Doplatenie poistného pre zvýšenie invalidného

david294
15. jún 2022

Ahojte chcem sa spytat ako je to s doplatenim poistneho ak chcem zvysit invalidny dochodok, kolko priblizne treba doplatit. Jedna sa o invalidny dochodok z mladosti. Dakuje.

zalka
15. jún 2022

@david294 ak máš ID z mladosti, tak nemôžeš doplatiť nič. Nič neovplyvní výšku tvojho dôchodku.

david294
autor
16. jún 2022

@zalka ja som však citala, že je moznost doplatit tak preto sa pýtam.

melanta
16. jún 2022

@david294 áno, je možné doplatiť, ale nie ID z mladosti. Doplatiť si môžu tí, ktorí roky pracovali a majú dôchodok vypočítaný zo svojho príjmu.

simona_307
1. sep 2022

@david294 Presne o tomto sa už tri roky snažím nájsť nejaké informácie, ale nikto mi nevie poradiť. O invalidnom dôchodku z mladosti som v roku 2019 náhodne našla tieto dva staré články, tento: https://index.sme.sk/c/6932679/mladych-invalido... a tento: https://index.sme.sk/c/7012793/mladi-invalidi-s... . A Denis Kučera o svojich skúsenostiach s vybavovaním invalidného dôchodku z mladosti natočil aj video:

https://www.youtube.com/watch?v=Xv8VWmYfyAM

. Viac sa mi o problematike invalidného dôchodku z mladosti zistiť nepodarilo. A hoci som už dávnejšie čítala aj tento článok https://www.komisarprezdravotnepostihnutych.sk/... , tak som moc z neho nepochopila, kedy má vlastne človek na priznanie invalidného dôchodku z mladosti nárok, a preto som sa s týmto dotazom dňa 11.5. obrátila na Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Nikto odtiaľ mi ale doteraz na môj dotaz neodpovedal. Preto by som chcela aj touto cestou poprosiť, že ak sa tu nájde niekto, kto by vedel jednoducho vysvetliť, kedy na invalidný dôchodok z mladosti je nárok a kedy nie, aby napísal. Ďakujem veľmi pekne.

loginexistuje
1. sep 2022

@simona_307 ved popis svoju situaciu a mozno poradime ale vseobecne ak tvoj zdravotny problem trval este pred nadobudnutim dospelosti a bol ctedy preukazatelne diagnostikovany a zodpoveda diagnozam podla prilohy c 4
napr ak si ako dieta ochrnula tak po dovrse i 18 rokov sa ziada o ID z mladosti (okrem inych prispevkov)

simona_307
1. sep 2022

@loginexistuje Áno, môj zdravotný problém trvá od narodenia a už vtedy bol aj preukázaný. V súčasnosti mám 36 rokov a môj zdravotný stav je nemenný. V roku 2004 ako osemnásťročnej mi bol priznaný plný invalidný dôchodok na základe toho, že mi bola stanovená miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o 70%, čiže som invalidná na 70%, Ale nebol mi priznaný žiadny invalidný dôchodok z mladosti, len plný invalidný dôchodok, čo je 300 €. O tom, že je aj nejaký dôchodok z mladosti, som náhodne čítala na internete v roku 2019, kedy som našla tie staré články, ktoré som postla do predošlého príspevku. V nich sa píše, že dôchodok z mladosti môže byť aj vyšší ako 1000 €. Preto som ešte v roku 2019 volala na sociálnu poisťovňu, kde mi ale len pani otrávene oznámila, že ja na to nárok nemám bez toho, aby mi bola ochotná bližšie vysvetliť, že prečo. A odvtedy neviem nikde nájsť bližšie informácie.

loginexistuje
1. sep 2022

@simona_307 sak ale ty mas ID z mladosti na to ze si nic neodviedla do systemu soc poistenia mas ID dost vysoky (oproti inym co robili) bolo mozne si doplatit obdobia poistenia v ID ak ti vznikli to uz je teraz pase ale mozno ti vic poradia dievcata zo skupinky pre ID a ZTp

simona_307
1. sep 2022

@loginexistuje Lenže ja som neodviedla nič, pretože mi nikto o tejto možnosti vtedy nepovedal. A keď som sa o tejto možnosti v roku 2019 náhodou dozvedela a chcela som sa o nej informovať, povedali mi, že si nemôžem nič doplatiť. Nepovedali mi ani prečo a ani to, či som niekedy túto možnosť mala, len som o nej nevedela. Keby som vedela o tejto možnosti, tak to platím od začiatku. A kľudne by som si to doplatila aj spätne.

zalka
1. sep 2022

@simona_307 no áno mohla si odviesť v roku 2004 odvody na poistenie a bol by ti ID vyrátaný zo skutočného VZ, a neskôr by si mohla aj doplatiť odvody, ale dali sa doplatiť len od roku 2004, a to čo by si doplatili by ti neovplyvnilo výšku dôchodku nijak raz.
ty si neodviedla nič, tak ti vyrátali ID z mladosti.
Kedže máš ID z mladosti, tak spätne už nič nevieš doplatiť aby ti zmenili výšku dôchodku. Zbytočne pátraš, ty tu možnosť už nemáš.

simona_307
1. sep 2022

@zalka Nemohla som si nič doplatiť, keďže som o tejto možnosti až do roku 2019 nevedela. A keď som si v roku 2019 chcela doplatiť aspoň tie tri roky spätne, tak mi povedali, že ja na to nemám nárok, ale nepovedali, prečo. Ako som povedala vyššie, viem o prípade človeka, ktorému najprv povedali, že nemá nárok na to, aby si poistenie doplatil, potom mu povedali, že si môže doplatiť, ale dôchodok mu aj tak nezvýšili:

https://www.youtube.com/watch?v=Xv8VWmYfyAM

. Preto by som sa chcela dopátrať relevantných informácií o tom, ako to skutočne je a ak mám nejaký nárok, tak všetko doplatiť.

zalka
2. sep 2022

@simona_307 ak by si si teraz doplatila .. tak sa ti to neprejaví vo výške invalidného dôchodku, ale pomôže ti to zvýšiť dôchodok starobný, otázka je či sa to vôbec oplatí?

ak si mala v roku 2004, 18rokov, tak aj keby si si doplatila rok 2004 tak ti to neovplyvní dôchodok, lebo rok kedy sa žiada o dôchodok sa neberie v úvahu.
A rok 2003 sa doplatiť nedalo, platil iný zákon. Ale keby si ako stredoškoláčka šla v roku 2003 na brigádu, tak by ti vyrátali dôchodok z tej brigády a ver, že mohol byť oveľa nižší ako tento dôchodok z mladosti.

Ano sú ludia čo majú 1000e dôchodky, ktorý si doplácali spätne ale nie každý dosiahne takú sumu, veľa záleží od veku doplácajúceho a od jeho reálnych príjmoch a tiež aj o tom či vôbec bol v evidencii na UP.

simona_307
2. sep 2022

@zalka Áno, toto práve neviem, že či sa to vôbec oplatí. Ak by išlo len o zvýšenie už v čase poberania starobného dôchodku, tak sa mi to neoplatí. V tom videu ten chalan hovoril, že počítal s prepočítaním a zvýšením súčasného dôchodku, ktoré ale nenastalo. Oplatilo by sa to jedine v prípade, keby išlo o zvýšenie súčasného dôchodku. Čo sa týka evidencie na úrade práce, bola som sa tam spýtať na možnosti evidencie po tom, ako som v roku 2011 skončila výšku, ale povedali mi, že ma nezaregistrujú. lebo prácu pre mňa nemajú.

loginexistuje
2. sep 2022

@simona_307 to neexistuje ze ta nezaevidiju z takeho dovodu co pises ak si chces zdvihnut buduci starobny dochodok tak pracuj teraz uz nie je moznost pre teba zvysenia dochodku

simona_307
2. sep 2022

@loginexistuje Mne sa stalo to, čo píšem. A prácu si hľadám od roku 2011.

loginexistuje
2. sep 2022

@simona_307 a skusala si chranene dielne ?

simona_307
2. sep 2022

@loginexistuje A to, čo píšem sa deje doteraz. Úrady práce proste nechcú zdravotne postihnutých ľudí registrovať ako uchádzačov o zamestnanie: https://www.facebook.com/photo?fbid=37863559779... . Áno, chránené dielne som skúsila. Bolo mi povedané, že keďže mám iba 70% postihnutia a nie nad 70%, tak ma nezamestnajú, lebo by na moje zamestnanie nedostali príspevok z úradu práce. Keď som sa spýtala, či si mám teda požiadať o prehodnotenie zdravotného stavu a potom sa prísť zamestnať, tak mi pán majiteľ chránenej dielne povedal, že risknúť to môžem, ale pri prehodnocovaní zdravotného stavu mi môžu dať aj nižšie percento než to pôvodné a nie iba vyššie.

loginexistuje
2. sep 2022

@simona_307 ale ved tam mas v tom prispevku ze musia zaevidovat mozu odhovarat ale zaevidovat musia a do chranenej dielne beru aj ID do 70% treba skusat hladat daej nevravim ze je to jednoduche ale tak primerane stavu vzdelaniu a praxi skusit nieco najst jednoduche neviem ake mas diagnozy mozno lahsia manualna praca
ja sama ma ID mam 65% a pracujem na plny uvazok

simona_307
2. sep 2022

@loginexistuje Mňa sa nepokúšal nikto ani odhovárať, proste mi tá žena povedala, že ma nezaeviduje. Ale nemala som vtedy žiadneho svedka na to, že mi to povedala, lebo pri tom bola iba moja mama, ktorú by za dôveryhodného svedka nikto nepovažoval, ak by som sa aj chcela na tú konkrétnu ženu sťažovať. Preto som odtiaľ proste odišla a nechala nejakú evidenciu na úrade práce tak a snažím sa nájsť si prácu sama. Len sa mi to nedarí.

zalka
2. sep 2022

@simona_307 pozri ak ťa pani na UP nechcela zaevidovať, tak si ju mala poprosiť o písomné potvrdenie prečo ťa nechce zaevidovať ... ak by ti ho nedala čo by ti ho 100% nedala tak by som si dohľadala vedúcu oddelenia a povedala, jej čo sa deje ...
ak by si bola evidovaná na UP, tak si mohla riešiť dotáciu na podnikanie napr. pomohli by ti sa uplatniť na trhu práce, nehovorím že je to bohvie čo ale pomôže.
A ver, že evidovaná na UP byť môžeš.

A ako som ti písala, tebe sa neoplatí doplácať nič ... lebo teraz ti to nepomôže, a starobný dôchodok je veľmi daleko ...

simona_307
2. sep 2022

@zalka V tom momente mi nenapadlo pýtať si potvrdenie, prečo ma nechce zaevidovať, pretože som takú reakciu nečakala a prekvapila ma. Neviem, či by som si na podnikanie trúfla, ale áno, dá sa získať dotácia na podnikanie.

zalka
2. sep 2022

@simona_307 aj pondelok vieš ísť na UP a vieš sa zaevidovať, a vieš sa informovať na dotácie, určite je niečo čo môžeš a vieš robiť ... a potom to bude len o tom, ponukať svoje služby ... alebo čosi .. tovary ..

mogaa
20. apr 2023

@zalka ahoj, prosím ťa, chcem sa spýtať, ak si chcem zvýšiť priemerný mzdový bod, zvýši sa mi aj dodatočným zaplatením doby evidencie na UP v roku 2007? resp.ak si zaplatím mesiac či 2 z trojnásobku VZ v danom obodobí normáne sa mi to zaráta ako bežné odvody a navýšim si tý priemerný mzdový bod? teda viem že by sa mi to oplatilo len pri ID alebo SD nie pri odpracovnaní 40rokov, lebo tam sa dodatočné doplatenie ais nezatáva....či?

zalka
24. apr 2023

@mogaa môžeš len z max.mesacneho VZ toto doplatiť...a navýši to omb ale ak to riešis skrz starobný dôchodok tak to dáky veľký efekt mať nebude

mogaa
25. apr 2023

@zalka ďakujem...ja to zvažujem len v prípade ak by som mala ísť na ID...ale dá sa to doplatiť z max.mes.VZ aj za 2 mesiace, či len za 1 mesiac?

zalka
25. apr 2023

@mogaa doplatiť sa dajú všetky mesiace ktoré si bola v Tom roku na ÚP

mogaa
26. apr 2023

@zalka ďakujem

chiso
23. okt 2023

@zalka Zdravím, prosím o radu, som v konaní odvolania o ID. Doteraz som žiadny ID nepoberala. Je predpoklad, že mi ho schvália ako “ID z mladosti”Oplatí sa mi doplatiť poistné za obdobie strednej školy aby sa mi zvýšil osobný mzdový bod? Ak áno, za aké obdobie? Ďakujem

zalka
23. okt 2023

@chiso ak ti schvália ID z mladosti tak ty nevieš ovplyvniť OMB, ten budeš mať daný ako 0,67.

chiso
24. okt 2023

@zalka ďakujem veľmi pekne za promptnú odpoveď 🙂