icon

Dom pred svadbou alebo po svadbe - spoločný majetok

29. sep 2022

Dobrý deň,
trápi ma otázka mojej sestry, ktorá má vzťah 1 rok s priateľom a plánujú svadbu o rok. On dovtedy chce postaviť dom a potom sa zobrať. Je pravda, že ak to takto urobia, dom bude v manželstve patriť len jemu? Nechcem sa do toho veľmi miešať, ale zároveň nechcem aby o dajme tomu 15 rokov sestra ostala s deťmi na ulici. Má našetrené pár tisíc, ktoré určite použije na zariadzovanie. On si bral hypotéku na stavbu domu. A nechce aby do hypotéky alebo stavby domu ona vstupovala. Pozemok má od rodiny.
Je podľa Vás lepšie tak, ako to plánujú, alebo si zobrať hypotéku spoločne a spoločne potom aj stavať po svadbe?

lienka.7
29. sep 2022

@h2 lenže do domu pôjdu aj jej peniaze a po svadbe uz dupľom. Ich spoločné peniaze pôjdu do jeho domu.
A presne ako pise @autorka po XY ostane sestra s holým zadkom, resp.moze si nárokovať tak akurát polovicu splátok (co je v podstate nič v porovnaní s hodnotou domu po XY rokoch) a súdiť sa do aleluja o peniaze co dala za sedačku ci mikrovlnku.
Sorry, ale v žiadnom pripade.

autor
29. sep 2022

@liljana Práveže poznám viac vzťahov, kde žena dokonca vôbec nepracuje, majú par detí, všetko finančne zabezpečil muž a funguje im to, vyzerajú spokojne. Oproti tomu poznám vzťahy, kde pracovali obaja a po 5 a 7r sa rozviedli. O to ale nejde. Sestra pracuje, bude prispievať do domácnosti.

autor
29. sep 2022

@liljana
1. On chce minimálne dva deti a chce aby s nimi ostala doma.
2. On na materskú ísť nechce v žiadnom prípade. To už majú pre diskutované, ze ona ostane doma.
3. Jej samej hypotéka nevyjde. Pozri aké sú dnes úroky a sumy nehnuteľnosti. Spolu áno, ale sama to nedá.

lienka.7
29. sep 2022

@autorka myslim ze je tu viacero príspevkov od žien, co dopadli tak, ako to neskor reálne hrozí aj tvojej sestre. Po niekoľkých rokoch sa pan rozhodol pre iný model a zena moze ist... vsak nic nie je jej. Vyplati ju nejakou smiešnu čiastkou za co si nekúpil ani garsónku a jemu ostane dom. Pekne vymyslene 👌
Mimo to, hypo si môžu vziat aj teraz, pokial ma prijem. Len to ten jej priateľ pochopitelne nechce. Nechce, aby čokoľvek vlastnila.
A pokiaľ by mi povedal, ze po 10 rokoch na mna niečo mozno napise, tak by som uvažovala ci s takým človekom vobec chcem byt. Ked nebude poslušná, nic na nu neprežije, ci ako?
Inak, k svadbe nakoniec ani nemusi prist, pripadne koľko je prípadov je sa rozidu po stavbe domu? Chlapec sa proste isti.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
29. sep 2022

@elizabet173 presne tak, on jej uz vopred nalinkoval co a ako bude. Bez domu, bez príjmu s deťmi doma... zavisla od neho, od jeho peňazí a svojvoľne. O par rokov tu bude vypisovat ako vyzit z RP .
dakujem, ale neprosím aby som do konca života bola zavisla od chlapa... to by som ho kopla do riti a bola radšej sama v nejakej vlastnej garsónke

autor
29. sep 2022

@elizabet173 Dám jej celú diskusiu prečítať. Nech sa nad tým pragmaticky reálne zamyslí. Teraz je zaľúbená, tak nerozmysla nad budúcnostou. Možno ju aspoň táto diskusia prinúti zamyslieť sa aj nad týmito finančnými otázkami.

doriiis
29. sep 2022

@liljana ...ani ja sa tomu necudujem.Lebo sice su spolu,ale peniaze,auta,majetky su jeho a jej.A pretoto to krachuje vsetko.Trt v dobrom aj v zlom.Kazdy sam na vlastnom piesocku.Nechapem tieto vztahy

deginko
29. sep 2022

Ale toto so svadbou nemá nič spoločné,pretože hypotéku si spolu môžu vziať aj bez svadby ako partneri...ale ak to on nechce,čo aj chápem,pretože opakujem sú spolu iba rok...a ak on ma NATO financie si to zaplatiť sám bol by hlúpy,očividne je dosť solventny a premýšľa popredu...ich vzťah nemusí vyjsť ,môžu sa rozísť krátko po svadbe a len on by bol v strate.myslim,že keby spolu boli dlhšie možno by premýšľal úplne inak,ale po roku vzťahu ja sa mu úprimne nečudujem,že zatiaľ to rieši takto.Ale určite by som mu ja ako priateľka/žena na hypotéku neprispela ani centom pokiaľ by som nebola aj ja na LV.energie a nákupy sú samozrejmosťou pol na pol

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
29. sep 2022

@elizabet173 Hypo jej na garsónku nevyjde. Ma plat 1000€ treba jej aspoň 1300€ aby jej garsónka vyšla. Začala si robiť rekvalifikačné kurzy nejaké, čo jej ma navýšiť plat o 250€. Ma VS a pracuje vo svojom odbore. Preto, že jej garsónka nevyšla, tak je doteraz v najme. Inak by už dávno brala hypotéku a splacala si to (hoc aj kamarátku by k sebe ubytovala), ale ten príjem ju nepustil v banke.
Ked ale budú mať deti, tak zase bude mať ďalšie náklady v banke zarátané na živé nie a ktovie ci potom aj po tých kurzoch jej na tu garsónku vijde alebo nie. To je všetko také otázne pri cenách dnešných nehnuteľnosť úrokoch v bankách. sti a

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
minutka
29. sep 2022

Toto je chora doba. Este nie su ani manzelia a uz sa rozvadzaju a delia majetky 🤦🏼‍♀️ Su spolu kratucko. Co je to rok? Nech sa sestra financne zabezpeci a rodinu riesi az neskor. Alebo nech sa nastahuje do hotoveho bez investicie a tesi sa ze ma kde byvat. Navyse s milovanym muzom.

kitycat
29. sep 2022

Zase uprimne... Su spolu rok.

Ak on ma pozemok, hyposku svojim pricinenim tak sestra ozaj moze byt rada, ze po roku sa sklonuje slovo svadba a rodina. A tak nech sestra vyspuli pozemok a financie, postavi si dom a potom nech sa necha oplodnit... Preco nie je sestra ten tahac?

autor
29. sep 2022

@elizabet173
Teraz jej to nevychádza na garsónku. Už to pre zisťovala. Ma síce hrubú mzdu 1000€, ale asi 350€ z toho má vedené ako odmeny (tie sa nepočítajú do mesačného príjmu). Ak by jej hypotéka vyšla samej, už dávno iu ma.
Deti som do toho písala len preto, že ak si hypotéku vezme sama neskôr, po rekvalifikácii a zvýšení platu, tak jej opäť hypotéka vyjsť už nemusí, lebo bude mať na posudku ešte ďalšie spoločné posudzované osoby na živenie.

olimuc
29. sep 2022

@lienka.7 presne … ešte ten RP nejak prežiješ, lebo pojdes do roboty, ale čo potom ako stara babka … pod most … alebo bude hľadať nejakého z bytom/ domom len aby mala kde bývať … radšej sama vo vlastnom menšom ako závisieť na tom, ako sa niekto vyspí

autor
29. sep 2022

@kitycat Pretože je mladšia než on. Preto. A pretože on chce svadbu o rok, po stavbe a hneď potom chce dieťa. Vlastne o dieťati už rozpráva teraz. Ze nech otehotnie a potom sa vezmú.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
prasiatko30
29. sep 2022

@h2 toto je vzdy tak - minule tu bola jedna kde muz chcel po neviem kolkych rokoch manzelstva aby prepisala polovicu bytu na neho lebo predsa on tiez prispieva a nic nema - a hadaj kto bol kkt?

lienka.7
29. sep 2022

@autorka 🤣🤣🤣 to nemyslíš vážne, ze nech najskor otehotnie tak sa vezmú? A co ak ani potom nie?
Co ak sa imnebude dariť, hm? Co potom? Bude furt len ako "waity Katy"? Chceš dieta? Nech sa paci, najskôr teda svadba...
Celeeeee zleeeee toto🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Želám tvojej sestre naozaj veľa šťastia, bude ho asi fakt potrebovať... uz dopredu ma nalinkovany život podla predstav jej ročného priatela👎👎👎

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
marca12
29. sep 2022

Bohuzial zijeme taku dobu,kedy sa snazi kazdy mysliet na seba a ochranit seba. On dostal pozemok a ak by bol dom ich spolocny,v pripade rozvodu by prisiel aj o pozemok,keby sa musel predavat dom kvoli tomu,ze by ju nemal ako vyplatit. Nechava si zadne vratka,rozmysla a nejde do toho srdcom,ale rozumom Chapem ho v tomto. Sestra asi nic nezmoze. Aj ked spisu zmluvu,ta jej bude na dve veci,bude sa s nim potom sudit,ak ju porusi? Kde ma istotu,ze sud rozhodne v jej prospech?

liljana
29. sep 2022

Tak nech zoberu hypo spol a rucia spolu. Potom budu mat dost. Splacat bude ona sama, resp. najomnici. Ak ma on dost vysoky plat, tak im daju aj dve hypoteky. Este by mohli rucit rodicia, ty ako sestra atd. Vzdy sa da najst moznost.

nevenka
29. sep 2022

Po precitani celej diskusie z toho "vztahu" nemam dobry dojem ale ze vobec...
Pripomenulo mi to jednu znamu, studovala veterinu, kupili si s priatelom spolocny byt hned po skole, na polovicu pekne. A ked uz mali obaja pracu, vsetko ako tak zabezpecene, tak ona len cakala a cakala, az sa jedneho dna opytala, ze teda ci si uz idu zalozit rodinu a len sa vykrucal vselijako. Ani svadba, ani dieta...Je to len znama, podrobnosti neviem, no ona sa rozhodla odist, ze teda uz ma vek a ona chce uz rodinu a ked sa on nerozhybal, tak byt predali a sli pekne na polovicu. Ona sa vratila zit k rodicom, nasla si uplne inu robotu narychlo mimo svoj odbor, tam stretla ineho chlapa, ktory bol na rodinu pripraveny takmer "hned", zobrali sa, mali 2 deti a teraz dostavali spolocny domcek.
Takze tento vztah je takyyyy...No co ja viem...On proste pocita s tym, ze nebudu spolu navzdy, mozno to s nou ani vazne nemysli. Keby ano, inak sa k tomu postavi. Za mna - on sa zenit ani nechce, len ma sladke reci, co ona chce pocut, to jej nahovori. A hrabka si len na vlastnom piesocku, lebo rata s tym, ze s nou proste nebude. A ona zalubena a uz sniva o peknej rodinke v novom domceku. Jej sa paci ta predstava o rodinke. Ale toto je tak vzdialene realite, ze az...Hlavne, ked si pisala, ze MOZNO po 10 rokoch na nu daco prepise, KED otehotnie, tak si ju vezme...Na toto pozor. Velmi velky pozor. Na jej mieste by som trvala na svadbe a az potom dieta. Lebo ta svadba ani nebude a este ju tehotnu kopne do zadku, takyto typ. Nepaci sa mi to vobec... Moj chlap je na tuto dobu "staromodny", ale vdaka Bohu za to. Najprv svadba a potom deti. A prve, posledne da mne a detom, sebe dopraje az na poslednom mieste a hlavnym tahacom financnym je on. Ako hovori, je to povinnost muza, postarat sa o rodinu, o milovanu zenu a deti, ak neda nam, tak komu???

derdia
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
martina7578
29. sep 2022

Môže skúsiť mu navrhnúť, že do domu dá svoje vlastné úspory, bude platiť časť hypo a napíše na ňu napríklad 1/4 domu. Ale chlapec to má v hlave zjavne dobre premyslené a nesúhlasil by s tým.

kitycat
29. sep 2022

Tak nech sibsestra najde rovnako stareho priatela s par tisicmi na ucte, ale inak s holym zadkom... To by bolo fer voci obom... On je skratka niekde inde aj vdaka veku.

Pozemok je dnes luxus, opakujem ešte raz nech sa sestra najskor zabezpeci, vybuduje si byvanie vlastnym pricinenim a potom nech si najde chlapa.

Aku ma ten vztah buducnost ked uz teraz sa s nou ma rozchadzat? Ja som tiez kupila byt davno pred spoznanim uz mojho muza. A spolu sme brali pred rokom hypo na spolocny byt.. Za moj byt plati mama, nemam tam ziaden zisk a my si platime ten nas spolocny. A on by mal chiet teraz polku z toho prveho lebo uz sme manzelia?

Ked raz byt predam peniaze budu nase, nepredpokladam, ze by sme sa sli rozvadzat.. Ja za chvilu rodim, tak to tiez este bude kolotoc. Uz zacal posielat viac na ucet, skade nam ide hyposka aby si zvykal..

Mat tieto poziadavky mlady muz, ktory zbalil zenu, ktorej tikaju bio hodinky, velmi by ma zaujimali reakcie..

luccija
29. sep 2022

@elizabet173 chce hypo sam a vie preco.Ty mas tiez syna suhlasila by si s takymto modelom ako uvazuje autorka?
Autorka nepis o tom, ze by malo prispievala do domacnosti, lebo hypo ...ved byt jej budu splacat najomnici.Vies nechcem, aby to vyznelo hlupo, ale ked ma 1000 eur v hrubom co by chcela?Moze byt rada, ze sa jej niekto druhy postara o byvanie a ma balvan hypoteku na xy rokov.
Tak nech sa snazi viac zarobit a kupi byt o 3, 5 r.ma na to cely zivot.
Nemysli si, ze o rok bude dom postaveny, ona tehotna potom svadba...to su take idealisticke zaciatky.Ved si to predstav opacne ona dostane od rodicov pozemok, vezme hypo a najde si chlapa, ktory tam bude chciet byt napisany a plat taky, ze zaplati stravu a skoncil.