Dlhy po rodičoch

rony15
25. máj 2015

Chcem sa spytat, ak moji rodicia maju pozicky v roznych nebankovkach,ale pravidelne a dlhodobo splacaju, nemaju v zalohe svoju nehnutelnost a chcu ju prepisat na vnucku, tak ak napr. zomru, kto za nich splati dlh? Po rodicoch splacaju deti, len ked beru dedicstvo, ja nezdedim nic, pretoze dom prepisu na dceru moju, cize oni budu bez majetku. Kto za nich splati dlhy?

evitka83
25. máj 2015

@rony15 ten kto dedi aktiva = majetok, dedi aj pasivs= dlhy. Ale ak prepisu dom este za zivota a nebude co dedit, resp. Zakonny dedic odmietne dedicstvo aj s dlhmi, tak dlznici maju smolu

mihula
25. máj 2015

@rony15 asi to az tak pravidelne nesplacaju ked riesite prepis domu a ty mas obavu kto bude dedit dlhy.Ja k tomu len tolko.Kolko nezodpovednosti od dospelych ludi

tyssa
25. máj 2015

toto som našla na nete /kamoška riešila niečo podobné, preto viem že prepis je dosť "diskutabilný"/
- myslím, že teraz môže exekútor napadnúť prepis domu / resp. iného majetku/ na súde - veriteľ sa môže domáhať na súde odporovateľnosti právneho úkonu, čiže ak veriteľ vyhrá môže byť následne exekúciou postihnuteľná aj táto nehnuteľnosť,čiže veriteľ môže do 3 rokov od prevodu napadnúť tento prevod odporovacou žalobou na súde a exekútor potom siahne aj na túto vec,..

ultra
25. máj 2015

Pokial doposial nemaju rodicia na nehnutelnosti ziadnu tarchu (exekuciu) mozu nakladat s majetkom podla lubovole.

V pripade dlhu a pripadnej exekucie plati to co napisala tyssa: exekútor moze napadnúť prepis domu / resp. iného majetku/ na súde - veriteľ sa môže domáhať na súde odporovateľnosti právneho úkonu, čiže ak veriteľ vyhrá môže byť následne exekúciou postihnuteľná aj táto nehnuteľnosť,čiže veriteľ môže do 3 rokov od prevodu napadnúť tento prevod odporovacou žalobou na súde.

Takze pokial rodicia prevedu (predaju/daruju) nehnutelnost na vnucku a exekutor do 3 rokov nenapadne zmluvu o prevode - bude to v suchu.

V pripade dedenia sa dedia aj aktiva aj pasiva - teda pokial dedicstvo prijmete tak prijmete aj dlhy. Za dlhy zodpovedate iba do vysky zdedenych aktiv. Dedicstvo mozete aj odmietnut.

rony15
autor
25. máj 2015

@mihula dovol, zrejme v tom mam prehlad a viem,co pisem.splacaju, pravidelne a stale.

mihula
25. máj 2015

@rony15 dovolim,len som napisala čo si myslim.Ja dlhy nemam,tak by ma ani nenapadlo nieco take riesit na soc.sieti

rony15
autor
25. máj 2015

@mihula no neee, teba nenapada a co ta napada, srat sa do toho, o com ta nic nenapada? Nevis odpovedat naco sa pytam tak nemel od veci a este s moralnym apelom a narokom na neomylnost vlastneho nazoru, tetusa 😎 no, sak nikto nema dlhy, vidis,do 3 rockov je to v suchu, a pozor na socialne siete, no no no, fujky, nezodpovedne.cau cau.

nebicko2
26. máj 2015

V podstate platí to čo napísal/a ultra a tyssa. Dobre vysvetlené, aj pre laickú verejnosť, je to tu http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

V praxi som sa však stretla len vo velmi malej miere s tým, že by sa veriteľ domáhal odporovateľnosti právneho úkonu pokiaľ nešlo o veľmi vysoký dlh a vo Vašom prípade je to zrejme o tom, že rodičia majú viacej (možno menších dlhov) dlhov u viacerých veriteľov. A tiež záleží aj na tom či sú tieto dlhy určené už aj rozhodnutím súdom alebo či splácajú len na základe dohody s veriteľom. Pokiaľ je to len na podklade vzájomnej dohody a teraz by prepísali nehnuteľnosť na vnučku, je malá pravdepodobnosť, že by veriteľ stihol 3ročnú lehotu.

A čo sa týka toho kto by splatil po ich smrti dlhy, tak pokiaľ nebudu ku dňu smrti nič vlastniť, tak sa nebude nič dediť a vtedy majú veritelia smolu. Ako dedič keď nič nezdedíte nič nemusíte splatiť.

tehotna91
3. okt 2018

vsetci s rodiny musite dedictvo odmietnut aby dlhy nesli na vas

katrin21
3. okt 2018

Da sa to..viem o pripade kde takto prepisali rodicia byt na 18r dceru , lebo otec narobil dlhy , tak ochrana pred exekutorom.. v pripade dedictstva ho proste odmietnu, lebo to budu len dlhy uz..

Ale inal star tema..teraz kukam