icon

Doplatenie hmotnej núdze

jahodecka
24. mar 2014

ahojte maminy...chcem sa spytat,ak si este koncom tohoto mesiaca budem podavat hmotnu nudzu,bude mi neskor doplatena este aj za marec? neviem sice ci to stihnem,lebo ma brzdia spravoplatnene rozhodnutia zo soc.poistovne a zo sudu ohladom vyzivneho...sudkyna vravela,ze mi vedia dat potvrdenie o rozsudku,ako bolo rozhodnute,ze to by mi malo k tomu stacit,na tieto vybavovacky,aj ked to nieje spravoplatnene,aj zo soc.poistovne mam len obycajne potvrdenie a nie rozhodnutie,to vraj moze trvat aj dva mesiace.....mozu ma nechat taky dlhy cas bez prijmu? spominali mi este moznost preddavkovej platby,no bojim sa toho,lebo si myslim ze ex mi vyzivne platit nebude a ja to nebudem mat z coho vratit....dakujem 😉

hrjanka
24. mar 2014

áno, stačí ti predložiť k žiadosti a ostatným dokladom potvrdenie, že prebieha konanie o výživnom na súde, resp. že ešte nebolo právoplatne skončené a takisto potvrdenie zo sociálnej poisťovne, že si si požiadala o...predpokladám, že o dávku v nezamestnanosti. To ti postačí, aby ti priznali preddavkovú dávku. Čo sa týka toho výživného, ak ti po správoplatnení rozsudku bývalý nezaplatí v termíne hoci len jeden mesiac, tak to hneď daj na exekúciu a na úrade práce stačí potvrdenie od exekútora, že začal konanie ohľadom neplatenia výživného. A v takom prípade ti úrad práce výživné strhávať nebude, teda, nebude ti ho brať do príjmu. Pre istotu si to však vyzisti priamo na úrade práce, či to tak ešte je, pretože ja už v tejto oblasti nepracujem a neviem ti zaručiť, že moje informácie sú spoľahlivé na 100%.
Ináč, keď podáš žiadosť o dávku v hmotnej núdzi, tak úrad práce, pokiaľ má všetky dokumenty k dispozícii, musí vydať do 30 dní rozhodnutie, takže určite ťa nenechajú 2 mesiace bez príjmu, to by bolo nezákonné. Práve na takéto prípady slúži preddavková dávka v hmotnej núdzi.

jahodecka
autor
25. mar 2014

@hrjanka dakujem pekne za odpoved..... 🙂 to viem ze na up je rozhodnutie do 30dni,len pani v soc.poistovni vravela ze od nich to moze trvat aj 2mesiace,ale dala mi potvrdenie ze na davku v nezamestnanosti narok nemam....tak super,dam vsetky papiere dokopy,aby som to este koncom mesiaca stihla podat a aby mi bolo doplatene....tak s vyzivnym to budem mat na dlhe lakte,uz teraz ratam s tym,ze ex mi to platit nebude,tak to bude kolotoc exekutora,policie a nahradneho vyzivneho a to nevravim o tom,co mi ma doplatit zameskane do 60tich dni....dakujeeem