icon

Invalidný dôchodok bez odpracovaných rokov: Je to možné?

Dnes o 11:56

Dobry den,rada by som sa poradila ak tu niekto je,kto by vedel a prosim nesudil. Mam od narodenia srdcovú vadu,2 operacie. S rodičmi nemam dobry vzťah a tak mi nemal kto poradiť. Mam po 30tke a nemam odpracované roky na invalidny dochodok,ktorý je potrebný,avsak nasla skm,ze je možnosť ID z mladosti,ktorý to nevyžaduje ak invalidita vznikla do 18 rokov. Viete mi prosim poradiť,ci by som mala narok na nieco take? Dakujem za akúkoľvek správu.

anonym_b304fc
Dnes o 12:00

pokiaľ by bola indikácia na invalidný dôchodok nie je to tak, že lekár to oznámi pacientovi a poskytne lekárske správy?? prečo po 30 rokoch nemáš nič odrobené?

anonym_6c8c5a
Dnes o 12:06
@anonym_b304fc

pokiaľ by bola indikácia na invalidný dôchodok nie je to tak, že lekár to oznámi pacientovi a poskytne lekárske správy?? prečo po 30 rokoch nemáš nič odrobené?

@anonym_b304fc po akých 30 rokoch? Ona má po 30ke.

sisa_s
Dnes o 12:07

Aka je to srdcova vada, ak nemozes nikde pracovat?
Narok na invalidny z mladosti by si mala po preukazani, ze mas pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 %, co si nemyslim, ze bude tvoj pripad, s operovanym srdcom mozes pracovat ako ucitelka, predavacka, administrativna pracovnicka atd...

anonym_b304fc
Dnes o 12:12
@anonym_b304fc

@anonym_b304fc tak prečo nemá nič odrobené keď už má 30??

suve99
Dnes o 12:15

Pre nárok na invalidný dôchodok vo veku 30 rokov musíš mať aspoň 5 rokov dôchodkového poistenia (odpracovaných rokov, resp. rokov, za ktoré bolo platené poistenie). Pre vekovú kategóriu nad 28 do 34 rokov je zákonom stanovená potrebná doba dôchodkového poistenia najmenej 5 rokov. Invalidita musí poklesnúť schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou

Kedy si bola operovaná, aká je Tvoja diagnóza? , to si treba všetko predebatovať so všeobecným lekárom, či je vôbec šanca...

billy_jean
Dnes o 12:16
@suve99

Pre nárok na invalidný dôchodok vo veku 30 rokov musíš mať aspoň 5 rokov dôchodkového poistenia (odpracovaných rokov, resp. rokov, za ktoré bolo platené poistenie). Pre vekovú kategóriu nad 28 do 34 rokov je zákonom stanovená potrebná doba dôchodkového poistenia najmenej 5 rokov. Invalidita musí poklesnúť schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou

Kedy si bola operovaná, aká je Tvoja diagnóza? , to si treba všetko predebatovať so všeobecným lekárom, či je vôbec šanca...

@suve99 ona hovorí o invalidnom dôchodku z mladosti, kedy invalidizujúce ochorenie vznikne do 18r.

anonym_f20a2f
Dnes o 12:16

Áno existuje, samozrejme. Veď kopec deti je ZTP.

suve99
Dnes o 12:18
@billy_jean

@suve99 ona hovorí o invalidnom dôchodku z mladosti, kedy invalidizujúce ochorenie vznikne do 18r.

@billy_jean áno, existuje aj ID z mladosti, ale to snáď by bolo najlepšie predebatovať s obvodným lekárom..veď on spisuje tiež papier k žiadosti o ID...

anonym_c5211d
Dnes o 12:21

@anonym_autor invalidny dochodok ti schvalia ale bez odpracovanych rokov nedostanes nic.

anonym_b304fc
Dnes o 12:21
@billy_jean

@billy_jean ale ona sa v 30tich spamätá , že chce invalidný kt. vznikol do 18 roku života? to by jej lekár asi povedal že je tam nárok... a hádam aj spätne doplatiť od 18 do 30 by sa jej páčilo 😅

autor
Dnes o 12:29
@anonym_b304fc

@billy_jean ale ona sa v 30tich spamätá , že chce invalidný kt. vznikol do 18 roku života? to by jej lekár asi povedal že je tam nárok... a hádam aj spätne doplatiť od 18 do 30 by sa jej páčilo 😅

@anonym_b304fc ty sa spamataj ako prva

anonym_e025ec
Dnes o 12:29

@anonym_autor ďalšia co sa teraz prebudila, že by sa jej hodili peniaze len tak. Ze?
Presne kvôli takýmto ako ty robí teraz tomáš problémy naozaj chorým

anonym_e025ec
Dnes o 12:34
@anonym_c5211d

@anonym_autor invalidny dochodok ti schvalia ale bez odpracovanych rokov nedostanes nic.

@anonym_c5211d ako vieš z schvália? Ani operácia nic neznamená. Závisí od diagnózy. T7 vsak pôjde o špekulácie, keďže to zistila v 30tkr

natalka13
Dnes o 12:35

chod na socialnu poistovnu vypises papiere, pojdes k vseobecnemu lekarovi a ten ti dopise ake mas potiaze a diagnozu.
nepises sku mas srdcovu vadu, ci to staci na 40%. a ci mas ine diagnozy.
teraz sa to vsetko prisne posudzuje a kontroluje.

michaela329
Dnes o 12:45

Toto všetko musíš konzultovať na SP a so svojím Dr. Áno, existuje taký ID, no je to na posúdení odborníkov. Naša pani upratovačka má za sebou tiež niekoľko operácií srdca, prvú ešte ako malinké dieťa a pracuje, záleží od Dg.

kvetka22
Dnes o 12:56

Áno, existuje a áno, dá sa priznať aj spätne. No záleží od diagnózy. To že máš srdcovú vadu, ešte neznamená, že kvôli nej vznikne invalidita.
Neviem ci si si podala žiadosť a zamietli ti ju kvôli chýbajúcemu obdobiu. Ak áno, da sa do 30tich dni odvolať. Doložit správy, myslím tie staré a žiadať o zmenu dátumu vzniku invalidity.
Ak ti ho schvália, vyplatia sa max 3 roky od podania žiadosti. Nie cela doba od 18 do teraz

anonym_f1bddd
Dnes o 14:54

@anonym_autor áno. Môžeš požiadať o ID z mladosti, ak invalidita vznikla pred 18 rokom. Treba ale doložiť relevantné lekárske správy, ktoré to preukážu.

greta2017
Dnes o 15:07
@anonym_f20a2f

Áno existuje, samozrejme. Veď kopec deti je ZTP.

@anonym_f20a2f byt ZŤP neznamena poberanie ID. Su to 2 rozne veci

anonym_2fca6e
Dnes o 15:09

@anonym_autor prepac ale poznam ludi co pracovali pomaly s rakovinou, ty co mas so srdcom? Preto ca nepytas na SP a u svojej lekarky?

anonym_8f2392
Dnes o 15:35

@anonym_autor ked choroba vznikla pred 18r, tak sa da ID z mladosti. Ale aj tak potrebujes vsetky papiere o dg.z detstva, aby to vedeli posudit na socialke. Porad sa v obvodnou a potom vypis ziadost, nemas co stratit.
Ani ja som netusila, ze pri mojich problemoch sa da poziadat o ID, kedze to boli roky na RD a doma to slo. Ale ked som nastupila do prace, zistila som, ze uz nezvladam to, co predtym a musela som ist na Pn. Obvodna mi navrhla, aby som si dala ziadost a uznali mi ciastocny. Zvladam lahku pracu na polovicny uvazok, ale problem je casto najst.

bloger
Dnes o 18:32

@anonym_autor Potrebuješ lekárske správy staršie s toho obdobia. Aby si vedela dokázať, že si to mala z mladosti. Dá sa to podľa mňa dokázať. Držím palce.

anonym_abb5b1
Dnes o 18:42

za vyskusanie nic nedas odpracovane roky sa beru prisne, ked je sanca pracovat a ty si nic neodrobila, ale skusit mozes a lekarske soravy od detstva doteraz original