Doplnenie druhého priezviska dieťaťu
Ahojte od 1.1. je možné doplniť druhé priezvisko dieťaťu. Uvažujete o tom? Je to hlavne pre tie deti ktorých rodičia nie sú zosobášení.
Keď sa u nás ženy môžu volať v tvare krstne meno- sobasom nadobudnute neprechylene priezvisko-rodne prechylene priezvisko, niečo typu Roláda Orech Maková, alebo Laskonka Kokos Kakaová, tak prečo by deti nemohli mať 2 priezviska, a v RL zapisane priezvisko aj z matkinej strany? Je to len nezvyk, všelikde v zahraničí je to bezne, ale my sa tu nad tým pozastavujeme a pohoršujeme.
Keď sa u nás ženy môžu volať v tvare krstne meno- sobasom nadobudnute neprechylene priezvisko-rodne prechylene priezvisko, niečo typu Roláda Orech Maková, alebo Laskonka Kokos Kakaová, tak prečo by deti nemohli mať 2 priezviska, a v RL zapisane priezvisko aj z matkinej strany? Je to len nezvyk, všelikde v zahraničí je to bezne, ale my sa tu nad tým pozastavujeme a pohoršujeme.
@anonym_b931de bude na prvý pohľad jasné, že je to nemanželské dieťa
@anonym_51aac3 b
@anonym_51aac3 tak vieš keď ti niekto sľuboval svadbu.a z tej svadby nič nie je tak keď je taká možnosť aby sa vedelo že dieťa patrí aj k mame nie len otcovi
@veronika19895 ti hrabe? Aby sa vedelo, že dieťa patrí k mame? Ako kto? Učitelia v škole, ktorí matku poznajú osobne a majú údaje v papieroch a dieťa k nej priradené v Edupage?
Či má mať dieťa druhé priezvisko aby to vedela lekárka, ktorá by bez toho nevedela, že dieťa patrí aj k mame?
Mi normálne sánka padla. Toto už u teba vyzerá na nejakú diagnózu 🤦♀️
@anonym_b931de tie zeny sa tak volaju, lebo sa same rozhodli si nechat dievcenske priezvisko, napr. su posledne v rodine, muzski potomkovia nie su, prip. nieco velke dokazali, ich meno sa s niecim spaja, pripadne su tak uz zname v nejakych kruhoch, tak maju obe.
Ale dietatu je to naco prosim ta? Fakt ides toto porovnavat? Je to akurat ubohe. A bude to do oci bijuce, ako uz vyssie napisal iny anonym - nemanzelske decko. Fakt “uzasne”.
A ked raz vyrastie, po sobasi ich bude mat tri? 🤣 a jej deti sa budu ako volat? Michaela Rysava Kralikova Kovacikova?
@anonym_b931de a kde v ktorom zahranici maju deti bezne dve priezviska? Dokonca aj vlastne deti Angeliny a Brada, ktore mali zo zaciatku obe priezviska, sa ako dospele vzdali priezviska Pitt, a volaju sa len po matke - Jolie
@veronika19895 aspon na sekundu si sa zamyslela nad tym, ze dieta s 2 priezviskami je v nasich koncinach obrovskou raritou a hned bude rozpoznatelne a onalepkovane ako dieta, ktore je "nemanzelskym" dietatom a ktoremu matka len doplnila dalsie priezvisko. vlastne ego treba potlacit a zamysliet sa nad tym, ci dietatu neuskodim. ak bude v triede 20 deti a 3 z toho s 2 priezviskami, vsetci 17-ti budu vediet, ze ti traja "to su ti, co ich matky neboli vydate". deti vedia byt sakra krute, to maj na pamati.
V škole mu to môže byť trápne. Všetci budú vedieť, že rodičia nie sú zosobášení a môže to byť aj predmetom posmeškov. Deti vedia byť kruté.
Jasne, ze zmením. Z chlapa sa vykľul.... Dieťa má priezvisko po ňom, lebo však, kto rátal, že príde koniec? To ze mňa všade oslovujú priezviskom ex nie je podstatné, ale to, že dieťa sa predstavuje mojim priezviskom, a ze to uľahčí cestovanie, rôzne úrady a pod to podstatné je a toto pochopia len ozaj slobodne matky. Ženy môžu mať dve priezviská a deti nie? Už ste len múdre. Och.. Keď sa dieťa vola Lucia Pradelova a pribudne priezvisko Krátka, to už je len pre vás veľka veda. Ženy s dvomi priezviskami sa koľkokrát predstavujú len tým druhým a kde je problém? Dieťa sa tiež môže. Alebo pri podpisovani môže uviesť Lucia P. Krátka. A keď sa vydá? No bude mať po mužovi priezvisko, alebo si jedno vyberie z pôvodného plus pribudne mužove. Strašná veda pre vás. Žiadna záťaž pre dieťa a takto ma pocit, že ma niečo spoločné aj s matkou, s ktorou žije
@anonym_b931de a kde v ktorom zahranici maju deti bezne dve priezviska? Dokonca aj vlastne deti Angeliny a Brada, ktore mali zo zaciatku obe priezviska, sa ako dospele vzdali priezviska Pitt, a volaju sa len po matke - Jolie
@anonym_eb7a36 napriklad v Spanielsku... detom aj zosobasenych rodicov sa zapisuju dve priezviska...prve po otcovi, druhe po mame...
@anonym_b931de bude na prvý pohľad jasné, že je to nemanželské dieťa
@anonym_a51eb8 a co ako?
Toto bola moda naposledy pred asi 40 rokmi, ked sa este vo velkom sepkandou, ci nahlas riesilo, ci sa dvaja teraz vezmu, ked splodili dieta. Alebo pohorsene hykalo, ak sa nevzali.
Ten vlak uz ale odisiel.
@veronika19895 myslím že väčšina vydatych sa zhodneme na Tom , aby to ženy nerobili. Avšak keď sa dám do kože žien , ktoré čakali manželstvo a nič z toho nebolo , asi by som dala. Žena obetuje doslova všetko, mužovi sa dynamika života prakticky nemení, to dieťa sa k jeho životu pridá. Matka - kariéra , postava, hormóny, materská, rodičovská, málo peňazí, ten návrat do práce , tie noci chorôb , zubov .... Muž tam len tak pri Tom celkom proste je a to aj ten čo sa zapája viac. Dlho som nad tým rozmýšľala, že nechcem jedného rodiča povysovat nad druhým, ale tá žena má toho proste viac v každom smere. Obzvlášť v tejto dobe, v tomto tlaku "ako byť najlepšiou matkou".
Takže chápem každú , ktorá to chce urobiť. Cítite sa ukrivdené, lebo ste ukrivdené. Robíte 90% ( naozaj , aj keď sa to nezdá ) a vaše dieťa sa volá inak. Také, bez úcty k tej matke.
@anonym_4dd93c tak keď to tak žena cíti ma dat dieťaťu predsa svoje priezvisko rovno no nie?
@anonym_4dd93c tak keď to tak žena cíti ma dat dieťaťu predsa svoje priezvisko rovno no nie?
@vanilka83 no vtedy je asi omamena planym sľubom lásky
@veronika19895 ani ja by som to nespravila. Bolo si treba skôr rozmyslieť ako chceš aby sa dieťa volalo.
Pri chlapcovi min to príde vyslovene komické a pri dievčati si neviem predstaviť, že si napr. pri vydaji bude chcieť nechať aj rodné priezvisko a s manželovym tak bude mať tri 🙈
@anonym_51aac3 no ked si najde muža s dvoma priezviskami,t ak už ich bude mať 4. ale ono neviem ako je zakon,a le v krajinách kde sa da dediť priezvisko po oboch rodičoch, tak zvykne byť preto obmedzenie, žemax.je možne mať 2priezviska a po sobaši si vyberie, ktore 2 bude používať. 😀
Tak moze to byt aj naopak, zena da svoje priezvisko dietatu a otec si tam da pripisat svoje..

cize ak sa potom stretne Adam Kovac Kysely so Zuzanou Fialovou Zahradnikovou ich dieta bude Adela Kovacova Kysela Fialova Zahradnikova ?
@anonym_6ad475 kľudne môže byť ešte aj Adela Zuzana Kovacova Kysela Fialova Zahradnikova. 😃