icon

Dôležité informácie o výlukách v cestovnom poistení

23. jún 2026

Dávajte si obrovský pozor na doložky o „stabilizovanom zdravotnom stave“ pri cestovnom poistení. Väčšina ľudí si myslí, že ak má drahé celoročné poistenie k prémiovej bankovej karte, sú krytí na všetko. Omyl, ktorý ma stál tisíce eur.

Môj otec (62 rokov) berie dlhodobo lieky na vysoký tlak. Stav má stabilný, športuje. Na dovolenke v Ázii dostal náhly kolaps, musela prísť sanitka, strávil tri dni na JIS-ke a robili mu sériu vyšetrení. Účet z nemocnice bol vyše 14 000 eur. Keď sme poslali doklady poisťovni na preplatenie, prišlo zamietnutie.

Dôvod? Poisťovňa si vyžiadala jeho zdravotnú dokumentáciu zo Slovenska a zistila, že dva mesiace pred cestou mu obvodný lekár zmenil značku liekov na tlak (keďže staré mali výpadok). Podľa poistných podmienok sa tým pádom jeho choroba nepovažovala za „stabilizovanú za posledných 90 dní“, ale za prebiehajúcu zmenu liečby. Spadá to do totálnej výluky z poistenia. Poisťovňa nedala ani cent, všetko platíme z vlastného vrecka. Ak beriete akékoľvek chronické lieky a lekár vám čo i len upraví dávkovanie pred dovolenkou, pre poisťovňu ste nepoistiteľní.

la_dolce_vita
23. jún 2026

@anonym_autor tak to je sila, pri klasickom cestovnom poisteni by sa to nestalo?

tundra
23. jún 2026

Môzes toto vysvetlit?
Poisťovňa si vyžiadala jeho zdravotnú dokumentáciu zo Slovenska.
Nebol poisteny na Slovensku alebo,ako tomu rozumiet?

sissy27
23. jún 2026

@anonym_autor ja by som zas odporucala poriadne, naozaj poriadne citat zmluvne podmienky, aj 2-3x a aj to, co je malymi pismenami. Predpokladam, ze toto tam najdes, takze poistovna neklame…

tundra
23. jún 2026

Este ma zaujima, co je drahe, celorocne poistenie k bankovej karte.

mirka0677
23. jún 2026
@sissy27

@anonym_autor ja by som zas odporucala poriadne, naozaj poriadne citat zmluvne podmienky, aj 2-3x a aj to, co je malymi pismenami. Predpokladam, ze toto tam najdes, takze poistovna neklame…

@sissy27 no ide o to, či si to vôbec uvedomíš, čo čítaš. Napríklad ako píše autorka, že zmena liekov kvôli výpadku pre poisťovňu znamená nestabilizovanú chorobu...