Druhé kolo testovania pre tých, ktorí sú v karanténe
Prosím Vás o radu. Som od soboty pozitívne testovaná na Covid. Manžel je negatívny, ale je somnou v 10 dňovej karanténe. Musí ísť na druhé kolo testovania, alebo už nemusí a lekár mu vydá nejaké potvrdenie, že bol v karanténe somnou? Priznaky žiadne nemá. ďakujem
a dnes pokracovanie. elektrika teda bola. na jar sme mali hodiny cez ZOOM a to tak, ze sme mali ID a heslo. obcas to bolo rpoblemove, rusilo to, ale pripojili sme sa. terazs a to da uz nejak inak, ze sa dieta pripoji cez Edupage a hodi ho to na Zoom, cize nepotebuje ID, ani heslo. no problem je v tom, ze nie kazdemu sa to podari. na NB mi neic neukazovalo, tak dcera isla cez mobil. zial bez zvuku. poto sa to mm podarilo sprevadzkovat na NB a teda uz to fungovalo.
nehovoriac o tom, ze hned prvy den v pondelok nam chodilo tolko sprav, ze ani srnka netusi, cim sa mame riadit, lebo v kazdej sprave ina, protichodna info.
@ajka0207 no udajne,a k si ty bola v plosnom testovani - 1 kole negativna a mm pozitivny, po skonceni karanteny mozete ist do roboty. no mm nesmie mat viac ako 3dni priznaky. ak by nebol este fit, tak mu dr. moze PN predlzit.
do prace a do obchodov by mal obvodak vydat doklad o absolvovani karanteny.
@ajka0207 no on po 7dnoch uz infekcny nie je, preto ty, pokial chor anie si, nemusis mat predlzenu karantenu. co sa tyka kasla, tak po infekciach neikedy kasel dlho pretrvava. to uz nei je akutne ochorenie, ale niekedy trva tak dlho doliecovanie dychacich ciest. uz kedysi sa toto presne stalo mojej sestre, aj brachovia aj mame. no s tym, ze po 2-3m prestali kaslat. ja som tolko statsia nemala, kaslem 25r.
a tak to aj mm hovrolili an hygiene, ze on ak nebude chory, moze po 10dnoch do prace a ja musim byt 3 dni bez rpiznakov.
Dobrý deň
V zmysle uznesenia vlády SR č. 693 pre osoby, ktoré sa nezúčastnia
celoplošného testovania platí zákaz vychádzania. Bod 20. však
špecifikuje, že zákaz sa nevzťahuje na osoby, ktoré majú v čase
celoplošného testovania antigénovými testami certifikovanými na území
Európskej únie na ochorenie COVID-19 nariadenú izoláciu v domácom
prostredí regionálnym úradom verejného zdravotníctva alebo nariadenú
pracovnú neschopnosť z dôvodu karantény svojím všeobecným lekárom pre
dospelých alebo všeobecným lekárom pre deti a dorast. Tieto osoby sa
testovania nezúčastňujú s cieľom eliminácie rizika nákazy ostatných a
neplatí pre nich zákaz vychádzania.
Izolácia sa ukončuje po desiatich dňoch v prípade, že sa nevyskytli
klinické príznaky v posledných 3 dňoch. Ak sa v priebehu izolácie objaví
horúčka alebo príznaky respiračnej infekcie, osoba je povinná
kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup.
Na ukončenie izolácie sa nevyžaduje negatívny RT PCR test. U mnohých
osôb pretrváva pozitivita testu, ale samotný vírus po uvedenom časovom
limite už nie je schopný prenosu z človeka na človeka, teda osoba sa
nepovažuje za infekčnú.
V prípade, že Vaša karanténa už nie je potrebná, Váš VLD alebo VLDD Vám
vydá Potvrdenie
o chorobe s dátumom ukončenia karantény (možné aj mailom, SMS a pod.).
Do práce (školy), môžete nastúpiť po predložení Potvrdenia o chorobe
zamestnávateľovi (škole).
V prípade, že Vám bola počas karantény vystavená PN, stačí predložiť
tlačivo s ukončením PN.
https://www.uvzsr.sk/docs/info/covid19/Co_mam_r...
S pozdravom
Miriama Monoková
Dňa 2020-11-04 08:11 koronapodnety napísal(a):
> -----Original Message-----
@martina2109 mame to iste.volala som na hygienu a odporucili sa objednat na pcr test (ten klasicky) ze ked bude negativny uz nemusi byt v karantene a nemusi ist ani na druhe kolo.
@zltadanka no ale je to divne. kamosky rodinu idu pretestovat.
no ono je to ine, ak ho testovali predtym ako PCR. realne na PCR isiel clovek, ktory ma prejavy, a teda v case, ked zacina karantenu uz zrejme je neajyky cas chory. tu zavisi od toho, kedy takeho cloveka otestovali, kolo bol chory. ak bol napr, uz tyzden ( to sa u nas bezne stava ), tak v obdobi, ked mu vysiel pozitivny test, prestal byt infekcny, cize v tomto obdobi sa mohli rodinny prislusnici nakazit a teda za 10dni aj vyliecit
no pri tomto plosnom testovani, ja som mala prejavy len den pred testovanim, cize ja som od zaciatku karanteny infekcna este dalsich 6dni. a teda o 6dni viac, ako priklad co som vyssie uviedla. cize kontakt negativneho v nasej rodine s pozitivnym konci na 6 den karanteny a v tom priklade, co som uviedla, koncil 1 den. kedze ma koronavirus urcitu inkubacnu dobu, tak za dalsie 4 dni sa nemusi prejavit, ale za 10dni v priklade vyssie sa prejavi skoro urcite. teda nemusi sa vyslovene prejavit, ale clovek moze byt bezpriznakovy a po 10dnoch od nakazenia uz nie ej infekcny, ale po 4dnoch je akurat infekcny najviac.
akoze viem, ze maju taketo pravidla, len mi to pride nedomyslene.
@zltadanka co sa tyka infekcnosti, tak tvrdia, ze uz je pred priznakmi, ale najvyssia je vraj, az ked sa priznaky objavia a potoma si zavisi od toho, ako je kto vnimavy. ja som mala priznaky od piatku a je dost mozne, ez som sa nakazila predtym v nedelu v robote, no my sme do toho piatku prakticky spolu vobec neboli a v piatok len trochu doobeda. aj to sa neda povedat, ze sme spolu boli, lebo ja som mala nejake povinnosti a on isiel poobede do prace. odod na testu sa sice nakazit mohol, ale spim v inej izbe, nie sme v nejakom tesnom kontakte.
Moj manzel mal pozitivny test, ja negativny, sme vsetci aj s detmi v karantene, my s manzelom na PN bez akychkolvek priznakov. Moja vseobecna lekarka ma objednala na pcr test, prisla mi sprava o registracii a zhruba za 2 dni mi prisla sms, ze mam ostat v 10 dnovej karantene a iba ak budem mat priznaky mam s zaregistrovat na pcr test. Tak som rozmyslala, po tych 10 dnoch ak sa nic nezmeni, cim sa preukazem v praci, ze nemam covid, ked nebudem nat ziadny test. Predpokladam, ze ak doktorka zadala, ze som bezpriznakova, bolo to vyhodnotene, ze mi test netreba no a na antigenovy test nemozem. Kto mi vyda potvrdenie, ze sa mozem pohybovat bez druheho negativneho antigenoveho testu a co v praci, ved ma tam ukamenuju.
Takze dnes som kontaktovala vseobecnu, ta nevedela, volala hygienu. Ze vraj po 10 dnoch v karantene, mozte normalne nastupit do prace. Ale, neoficialne, mam sa ist testovat koli sebe, pretoze byt negativny v spolocnej domacnosti s pozitivnym, obaja bezpriznakovy, je casovana bomba. Velmi lahko som sa mohla nakazit a prave v case, ked budem infekcna nastupim do prace. Sama vravela, ze je to postavene na hlavu. Takze ja sa testovat urcite pojdem. Odbetove miesta pre crp testy su pretazene, takze sj keby som sa objednala tam a objednaju ma, budem cakat na vysledok a objednanie dalsi tyzden a pol.
@rejcl44 aj ja mam dnes nove info. Moj muz pozitivny pojde v utorok na antigenovy test na mobilne miesto odberu v okrese. Ja som bola dnes na PCR teste. Na celoplosne nejde ani jeden z nas. Ja sa budem riadit svojim PCR testom, certifikat nepotrebujem. Manzel ak bude negativny dostane certifikat a moze do obchodu chodit on. Vybavene
ozaj baby, zaujimava je jedna vec, mnoho ludi pred plosnym testovanim neslo na PCR, dokonca im to takto aj dr, nariadili, priom keby plosne testovanie nebolo,t ak by na PCR isli a boli by zaratani do statistiky. takto pozitivni z plosneho testovania v statistike nei su, cize takto je statistika umelo skreslena. smrtnost sa ovlyvnit az tak neda ä teda pokial sa udaje nefalsuju ), cize to, kolko ludi zomrelo by malo byt realne, ale keby sme vs tatistike aj my, z plosneho testovania, tak vychadza nizsie %.
netusim kolko by to mohlo byt ludi,a le mnohi z tych, co boli pozitivne otestovani boli,a lebo nalsedne aj su chori, cize s priznakmi a predtym, za normalnych okolnosti k tomu pretestovali aj najblizsie kontakty, cize to by vychadzalo zopar pozitivnych ludi, ze ich v statistike chyba vdaka plosnemu testovaniu
Inak este jedna otazka, dnes som na PCR, vysledok neviem kedy bude, bude moj vysledok validny ako keby som bola na celoplosnom testovani ci musim ist aj ja na antigenovy test po karantene aby som mala ten blby papier a mohla ist do prace?

@zdencaaaa ja som z toho vsetkeho uplne zufala. u nas hygienik odporucil dist. vzdelavanie aj pre deti 1.stupna.
vcera 1 den a akurat sme nemali niekedy medzi 8-14hod elektrinu. no akoze fasa. ulohy teda dcera dostala cez Edupage a malis me poslat ulohu z Matematiky. odfotila som to a chcela poslat. na jar sme cez Edupage fungovali,a el teraz tam je zas ina verzia.
pripojim prilohu, idem poslat, vyskoci mi okno na text. zabudla som, ze treba aj text napisat. tak som napisala a poslala, no pri posielnai som nevidela, kde su tie pripojene prilohy. navyse ked som to chcela poslat, vyskocila mi tam moznost pokracovat. nie ze poslat,a le pokracovat. to co je za vyraz. pokracovat s cim? vsak odoslanim ukoncujem akciu, nie pokracujem.
tak som skusila poslat znovu a vyskocilo mi to iste. navyse ked som to teda odoslala, chcela som sa vratit na hlavnu stranu, tak mi hodilo okno, ze mozem o spravu prist, preto ju treba ulozit,a lebo neulozit ( ci nieco take ) a pod tym moznosti - zrusit, neulozit a este odoslat. ani jedna z moznosti ulozit a nechapem preco odoslat, ked uz som to odoslala. akoze dalsia vec na hlavu. netusim ako sprosto Edupage funguje.
potom som to teda pozerala v NB a tam som nemohla najst odoslane spravy. nakoniec som nsala nejake, ale tam boli v prilohe uplne ine fotky ( konretne fotky mojeho oka, co nechapem ). tak som ich zmazala a skusila som odoslat znovu. znovu ten isty problem. no nakoniec som to teda nejak poslala akupodivu, objavili sa medzi odoslanymi aj tie povodne spravy, ktore som posielala z mobilu. ako pri tomto ja zostarnem o 10r. to je nonormalne toto.