Doživotné právo
Moji rodicia maju byt a zijem vnom so synom a chcu dat na mojho syna 10 rocneho dozivot.pravo to znamena ze ten byt nebude moct predat ked dovrsi 18? Alebo to bude tazsie raz? Namna to nechcu dať. Som sama rozvedena 6rokov nikoho nemám, moj byvaly partner ( maleho otec) vsetko minal peniaze aj som ho nechala lebo vsetko co zarobil rozbil na hluposti a nechodi ani za malym. Od malicka sme snim neni ale plati len vyzivne. Moja rodina nechce dat namna byt aj ked mam brata a on ma darovacou zmluvou od nich byt . S bratom nemam dobre vztahy je ziarlivy manipuluje mojich rodicov proti mne, ale jemu dali byt pred nedavnom je starsí aj sa ho boja on ma tazku povahu, zato ze som sama a mala som takeho otca malého namna byt co maju kde zijeme ze nedaju , alebo rozmýšlajú ,rodina sa boji ze si zasa najdem raz v 40tke 50 tke nejakeho flakača a ze ma on môže niekto obrať oň. To je chore.. na hlavu. ale nakoniec ze daju na syna dozivotne pravo na to kde zijeme teraz. Zatial je byt na rodicov. Akoze je to nespravodlive lebo brat ma byt na sebe darom a namna stale čakajú čo somnou dobuducna . Ci dat na maleho byt dozivotne pravo alebo namna, cely cas ich manipuluje brat ktoremu vzdy vsetko dali co mal na ociach je starsí o 10 rokov. To dozivotne pravo znamena na syna znamená že ja nebudem ako keby vobec mat narok na tento byt, ktorí patri rodicom vsak? Ako mama syna ho nebudem moct nikdy predat alebi prenajat volakedy o 15 rokov (napriklad)? Mne absolutne rodicia neveria a maju ma za hlupanu lebo oni sa tak aj spravqju kumne a bratovi odmalicka vsetko hovoria a mne nic..j3ho sa boja mna nie. A brwt fomna kasle nrmame spolu xiaden. Ztah
to znamená, že tvoj syn tam bude môcť bývať aj keby oni ako majitelia nechceli. Byt môže zmeniť majiteľov potom. Aj ho neskôr môžeš zdediť spolu s bratom, ale tvoj syn tam bude môcť bývať
Nebude to tak, že byt prepíšu na neho a oni v ňom budú mať doživotné právo ho užívať?
Prestan fnukat a zabezpec si vlastné byvanie
a samozrejme sa nebude môcť ani založiť v banke
A píšeš dosť nepresne, raz má brat rodičovský byt darovacou zmluvou a potom je zase byt na rodičov.
Nebude to tak, že byt prepíšu na neho a oni v ňom budú mať doživotné právo ho užívať?
@ibrunova tiež by som to takto chápala, ale autorka to napísala strašne chaoticky…
Pravdepodobne to myslia tak, že prepíšu byt na tvojho syna a oni - rodičia tam budú mať doživotné právo. Čiže kým nezomrú nemôže ich nikto z toho bytu vyhodit. Podľa mňa rozmýšlajú veľmi dobre. A súhlasím s tým, že ty namiesto fňukania, že ťa majú za nezodpovednú a nechcú ti dať byt, sa postav na vlastné nohy, nájdi si dobrú prácu a sama si zabezpeč vlastné bývanie.
Co sa týka doživotného práva, ti neporadím, také problémy neriešim, ale plakať preto, že tvoji rodičia dali jednému a tebe nie, je trosku blbé, na to, že máš dieťa, nemáš vyriešené bývanie. Spoliehas sa na rodičov, kým sama si už rodič.
Mne nikto nič nedal, od 18r som preč od rodičov, v 3ptke som už nemala úver, čo som toľko pracovala, že som ho dokázala celý splatiť, stihla som sa aj vydať, porodiť, rozviesť sa, a aj tak mi nikto nič nedal, vsetko mam svoje, aj radosti, aj starosti, aj nehnuteľnosti.
Tak začni žiť svoj život so synom, namiesto toho, aby si kopala nožičkami a nadávala na celý svet, aký je nespravodlivý.
Co sa týka doživotného práva, ti neporadím, také problémy neriešim, ale plakať preto, že tvoji rodičia dali jednému a tebe nie, je trosku blbé, na to, že máš dieťa, nemáš vyriešené bývanie. Spoliehas sa na rodičov, kým sama si už rodič.
Mne nikto nič nedal, od 18r som preč od rodičov, v 3ptke som už nemala úver, čo som toľko pracovala, že som ho dokázala celý splatiť, stihla som sa aj vydať, porodiť, rozviesť sa, a aj tak mi nikto nič nedal, vsetko mam svoje, aj radosti, aj starosti, aj nehnuteľnosti.
Tak začni žiť svoj život so synom, namiesto toho, aby si kopala nožičkami a nadávala na celý svet, aký je nespravodlivý.
@kavasmliekom co vy co vy co vy co vy.. ja nepotrebujem rady aby ste si tu vypisovali na ego nemáte sebareflexiu ci ego zas potrebuje, svoje ale odpovedat na otazku. Zbohom
Napisala si to chaoticky , ale ja ich chapem tak , ze byt napisu na syna s tym , ze oni tam maju dozivotne pravo byvat , syn po dovrseni 18 , by ich nemal pravo tiez vyhodit na ulicu . V pripade smrti rodicov do synovej 18 , pochybujem , ze by si mala ako zakonny zastupca nejake prava manipulovat s bytom ( ale to sa obrat na pravnika) to moze urobit az syn po dovrseni 18 a ak uz rodicia nebudu zit a taktiez moze vyhodit teba .A z toho ako a co pises to vasi vymysleli velmi dobre a mala by si byt vdacna za syna , ze bude zabezpeceny a nie ako matka co s dietatom byva u rodicov , vyplakavat co dali a nedali bratovi , zrejme ti nedoveruju.
Chápem, že na teba nič nenapíšu. Chceš zadarmo, a ešte sa vyjadruješ ako z pomocnej školy (ešte by si to pri prvej príležitosti predala a oni aj vy by ste skončili na ulici).
Nechápem ale celkovo načo vôbec rodičia riešia nejaké prepisovanie. Je to ich majetok. Keď zomrú, potom budete dediť s bratom pol na pol.
Nie nasi rodicia byvaju v 4tom byte je ich spolocny tiez. Ach. Ja pracujem, odkladam si len sa pytam co je dozivotne právo. Na syna.
Doživotne právo neznamena že byt bude jeho to je len to že nikto by syna z bytu nemohol vyhodiť a ani predať kedže je tam doživotne uživacie právo.
no tak ako som písala vyššie. Tvoj syn tam bude môcť doživotne bývať. Teba môžu vyhodiť
Ok, ale stále si myslím, že byt darujú tvojmu synovi a oni v ňom budú mať doživotné právo.
Doživotne právo neznamena že byt bude jeho to je len to že nikto by syna z bytu nemohol vyhodiť a ani predať kedže je tam doživotne uživacie právo.
@alickapusinka dakujem toto som chcela precitat, takze vlastnici bytu budu rodicia ale ked by nedajboze sa im nieco stalo, tak kto bude mat ten byt . Syn ci ja s bratom ?
V prípade smrti rodicov pôjdu ich byty do dedičského konania, tak predpokladám, že tie byty, ktoré sú písané na nich prejdú v dedičskom konaní na teba a brata (ak ešte nemáte dalších súrodencov). Doživotne právo užívania pre tvojho syna znamena že s tým bytom bez jeho súhlasu nebudete môcť nič robiť- v zmysle predať ho, založiť hypotékou a pod. Byt ako taký síce bude Vašim vlastníctvom, ale s ťarchou a vlastne hocičo by ste s ním chceli robiť, musí s tým súhlasiť tvoj syn.
ak by sa rodičom niečo stalo, pokiaľ nebude napísaný závet, tak by si ho dedila ty spolu s bratom rovným dielom. Tvoj syn dediť nebude, bude tam môcť stále len bývať.
V prípade smrti rodicov pôjdu ich byty do dedičského konania, tak predpokladám, že tie byty, ktoré sú písané na nich prejdú v dedičskom konaní na teba a brata (ak ešte nemáte dalších súrodencov). Doživotne právo užívania pre tvojho syna znamena že s tým bytom bez jeho súhlasu nebudete môcť nič robiť- v zmysle predať ho, založiť hypotékou a pod. Byt ako taký síce bude Vašim vlastníctvom, ale s ťarchou a vlastne hocičo by ste s ním chceli robiť, musí s tým súhlasiť tvoj syn.
@katulkagajdos nemáš pravdu. Jeho súhlas na predaj nebudú musieť mať. Kľudne ho môžu predať aj s jeho doživotným právom. A byt hypotékou založiť nebudú môcť vôbec, aj keby syn chcel. Doživotné právo neznamená súhlas. Doživotné právo znamená len právo dožitia v danej nehnuteľnosti a čo sa deje s vlastníctvom je vec iná
Jediný súhlas, ktorý by potrebovali od syna je na výmaz vecného bremena
Doživotne právo je to, keď tam syn môže byť, kým nezomrie. Ty do 18r máš právo tam byť s ním, po 18.roku už ti môže povedať, že on odchádza, a budeš musieť aj ty, keď tvoji rodičia tak rozhodnú, alebo moze povedať, že on tam zostane, ale ty máš odísť...a aj to, že byt môžu dať zase bratovi, ale tvoj syn tam bude môcť zostať. Alebo kľudne aj darovať mestu, s tým, že "aj so synom"... Nie s tebou. A syn nemá žiadne práva, ani prenajímať, ani predávať, len bývať tam.
A po smrti rodičov normálne spadá do dedičského, pokiaľ sa nestane pred smrťou ináč.
@katulkagajdos nemáš pravdu. Jeho súhlas na predaj nebudú musieť mať. Kľudne ho môžu predať aj s jeho doživotným právom. A byt hypotékou založiť nebudú môcť vôbec, aj keby syn chcel. Doživotné právo neznamená súhlas. Doživotné právo znamená len právo dožitia v danej nehnuteľnosti a čo sa deje s vlastníctvom je vec iná
Jediný súhlas, ktorý by potrebovali od syna je na výmaz vecného bremena
@sasa1310 Ok, ano, nemusia mat jeho súhlas- ale neviem kto kúpi byt s takou ťarchou … a hypotéku mozu riešiť ak sa zruší právo doživotného užívania- tj to čo píšem, že syn by musel v tomto súhlasiť, že sa toho práva vzdá.
no TY s bratom pretože doživotne uživacie právo neznamene že byt bude na synovo meno iba tam bude môcť bývať až pokaiľ nedajbože nezomrie.ALe na taky byt ked je doživotne uživacie právo nemôžeš ho založiť na hypotéku v banke a ani predať takže vždy bude tvoja bratov.Lebo uživacie právo je sice pravnický úkon ale nie je vlastník bytu tvoj syn a ani v dospelosti ked na neho neprepišu budete po rodičoch dediť vy dvaja TY
a tvoj brat .Pokiaľ neprepišu tvoji rodiča na mamloletého vnuka.
Dozivotne pravo znamena,ze sice byt bude patrit synovi ale oni tam maju pravo dozit!cize za ich zivota sa byt nesmie predat!
ja som zas pochopila že syn tam bude mať doživotné právo bývania....
autorka to napísala tak, že sa z toho nedá poriadne vysomáriť. úplný chaos.
aj by sme jej pomohli, ale uráža sa ako malé decko . a musí to najskôr napísať tak aby sme to aj pochopili.
A keby daju na syna darovaciu zmluvu to sa da? Nie len pravo uzivania dozivotne........
On je malolety ale dá sa to?
Dozivotne pravo znamena,ze sice byt bude patrit synovi ale oni tam maju pravo dozit!cize za ich zivota sa byt nesmie predat!
@simona92101 bože nepleť ju
dá sa aj na syna... len to musia chcieť rodičia.
je to ich majetok

Necitala som cele ale dozivotne pravo uzivania nehnutelnosti je, ze ten kto ma toto pravo, moze ho cely zivot uzivat..