Invalidný dôchodok bez odpracovaných rokov: Je to možné?
Dobry den,rada by som sa poradila ak tu niekto je,kto by vedel a prosim nesudil. Mam od narodenia srdcovú vadu,2 operacie. S rodičmi nemam dobry vzťah a tak mi nemal kto poradiť. Mam po 30tke a nemam odpracované roky na invalidny dochodok,ktorý je potrebný,avsak nasla skm,ze je možnosť ID z mladosti,ktorý to nevyžaduje ak invalidita vznikla do 18 rokov. Viete mi prosim poradiť,ci by som mala narok na nieco take? Dakujem za akúkoľvek správu.
pokiaľ by bola indikácia na invalidný dôchodok nie je to tak, že lekár to oznámi pacientovi a poskytne lekárske správy?? prečo po 30 rokoch nemáš nič odrobené?
@anonym_b304fc po akých 30 rokoch? Ona má po 30ke.
Aka je to srdcova vada, ak nemozes nikde pracovat?
Narok na invalidny z mladosti by si mala po preukazani, ze mas pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 %, co si nemyslim, ze bude tvoj pripad, s operovanym srdcom mozes pracovat ako ucitelka, predavacka, administrativna pracovnicka atd...
pokiaľ by bola indikácia na invalidný dôchodok nie je to tak, že lekár to oznámi pacientovi a poskytne lekárske správy?? prečo po 30 rokoch nemáš nič odrobené?
@anonym_b304fc tak prečo nemá nič odrobené keď už má 30??
Pre nárok na invalidný dôchodok vo veku 30 rokov musíš mať aspoň 5 rokov dôchodkového poistenia (odpracovaných rokov, resp. rokov, za ktoré bolo platené poistenie). Pre vekovú kategóriu nad 28 do 34 rokov je zákonom stanovená potrebná doba dôchodkového poistenia najmenej 5 rokov. Invalidita musí poklesnúť schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou
Kedy si bola operovaná, aká je Tvoja diagnóza? , to si treba všetko predebatovať so všeobecným lekárom, či je vôbec šanca...
Pre nárok na invalidný dôchodok vo veku 30 rokov musíš mať aspoň 5 rokov dôchodkového poistenia (odpracovaných rokov, resp. rokov, za ktoré bolo platené poistenie). Pre vekovú kategóriu nad 28 do 34 rokov je zákonom stanovená potrebná doba dôchodkového poistenia najmenej 5 rokov. Invalidita musí poklesnúť schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou
Kedy si bola operovaná, aká je Tvoja diagnóza? , to si treba všetko predebatovať so všeobecným lekárom, či je vôbec šanca...
@suve99 ona hovorí o invalidnom dôchodku z mladosti, kedy invalidizujúce ochorenie vznikne do 18r.
Áno existuje, samozrejme. Veď kopec deti je ZTP.
@suve99 ona hovorí o invalidnom dôchodku z mladosti, kedy invalidizujúce ochorenie vznikne do 18r.
@billy_jean áno, existuje aj ID z mladosti, ale to snáď by bolo najlepšie predebatovať s obvodným lekárom..veď on spisuje tiež papier k žiadosti o ID...
@anonym_autor invalidny dochodok ti schvalia ale bez odpracovanych rokov nedostanes nic.
@billy_jean ale ona sa v 30tich spamätá , že chce invalidný kt. vznikol do 18 roku života? to by jej lekár asi povedal že je tam nárok... a hádam aj spätne doplatiť od 18 do 30 by sa jej páčilo 😅
@billy_jean ale ona sa v 30tich spamätá , že chce invalidný kt. vznikol do 18 roku života? to by jej lekár asi povedal že je tam nárok... a hádam aj spätne doplatiť od 18 do 30 by sa jej páčilo 😅
@anonym_b304fc ty sa spamataj ako prva
@anonym_autor ďalšia co sa teraz prebudila, že by sa jej hodili peniaze len tak. Ze?
Presne kvôli takýmto ako ty robí teraz tomáš problémy naozaj chorým
@anonym_autor invalidny dochodok ti schvalia ale bez odpracovanych rokov nedostanes nic.
@anonym_c5211d ako vieš z schvália? Ani operácia nic neznamená. Závisí od diagnózy. T7 vsak pôjde o špekulácie, keďže to zistila v 30tkr
chod na socialnu poistovnu vypises papiere, pojdes k vseobecnemu lekarovi a ten ti dopise ake mas potiaze a diagnozu.
nepises sku mas srdcovu vadu, ci to staci na 40%. a ci mas ine diagnozy.
teraz sa to vsetko prisne posudzuje a kontroluje.
Toto všetko musíš konzultovať na SP a so svojím Dr. Áno, existuje taký ID, no je to na posúdení odborníkov. Naša pani upratovačka má za sebou tiež niekoľko operácií srdca, prvú ešte ako malinké dieťa a pracuje, záleží od Dg.
Áno, existuje a áno, dá sa priznať aj spätne. No záleží od diagnózy. To že máš srdcovú vadu, ešte neznamená, že kvôli nej vznikne invalidita.
Neviem ci si si podala žiadosť a zamietli ti ju kvôli chýbajúcemu obdobiu. Ak áno, da sa do 30tich dni odvolať. Doložit správy, myslím tie staré a žiadať o zmenu dátumu vzniku invalidity.
Ak ti ho schvália, vyplatia sa max 3 roky od podania žiadosti. Nie cela doba od 18 do teraz
@anonym_autor áno. Môžeš požiadať o ID z mladosti, ak invalidita vznikla pred 18 rokom. Treba ale doložiť relevantné lekárske správy, ktoré to preukážu.
Áno existuje, samozrejme. Veď kopec deti je ZTP.
@anonym_f20a2f byt ZŤP neznamena poberanie ID. Su to 2 rozne veci
@anonym_autor prepac ale poznam ludi co pracovali pomaly s rakovinou, ty co mas so srdcom? Preto ca nepytas na SP a u svojej lekarky?
@anonym_autor ked choroba vznikla pred 18r, tak sa da ID z mladosti. Ale aj tak potrebujes vsetky papiere o dg.z detstva, aby to vedeli posudit na socialke. Porad sa v obvodnou a potom vypis ziadost, nemas co stratit.
Ani ja som netusila, ze pri mojich problemoch sa da poziadat o ID, kedze to boli roky na RD a doma to slo. Ale ked som nastupila do prace, zistila som, ze uz nezvladam to, co predtym a musela som ist na Pn. Obvodna mi navrhla, aby som si dala ziadost a uznali mi ciastocny. Zvladam lahku pracu na polovicny uvazok, ale problem je casto najst.
@anonym_autor Potrebuješ lekárske správy staršie s toho obdobia. Aby si vedela dokázať, že si to mala z mladosti. Dá sa to podľa mňa dokázať. Držím palce.
za vyskusanie nic nedas odpracovane roky sa beru prisne, ked je sanca pracovat a ty si nic neodrobila, ale skusit mozes a lekarske soravy od detstva doteraz original