Doplatok invalidného dôchodku
Chcela by som sa spýtať...
Tento týždeň som mala komisiu o invalidný dôchodok a bol mi priznaný od 7.10 2022..
60 percent..
Viem že mi všetko doplatia od toho 7.10 ale chcela by som sa spýtať či v tom doplácaní bude aj vianočný príspevok..keď nakoľko som už bola na invalidnom dôchodku..keď mi ho priznali od 7.10...dakujem za odpoveď 😊
@zuzicka1451 Kľudne si podaj, keď už si chorá 6 rokov. Ono pri chorobe, ktorá prepukla do roka býva problém. Odo mňa chcel posudkový lekár, aby som bol jeden celý rok na PN. Potom ma zavolal a uznal mi plnú invaliditu... Vysvetľoval mi, že nevedia sa určiť ešte následky ochorenia do jedného roka....Po šiestich rokoch by mali už vedieť, že čo a ako...
@kim2028 zalezi od diagnozy....
@kim2028 ďakujem idem budúci týždeň. 🙂
@kvetka22 ahoj. Smiem sa spýtať? Manželovi schválili ID 10.5. a spätne od 3.11.2023 neviem sa v papieroch dočítať,koľko majú času na vyplatenie. Všade sa dočítam iné číslá a ľudia majú bohužiaľ všelijaké skúsenosti, niektorí čakajú aj enormne dlho. Ďakujem
@vajicko0210 mne prišli peniaze pár dní skôr na účet ako rozhodnutie...
@vajicko0210 V dnešnej dobe treba počítať tak ešte zhruba plus 4 mesiace od schválenia. Čiže začiatkom septembra by mohlo byť to najneskôr... Oni sa ponáhľať asi nebudú. Dajú ešte lehotu 60+60 dní, ako sa dáva v poslednom čase, lebo nestíhajú vyrátavať dôchodky....
@vajicko0210 s rozhodnutím by malo ísť aj oznámenie o výplate, tak je všetko uvedené
@yvkay Veď áno to súhlasí, ale všetko kým príde tak môže byť takto, ako píšem. Peniaze a vyrátaný dôchodok z príjmov nebude zo dňa na deň. Je to o tom, že niekto musí vyrátať aj výslednú výšku ID z príjmov, ktoré dotyčný mal aj s valorizáciou v danom roku a tiež tú sumu, čo má dostať spätne. Ten proces potrvá ešte možno takých 60 dní a pošlú papier ešte, že predĺžujú o ďalších 60 dní (ako je to zvykom) a po tej lehote zhruba 4 mesiace nabehnú peniaze a príde aj výmer...
@yvkay ďakujem,ale ako dlho od schválenia ID?
@kvetka22 ďakujem,ale my nemáme ešte rozhodnutie. Len bol podpísat ID na sociálnej,a ešte to len išlo 10.5 do BA. Tak nás zaujímalo,keď s tým pracuješ že ako to v priemere vychádza ,kým to vypočítate a pošlete peniaze. Či naozaj aj 4 mesiace ako píše
@kim2028 ??? To sa mi zdá naozaj dlho,neviem si predstaviť ľudí, čo bohužiaľ nemôžu pracovať a nemajú z čoho žiť a čakajú na takúto dávku....😓
@vajicko0210 chápem 🙂
Mne prišlo asi tak do 45 dní rozhodnutie a aj peniaze na účet
@yvkay wau,tak to si asi výnimka 😁 a ďakujem
@vajicko0210 Neviem ja mám aj dvoch kamarátov čerstvých invalidov z januára, februára a zhruba toľko čakali ako som písal v máji,júni im prišlo. Tiež aj jedna skupina na FB jeden písal teraz tak viem, že momentálne vyrátávajú marcové žiadosti od jeho začiatku. Od 6.3. 2024 je vraj invalidný a peniaze došli mu nejaké už dnes... Čiže zhruba je to až také ako som písal. Čiže u vás bude to možno v auguste koncom, keď pôjde všetko dobre...
@kvetka22 krásny deň prajem... Môžem sa Vás niečo spýtať, možno mi budete vedieť poradiť... Manželovi uznali invalidný dôchodok v 1/2024 ale diagnózu ma od roku 2018...jeden známy mu povedal že ma nárok aby mu doplatili všetky roky odkedy ma diagnózu potvrdenú, že treba len podať na sociálnej žiadosť.... Je to pravda? Ďakujem krásne za odpoveď
@dasa_pastorkova2 známy vám hovorí hlúposti, žiaden nárok nevzniká, ID sa dopláca maximálne 3 roky spätne, pokiaľ je už v tom období určená diagnóza, ale odkedy sa spätne vyplatí a či sa vôbec vyplatí spätne určuje výlučne posudkový lekár pri posudzovaní za účelom ID, takže to môže byť 3 roky dozadu, rok, aj pol roka, ale aj od dňa schválenia ID ...
@belasy_motylik ale každopádne vedia ho spätne vyplatiť, len teda určí o tom posudkovy...dakujem pekne za odpoveď 😉
@dasa_pastorkova2 áno, 3 roky spätne sa dá vyplatiť, ale nedá sa to nijako nárokovať, to už by ste ale mali mať v rozhodnutí od posudkového pred zaslatím do centrály na vypočítanie výšky.
@dasa_pastorkova2 dobrý, Dátum vzniku invalitidy určuje lekár podľa lekárskych správ. Neviem akú diagnózu ma Váš manžel, no je možné sa do 30tich dní odo dňa prijatia rozhodnutia odvolať, ako dôvod môžete uviesť, že nesúhlasíte s dátumom vzniku invalidity.
Dátum vzniku invalidity môže byť aj 10 rokov dozadu, ale priznať dôchodok a vyplatiť sa dá max 3 roky spätne.
Je možné, že diagnóza Vášho manžela nebola hneď taka vážna, aby vznikol nárok na ID v roku 2018.
@kvetka22 30 dní už bohužiaľ uplynulo, ale nevadí... Každopádne ďakujem za odpovede 😉

@dadka09 ďakujem veľmi pekne 😊