Inflačný príspevok 100 eur, keď opatrujem

22. jún 2022

Osobám, ktoré vykonávajú opatrovanie, nie sú však poberateľmi peňažného príspevku na opatrovanie, je možné poskytnúť inflačnú pomoc formou dotácie na podporu humanitárnej pomoci jednorazovo v sume 100 eur. Dotáciu je možné poskytnúť osobe, ktorá má trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky a za ktorú bol za máj 2022 štát platiteľom verejného zdravotné poistenia. Ide o osobu, ktorá opatruje inú osobu s ŤZP odkázanú na opatrovanie podľa komplexného posudku alebo opatruje blízku osobu, ktorá je staršia ako 80 rokov a nie je umiestnená v zariadení sociálnych služieb alebo v zdravotníckom zariadení.

Vie mi prosím niekto vysvetliť?
opatrujem babku 81 ročnú a nemám za to žiadny prispevok, teraz mi nejde o tých 100 eur, ale ako je možné, aby za mna platil štát zdravotné poistenie?
co mam spraviť?
Aby som si aspon tu zdravotku nemusela platiť ja?
dakujem

mogaa
22. jún 2022

musíš byť vedená na UP

autor
22. jún 2022

@mogaa

A prosím ta, ten paragraf 11 ods 7 pism. k) ZZP ze stat je platitelom poistenia za
k) fyzickú osobu, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanú podľa posudku vydaného podľa osobitného predpisu 37) alebo opatruje blízku osobu, 38) ktorá je staršia ako 80 rokov a nie je umiestnená v zariadení sociálnych služieb 39) alebo v zdravotníckom zariadení;

co to znamena?
je obmedzenie iba, aby ročny vymeriavaci zaklad nebol vyssi ako 15-nasobok životného minima?

Ked ho nemam vyssi, tak sa mám prihlasit na UP ako co?
opatrovnik bez opatrovatelskeho?

autor
22. jún 2022

@mogaa a teraz mi nejde o tých 100 eur jednorazovku, ale o platenie zdravotky štátom. Vieš mi prosím poradiť?

mogaa
22. jún 2022

podľa mňa ten odsek znamená ak niekoho opatruješ cez UP....ty ale kedže nemáš schválený opatrovateľský príspevok (vtedy za teba štát platí zdravotku), tak musíš byť prihlásená ako nezamestnaná na UP(vtedy tiež za treba platí štát zdravotku)....prípadne ak máš dieťa do 6rokov, môžeš sa zahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov(detto štát platí ZP)

autor
22. jún 2022

@mogaa neviem, ci je tam podmienka nezamestnanost.
Nenasla som o tom nikde zmienku. Iba, to co som nasla, ze nesmie byt vymeriavaci za rok vyssi nez 15 x zivotne minimum.