Má manžel nárok na dedičstvo po smrti rodičov?
Ahojte, mám takú otázku ohľadom dedenia. Manžel má o 5 rokov mladšiu sestru. Odkedy sa narodila rodičia ju uprednostňujú, robili rozdiely medzi deťmi. Teraz už sú dospelý, s manželom máme dvoch chlapcov a švagriná má dcéru. Svokrovci sú hotový z nej a na nás kašlú. Na to som si už zvykla aj keď mi to je ľúto kvôli deťom že nemajú starých rodičov. No teraz svokra vymyslela že ich dom prepisu na dcéru lebo ona sa rozvádza a pôjde bývať s dcérou k rodičom. Ona ich namotala že pôjde k nim bývať len vtedy ak prepisu na ňu rodičovský dom. Tým pádom manžela by nemal na nič nárok? Ani po ich smrti?
Keď dom darujú dcére, tak už to logicky bude jej majetok a nebude spadať do dedičského konania po rodičoch.
Za života o svojom majetku rozhodujú rodičia, manžel bude dediť 1/2 toho, čo budúvlatniť v čase úmrtia
Presne ako píšeš, manžel už nebude mat nárok
@anonym_autor hmm, šikovná dcéra teda 😏
@anonym_autor ak prepisu dom za života, nebude potom súčasťou dedičského konania. Všetko ostatné co bude predmetom dedičského konania sa rozdelí
@anonym_autor Však ty si omotaj vlastných rodičov a nech tí na teba prepíšu svoj dom. Ak teda nejaký dom majú... Načo vôbec riešiš cudzie dedičstvo? Ich dom, ich vec. Tiež by som ho dala radšej dcére ako neveste. Syn, tvoj muž, nemusí byť zlý človek a zlý syn, ale očividne si vybral chamtivú ženskú a tak ho rodičia odstrihli.
Kazdy si moze za zivota robit s majetkom co uzna za vhodne, darovat ho, predat veci, peniaze vyhodit von oknom. Je to jeho vec. Takze ked za zivota rodicia prepisu cely majetok na jedno z deti, nebude co dedit. Dedi sa len majetok zosnuleho, ak nejaky ma.
Ak dom dcere daruju, tak manzel v pripade dedenia moze poziadat o zapocitanie tohto daru. Ak teda bude este co dedit. Ostatne uz bolo napisane.
@anonym_autor no nie, ak ho daruju, predaju, proste prepisu na nu, tak bude jej a po smrti rodicov sa dom vobec nebude riesit.
Len nech si tam daju pravo dozitia, aby ich nahodou nevyhodila z domu.
Ked chcu prepisat, nech prepisu, ale jasne by som im povedala, ze v pripade, ze ich bude treba ,,doopatrovat", tak je to teda rovnako vylucne dcerina starost. Bude mat za co...
@anonym_autor nech jej daruju 1/2 domu a druhu daruju synovi. A ak su rozumni, tak s vecnym bremenom dozitia v dome. Aj s tym moze byt v buducnosti problem (vyplatit jeden druheho), ale bolo by to ferovejsie.
@anonym_autor nič si z toho nerob, ja mám takú istú svokru-tá zas všetko dáva švagrovi a jeho dcére, naša pre nich neexistuje. Aj izbu u nich majú vlastnú zariadenú, no ja sa s nimi vôbec nestretávam.
A posledná vec, čo by ma trápila je na koho napíšu byt.
Šťastie ani zdravie si nekúpiš a ostatné za to aj tak nestojí 🤔
@anonym_autor Však ty si omotaj vlastných rodičov a nech tí na teba prepíšu svoj dom. Ak teda nejaký dom majú... Načo vôbec riešiš cudzie dedičstvo? Ich dom, ich vec. Tiež by som ho dala radšej dcére ako neveste. Syn, tvoj muž, nemusí byť zlý človek a zlý syn, ale očividne si vybral chamtivú ženskú a tak ho rodičia odstrihli.
@anonym_5aeb32 no jasné asi aj ty si osrala s rodičmi svojho brata, keď autorku osočíš aká je chsmtiva.
Ani len na chlp ti nenapadlo, len že sa pýta orientačne, asi za muža, nech sú v obraze čo ich čaká? Veď ona aj tak nezdedi z toho domu ani kľučku, každé € , každá tehla by bola iba jej muža, všetko si nechá bokom a jej nemusí dať nič. Ona to veľmi dobre vie, že nemá nárok.
@anonym_autor bolo tu toho napísané dosť. Ale čo na to tvoj manžel? Ak mu na jeho dedičstve záleží, riešil to so svojimi rodičmi?
Chapem, je to asi nespravodlive, ale rodicia mozu robit co uznaju za vhodne, casto toho slabsieho surodenca podporuju viac, nic s tym nearobis. Rodicia su zrejme nie este tak stari, nepatri sa riesit dedicstvo, kym ziju. To ze k sebe prijmu dceru, to je pre nu veka pomoc - vid tu pozitivnu stranku - bez podpory rodicov by zrejme byvanie nemali dostojne atd atd atd... Vzdy pozeraj skor na tu dalsiu generaciu, nie na svoju. Nie na svagrinu, ale na neterku. Ta neterka, ta je dolezita - bez normalnej rodiny bude vyrastat, strasne to jej vztahy ovplyvni... Ak bude u sarych rodicov zit, moze podpora, aby nebola pretazena matka a aby ju vychovala v kulude, bezpeci, trochu napomoct tomu, aby z nej vyrastla vyrovnana zena... Dopraj im to. Staraj sa, aby tvoja rodina, s tvojim muzom, aby ste boli stastni a nikdy sa nerozviedli, aby vase deti mali kludnu a stastnu rodinu. Peniaze nie su viac ako stastie.
Ak dom dcere daruju, tak manzel v pripade dedenia moze poziadat o zapocitanie tohto daru. Ak teda bude este co dedit. Ostatne uz bolo napisane.
@zuzanaete presne, ak aj dom prepišu na vychcanu švagrinú, nech im teda muž povie, že s domom ide ruka v ruke aj komplet doopatrovanie.
A ak po úmrtí ešte bude nejaký majetok na dedenie, požiada notára o koláciu, teda započítanie daru ( domu) a o to dostane syn väčšiu časť.
@anonym_5aeb32 Netrep, to nie je o jej chamtivosti, ale akejsi férovosti voči vlastným deťom.
Vie niekto ako to je v prípade, že rodič takto daruje majetok jednému dieťaťu, a potom treba rodiča doopatrovať. Ako je v zákone, majú ostatné deti právnu povinnosť prispievať na starostlivosť o rodiča? Napr. doplácať domov, opatrovateľku atď.
Ďakujem za odpovede, pýtam sa kvôli manželovi.
Nejde o peniaze, a už vonkoncom nie som chamtiva ako
@anonym_5aeb32 písala.
Manžel je z toho v šoku, ako píšem nejde mu o peniaze ale berie to ako veľkú zradu od rodičov. Stále to má pred očami ako sa k nemu správali keď bol dieťa, ako si robili rozdiely a ľúbili len jeho sestru. Teraz to isté robia našim deťom, chlapci starých rodičov pomaly ani nepoznajú, nemajú záujem. Manžel je z toho smutný, no toto ho dorovnalo úplne čo rozmýšľajú s domom.
A nie nemajú žiadny iný majetok, ani auto, ani peniaze, len nehnuteľnosť čo má hodnotu vyše 200 tisíc.
@anonym_5aeb32 😱boze ty si hnusna svokra, najlepsia studena
Vie niekto ako to je v prípade, že rodič takto daruje majetok jednému dieťaťu, a potom treba rodiča doopatrovať. Ako je v zákone, majú ostatné deti právnu povinnosť prispievať na starostlivosť o rodiča? Napr. doplácať domov, opatrovateľku atď.
@anonym_e9d23a bohužiaľ majú právnu povinnosť.
Ak by teda rodičia alebo sestra podali návrh na súd.
Len tak súkromné môže odmietnuť dieťa opateru alebo poskytnutie € rodičom. Ale ak podajú na súd, môže vysvetliť a brániť sa , že jednému veľmi pomohli a pomáhali finančne, aj majetok nemalej hodnoty darovali tak odmieta plniť z dôvodu dobrých mravov. V preklade - jej dali hojno, jemu govno, tak nech sa svietenia stará.
@anonym_autor
A muž čo čakal po toľkých rokoch, zmenu a lásku? Nech ich teda nerieši, odstrihne ako aj oni jeho a je to. Ja ho chápem dobre, že ho to boli 😥. Ale on ich nepreonaci. Vaše deti? Keď nemajú vzťah k synovi ako môžu k jeho deťom? A dcéra - vyhráža sa im akoby mala ísť po rozvode žiť do paláca a teda ku rodičom pôjde len za prepus domu. To je dosť divné. Má ona nejaký super výber alebo ako? Vy sa netrápte, láska sa kúpiť nedá. Máte seba a to je veľmi veľa ♥️🤗
@anonym_5aeb32 písala.
Manžel je z toho v šoku, ako píšem nejde mu o peniaze ale berie to ako veľkú zradu od rodičov. Stále to má pred očami ako sa k nemu správali keď bol dieťa, ako si robili rozdiely a ľúbili len jeho sestru. Teraz to isté robia našim deťom, chlapci starých rodičov pomaly ani nepoznajú, nemajú záujem. Manžel je z toho smutný, no toto ho dorovnalo úplne čo rozmýšľajú s domom.
A nie nemajú žiadny iný majetok, ani auto, ani peniaze, len nehnuteľnosť čo má hodnotu vyše 200 tisíc.
@anonym_autor Tak dúfam že keď ich bude treba doopatrovat, bude im tiež dobrá len dcéra. Je mi úprimne ľúto tvojho manžela, cely život bol “menejcenny”, musel sa citit hrozne a ešte aj toto mu spravia, musí sa citit pekne pod psa….co sú to za rodičia, že robia take okaté rozdiely medzi vlastnými detmi.
@anonym_autor toto nemyslis vazne, ty su hnusoba hnusna, ked uz teraz riesis ich smrt !
@anonym_autor bude sa menit OP takze mozno nebude mat pravo ani domahat svoj podiel ako neopomenutelny dedic, ako dieta. Lebo podla dnesneho prava, aj ked by bol dom na jeho sestru, mozno by mal narok domahat sa isteho podielu len preto, ze je neopomenutelny dedic ale 2027 ma byt zmeneny obciansky zakonnik a dieta uz nebude bedpodmienecny/ neopomenutelny dedic
@anonym_5aeb32 písala.
@anonym_autor však im to dajte pocítiť. Odstrihnúť sa od nich a koniec. Žiadne pomoci, nič. Nech sa dcéra stará. Aj keď - už keď jej majetok darujú bude neskoro, aby potom plakali.
@anonym_e9d23a bohužiaľ majú právnu povinnosť.
Ak by teda rodičia alebo sestra podali návrh na súd.
Len tak súkromné môže odmietnuť dieťa opateru alebo poskytnutie € rodičom. Ale ak podajú na súd, môže vysvetliť a brániť sa , že jednému veľmi pomohli a pomáhali finančne, aj majetok nemalej hodnoty darovali tak odmieta plniť z dôvodu dobrých mravov. V preklade - jej dali hojno, jemu govno, tak nech sa svietenia stará.
@anonym_f328f6 hmmm... aj som si myslela, že to tak je. Ako môžu takto ľudia žiť a ešte sa pred ostatnými tváriť ako "svätci"...
@anonym_autor sme na tom podobne, muzov brat je chudak curak, a hra sa na chudaka curaka, bez prace, s dlhmi,ktory ich chodi este vyzierat a akoze im pomaha ( je bez prace a byva nablizko) tak jasne, ze svokra sa vyhraza ze vsetko bude curakove, Uz to neriesim, nech zhnije aj s peniazmi.

Dom môzu darovať komu chcú.