Doživotné právo
Moji rodicia maju byt a zijem vnom so synom a chcu dat na mojho syna 10 rocneho dozivot.pravo to znamena ze ten byt nebude moct predat ked dovrsi 18? Alebo to bude tazsie raz? Namna to nechcu dať. Som sama rozvedena 6rokov nikoho nemám, moj byvaly partner ( maleho otec) vsetko minal peniaze aj som ho nechala lebo vsetko co zarobil rozbil na hluposti a nechodi ani za malym. Od malicka sme snim neni ale plati len vyzivne. Moja rodina nechce dat namna byt aj ked mam brata a on ma darovacou zmluvou od nich byt . S bratom nemam dobre vztahy je ziarlivy manipuluje mojich rodicov proti mne, ale jemu dali byt pred nedavnom je starsí aj sa ho boja on ma tazku povahu, zato ze som sama a mala som takeho otca malého namna byt co maju kde zijeme ze nedaju , alebo rozmýšlajú ,rodina sa boji ze si zasa najdem raz v 40tke 50 tke nejakeho flakača a ze ma on môže niekto obrať oň. To je chore.. na hlavu. ale nakoniec ze daju na syna dozivotne pravo na to kde zijeme teraz. Zatial je byt na rodicov. Akoze je to nespravodlive lebo brat ma byt na sebe darom a namna stale čakajú čo somnou dobuducna . Ci dat na maleho byt dozivotne pravo alebo namna, cely cas ich manipuluje brat ktoremu vzdy vsetko dali co mal na ociach je starsí o 10 rokov. To dozivotne pravo znamena na syna znamená že ja nebudem ako keby vobec mat narok na tento byt, ktorí patri rodicom vsak? Ako mama syna ho nebudem moct nikdy predat alebi prenajat volakedy o 15 rokov (napriklad)? Mne absolutne rodicia neveria a maju ma za hlupanu lebo oni sa tak aj spravqju kumne a bratovi odmalicka vsetko hovoria a mne nic..j3ho sa boja mna nie. A brwt fomna kasle nrmame spolu xiaden. Ztah
necitala som vsetko ale nie je to tak, ze rodicia v tom byte doziju a byt bude na tvojho syna ked umru? ale dozivotne pravo, ze tvoji rodicia tam proste mozu dozit.
ja som zas pochopila že syn tam bude mať doživotné právo bývania....
autorka to napísala tak, že sa z toho nedá poriadne vysomáriť. úplný chaos.
aj by sme jej pomohli, ale uráža sa ako malé decko . a musí to najskôr napísať tak aby sme to aj pochopili.
@deti95060810 prepacte v strese som napísala rychlo, ano na syna dozivot.pravo - rodicia nebyvaju snami. Cize ja by som s bytom nevedela nic ani syn v napriklad 30tke by ho nemohol predat. Musel by dat suhlas aj brat moj zakerny . Dakujem
necitala som vsetko ale nie je to tak, ze rodicia v tom byte doziju a byt bude na tvojho syna ked umru? ale dozivotne pravo, ze tvoji rodicia tam proste mozu dozit.
@balerina2025 nie su v byte rodicia iba ja a syn. Staram sa onich inde byvaju
Určite nech synovi nič nedarujú. Ešte ani nie je v puberte. Nevieš čo z neho vyrastie. Takéto veci sa riešia zavetom.
ak bude byt napísaný na syna - môže si ho v dospelosti predať.
ak bude mať syn len dož. právo - môže byt zdediť hoc kto iný - len musí syn bývať v byte do konca svojho života. Nikto ho nesmie vyhodiť z bytu. je jedno kto bude majiteľ .
Baby, nepíšte, že sa takto zaťažený byt sa nedá predať. Dá sa predať. A keď ho zostarnutý majiteľ predá za pár drobných nejakej šikovnej bande, tak mladý tam síce bude môcť bývať ale spolu s nejakými grázlami, s ktorými spolužitie bude neznesiteľné.
@sweaaa vidíš to mi nenapadlo- aké elegantné riešenie 😂👍🏻
ak ho budete raz dediť, tak bude musieť súhlasiť s predajom tvoj brat
Tvoji rodičia by sa mali poradiť s právnikom/ notárom. Že čo je na Slovensku možné urobiť so závetom. Napr. hodnota bratovho bytu by sa mu mala odpočítať pri dedení. Ak nebude závet, prídeš o nervy pri dedení. S bratom budeš musieť komunikovať. Fakt je najlepší ten závet. Vy sa s bratom po ich smrti nedohádate. Potom už je jediný problém staroba, aby rodičom na staré kolená nepreskočilo, a neprepísali na nejakého princa z Nigérie.
@sweaaa len v závete nesmú opomenúť svoje deti. Takže keď autorke nechcú nič dať, závetom to nemôžu urobiť
@sasa1310 Niečo sa dá urobiť, rovnomerne rozdeliť a uznať dar bratovi, nech sa potom dedičské zbytočne nepredlžuje. Možno aj viac sa da urobiť, ale to by mohol nejaký pravnik ak tu je povedať.
dá sa aj na syna... len to musia chcieť rodičia.
je to ich majetok
@deti95060810 dakujem. Tak aspon viem co by na cakalo. Ja proste brata nechcem..za spravanie. Oni chcu aby som sa s bratom davala tam je to inak premyslene. Ale budem sa snim len sudit raz.. divadlo.. To uz je nasa rodinna vec zla. Ale dakujem vam ze ste mi venovali par minut. Fakt. Zeny
Nech daju 1/2 tebe a druhu synovi. Kym vyrastie do sposobilosti na pravne ukony, ty sa skonsolidujes a nepreflakas a neostanes pod mostom, ako sa obavaju. Aj tak utiahnut reziu bytu,... mas co robit. 🌷
@doriiis ten brat si nemusek, u neho je v poriadku, ze dostal?
@ahhola ten brat roky sikanuje mamu. Je hnusny a reve krici histericky a vsetci sa ho boja. Okrem mna. Ale ja to tu nebudem pisat ludia by neverili. Je sebecky clovek, a ide len na majetok. On sa nebude s predavackou ani bavit, a mna vidi vo svojich ociach tak preto lebo som mala sice kretena ale bpli priemerna rodina. A zato som snim ze minal prniaze aj fajcil 130 mesacne aj hluposti kamarati na jedlo na zbytocnosti jak decko rozisla. Lenze sme uplne odlisny a dostal co chcel. Ale cely zivot ma urazat to uz stacilo do 24ky.. natajno sa namna vypytuje ale ja ho nemozem ani citit. Ale mne nenapise. No nechcem otom pisat to hlavne ste mi odpovedali
@katulkagajdos nemáš pravdu. Jeho súhlas na predaj nebudú musieť mať. Kľudne ho môžu predať aj s jeho doživotným právom. A byt hypotékou založiť nebudú môcť vôbec, aj keby syn chcel. Doživotné právo neznamená súhlas. Doživotné právo znamená len právo dožitia v danej nehnuteľnosti a čo sa deje s vlastníctvom je vec iná
Jediný súhlas, ktorý by potrebovali od syna je na výmaz vecného bremena
@sasa1310 prosím ťa, kto kúpi byt ak tam má iná osoba doživotné právo? Preto písala..katulkagajdos, že byt nebudú môcť predať
@sasa1310 prosím ťa, kto kúpi byt ak tam má iná osoba doživotné právo? Preto písala..katulkagajdos, že byt nebudú môcť predať
@isis234 brat môže odkúpiť od nej napríklad aj bez súhlasu jej syna, ak ho zdedia. Alebo hocikto iný z rodiny. A ona písala, že bez jeho súhlasu ho nemôžu predať, čo je blbosť, na ktorú som reagovala
Autorka, píšeš že tvoji rodičia majú 4 byty. V jednom bývajú oni, v druhom ty so synom, tretí darovali bratovi a o štvrtom tvoja mama nevie- je otcov. Ano?
Ty teraz bývaš so synom v byte... ak je vo vlastníctve rodičov, odkúp ho od nich. Ak sa ti dá.
Ty sa pýtaš na doživotné právo tvojho syna v byte tvojich rodičov?
Ak ano, tak tvoj syn tam bude môcť bývať do svojej smrti. Po smrti tvojich rodičov bude majetkom teba a tvojho brata. Ak by ste chceli byt predať, aj s tvojim synom. Neviem, kto by taký byt kupil.
Ak chcú dať doživotné právo na tvojho syna, v ktorom teraz s ním bývaš, odkúp ho.
Tvoj byt, ak je teraz vo vlastníctve tvojich rodičov, po ich smrti budeš majitelkou ty aj brat.
Preto si teraz vysporiadaj majetkové pomery bytu, v ktorom bývaš. Ak ti ho rodičia nedarujú- neprepíšu na tvoje meno, odkup ho od nich
Ako sa správa tvoj brat,,, hmm. v niektorej rodine je čierna ovca. Viem, o čom píšeš.. aj jaj mám takého súrodenca.
Prepac pises ako hotentot . Z toho tvojho prejavu aj chapem rodicov ze ten byt ti nedarovali . Aj ked to nie je “fer” ked bratovi jeden darovali. Ale stale je to ich majetok mozu si snim robit co chcu. Nedoveruju ti a boja sa o vnuka. To dozivotne pravo prenho chcu aby mal kde byvat Keby si si raz nasla dakeho divneho chlapa Lebo neveria ze syn bude tvoja priorita. Z tvojho pisomneho prejavu mam pocit ze nejaky problem mas mentalny alebo psychicky. Takto by triezvy zdravy clovek nepisal . Takze Mozes byt rada ze ti rodicia dali byt k dispozicii . Ten byt raz pravdepodobne zdedis S bratom budete dedit 2 byty Tento v ktorom zijes a ich . Tvojho syna nebude moct vyhodit ziadny frajer ani stryko ani ty .
Prepac pises ako hotentot . Z toho tvojho prejavu aj chapem rodicov ze ten byt ti nedarovali . Aj ked to nie je “fer” ked bratovi jeden darovali. Ale stale je to ich majetok mozu si snim robit co chcu. Nedoveruju ti a boja sa o vnuka. To dozivotne pravo prenho chcu aby mal kde byvat Keby si si raz nasla dakeho divneho chlapa Lebo neveria ze syn bude tvoja priorita. Z tvojho pisomneho prejavu mam pocit ze nejaky problem mas mentalny alebo psychicky. Takto by triezvy zdravy clovek nepisal . Takze Mozes byt rada ze ti rodicia dali byt k dispozicii . Ten byt raz pravdepodobne zdedis S bratom budete dedit 2 byty Tento v ktorom zijes a ich . Tvojho syna nebude moct vyhodit ziadny frajer ani stryko ani ty .
@isis234 brat môže odkúpiť od nej napríklad aj bez súhlasu jej syna, ak ho zdedia. Alebo hocikto iný z rodiny. A ona písala, že bez jeho súhlasu ho nemôžu predať, čo je blbosť, na ktorú som reagovala
@sasa1310 ano, máš pravdu, môžu ho predať bez jeho súhlasu...
Na druhej strane,,, kto taký byt kupi?
@miadi ja som dost pod stresom mam toho dost, asi sa ti nepacia zostylizovane vety. Pisem na forum ako hotentot a som si toho vedoma. Neviem comu nerozumies, pisem na rovinu. Ty tiež nevyzeráš normálna ked vypisuješ svoje veci na mk príbehy zo dňa v rychlosti a neviem čo a mozno más aj narcistické správanie ja ta nepoznam tak prosim ta nepíš o poruchách a vedomostí mojich rodičov prečo dali/nedali/nedajú/nechcú dať. Moj syn je moja priorita hlavne on preto som sa rozviedla, a nerob zo zeba psychológa na diaľku kvôli pisaniu. A ze budem dedit s bratom ich ak nevydedia nevydaju zavet a podobne viem, aj otom ze bude tento byt na brata stareho aj mna. Ak to nebude priamo namna. Len som sa pytala na doxivotne pravo syna.
Ide mi o to mi ide aby mi raz nestresoval z toho VSETKEHO SYN. A jeho dozivotne pravo. Co planuju. On si vlastne nebude moct raz dat ani podnajomnikov nikoho sem, len uzívat, O to mi ide. Ak by aj inde byval studoval raz .
Ale toto moji rodicia nevedia.
Ak to niektorym aj takto doslo aspon. Preco sa silno moc tak zaujimam.
O mna tu uz ani nejde. Len je to nespravodlive cakat kym sa najde niekto raz, ak raz, lebo mat priatela neni len tak spoznavanie a podobné. To chce roky cas...clovek sa poucí.
Autork.......On si vlastne nebude moct raz dat ani podnajomnikov nikoho sem, len uzívat, O to mi ide. Ak by aj inde byval studoval raz . .... toto sa spýtaj právnikov. V skupine Právnici na MK.
Tvoji rodičia zrejme vedia, čo robia. Byt bude patriť tvojmu synovi, tvoji rodičia v ňom majú právo dožitia a ty by si mala pomaly rozmýšľať nad vlastným bývaním- dobrá, hoci nevyžiadaná rada…
https://www.modrykonik.sk/group/1900/
Nápis do poradne. Poradia ti právnici. Ešte predtým ti poradím ja,aby si písala v klude. Čím zrozumiteľnejšie položíš otázku a vysvetlíš čo potrebujes,tým lepšie ti poradia.
Tvoji rodičia zrejme vedia, čo robia. Byt bude patriť tvojmu synovi, tvoji rodičia v ňom majú právo dožitia a ty by si mala pomaly rozmýšľať nad vlastným bývaním- dobrá, hoci nevyžiadaná rada…
@vevapeto no bodaj by raz syn nieco mal ako dieta brata.. ale oni chcu dozivotne pravo. Oni an inevedia ani co to je lebo uz traja pravnici ich odbili maju tazku povahu aj oni a inde ako do nasho mesta nejdu kazdy pravnik je bud debil u nich alebo hentaký onaký.. Tak uvidim co bude. :/ raz. Mne ide len o neho o malého. Ja som samozrejme dospelá. Ale co keby sa mne nieco stane... tak som myslela.
Je idealne to potom napisat na toho syna a tam dozivotne pravo nema zmysel, nakolko v 18 bude majitelom. Ak ide iba o dozivotne pravo, tak napr byt zdedite v ramci rodiny s tym, ze syna odtial nebude nikto moct vyhodit. Ale nehnutelnost predat mozete, len je tam toto bremeno. Ale dozivotne pravo nie je ziadne vlastnictvo

Baby, nepíšte, že sa takto zaťažený byt sa nedá predať. Dá sa predať. A keď ho zostarnutý majiteľ predá za pár drobných nejakej šikovnej bande, tak mladý tam síce bude môcť bývať ale spolu s nejakými grázlami, s ktorými spolužitie bude neznesiteľné.