadny majetok, spolocne sme s muzom budovali svoj spolocny a najvacsia polozka je JEHO dom. Doteraz som si neuvedomovala co si uvedomujem teraz okolo 50ky, ze nemladneme. A muzovi som vzdy verila a verim. A kasirovat nechcem nic ani nikoho o nic oberat, len nad tym rozmyslam...

luliu
Autor odpoveď zmazal
maciatkolulu
26. mar 2022

Takže tvojinrodiciabtiju a ty už muža pochovávas. Dala si trochu a tu chceš dokladovať, ta trocha vby ti stačila na jednoizbak? Opäť sa pýtam, či chceš vlastne vedieť? Ci budeš musieť vyplatiť vlastne deti z podielu po ich otcovi? Véd, ale to je ich. Tak ako by si dostala po svojich rodičoch. Si zle vychovala deti, sú fetaci, či čo?

maciatkolulu
26. mar 2022

Véd každé jedno dieťa deti po svojom rodičovi. Pokiaľ nie sú dôvody na vydedenie. Nerozumiem, čo sa chceš dozvedieť. Véd napíš presne o co ti ide

maciatkolulu
26. mar 2022

Mužovi si vždy verila a aj veríš a vlastným deťom nie??? Ja neviem teda.

autor
26. mar 2022

@maciatkolulu co teraz ides riesit? Aku trochu idem dokladovat? Ved pisem, ze v pripade rozvodu viem ziskat vlozene peniaze do domu a od nich sa odrazit. Teraz, ked som relativne mlada. O 10 rokov mlada uz nebudem (v pripade smrti manzela) a nikto mi hypoteku neda, tak sa tazko odrazim od tretiny zdedeneho domu a na dedicstvo sa spoliehat nejdem. Mam pocit, ze vobec nechapes...

luliu
Autor odpoveď zmazal
autor
26. mar 2022

@maciatkolulu ano verim svojim neplnoletym detom. Verim, co by som neverila. Viem ja co bude o 10, 15, 20 rokov? Neviem.

autor
26. mar 2022

@luliu nezdedim ziadnu viac ako polovicu domu. Ved pisem, ze dom vlastnil manzel este pred sobasom. Cize nespada do bsm

luliu
Autor odpoveď zmazal
autor
26. mar 2022

@luliu ach jaj, dostuduj si prosim veci a nepis, ze pisem hluposti. Hluposti totizto pises ty.

autor
26. mar 2022

@luliu ale aspon si sa nieco nove dozvedela...

maciatkolulu
26. mar 2022

Prepáč, ale si úplne mimo.... Ale nevadí, takže nevieš čo bude o 10rokov? Ale vieš, že tvoj muž ta ne vyrazí jedna radosť z domu, hej? Dobre teda🤣🤣🤣🤣. Nuž, opäť sa pýtam o co ti ide? Co ta zaujíma?

autor
26. mar 2022

@maciatkolulu som velmi rada, ze som ta pobavila, dobru noc😘

maciatkolulu
26. mar 2022

Ja sa vážne pýtam, čo ťa zaujíma? Veríš mužovi veríš deťom, teraz. Vieš ty co bude zajtra, napríklad s tvojim mužom a nie nemyslím umieranie, práve naopak