icon

Dve priezviská pre dieťa - práva nestarajúceho sa rodiča

Dnes o 06:32

Ahojte, ta novinka s dvomi priezviskami pre dieta, plati aj na rodica, ktory sa teda nejak extra nestara? S ex mam syna, trvala som na mojom priezvisku, kedze ma nechal tehotnu a usiel. Suhlasil. Po porode sa trochu spamatal a syna navstevuje, ale velmi sporadicky. Vyzivne plati. Aj v tomto pripade moze ziadat o dve priezviska?
Upresnim: skolka, lekari, vylety su na mne. Ex syna navstevuje v priemere raz mesacne. Nikde nepreukazuje, ze je jeho otec.
Dakujem

anonym_46472e
Dnes o 07:09

tak preco mu chces dat aj jeho priezvisko?

belllinka
Dnes o 07:17

@anonym_autor inak , aj keby riešil lekárov, tak niekde u detského lekára pýtajú od rodiča občiansky preukaz?

rooskoliv
Dnes o 07:22

Jasné, že platí. Obaja rodičia majú rovnaké práva

bomba36
Dnes o 07:26
@anonym_46472e

tak preco mu chces dat aj jeho priezvisko?

@anonym_46472e chce to ten otec, nie ona

rachel36a
Dnes o 07:31

Tu máš podmienky

anonym_49954f
Dnes o 08:16

Má otec trvalý pobyt rovnaký ako syn? Vtedy by mohol podať žiadosť o pridanie svojho priezviska.

K žiadosti o zmenu mena alebo zmenu priezviska je potrebné predložiť:
rozhodnutie súdu alebo súdom schválená dohoda o zverení maloletého dieťaťa do osobnej starostlivosti,

alebo potvrdenie o pobyte maloletého dieťaťa zhodné s pobytom žiadajúceho rodiča
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

biba_18
Dnes o 08:29

asi sa o neho osobne nestará - takže asi nemôže. či? 😒

autor
Dnes o 09:17
@biba_18

asi sa o neho osobne nestará - takže asi nemôže. či? 😒

@anonym_46472e Ja nie, ex nad tym uvazuje.
@anonym_49954f nema, preco by mal mat rovnaky pobyt, ak spolu nezijeme? Syn na trvaly pobyt rovnaky ako ja, v mojom byte.
@biba_18 Prave to netusim. Nie je to nikde nejak viac specifikovane🤷🏻‍♀️

anonym_49954f
Dnes o 09:21
@anonym_autor

@anonym_46472e Ja nie, ex nad tym uvazuje.
@anonym_49954f nema, preco by mal mat rovnaky pobyt, ak spolu nezijeme? Syn na trvaly pobyt rovnaky ako ja, v mojom byte.
@biba_18 Prave to netusim. Nie je to nikde nejak viac specifikovane🤷🏻‍♀️

@anonym_autor máš to špecifikované v §11 2d musí splniť jednu alebo druhú podmienku
to znamená mať dohodu/rozhodnutie súdu že má dieťa v osobnej starostlivosti
alebo druhá možnosť mať trvalý pobyt rovnaký ako má dieťa

inak nepochopím jeho myšlienkové pochody o dieťa sa nestará ako sa má starať normálny otec, ale túži aby malo jeho priezvisko, veď mu to môže byť jedno aké ma dieťa priezvisko keď ho má na háku