icon

Invalidný dôchodok bez odpracovaných rokov: Je to možné?

27. aug 2026

Dobry den,rada by som sa poradila ak tu niekto je,kto by vedel a prosim nesudil. Mam od narodenia srdcovú vadu,2 operacie. S rodičmi nemam dobry vzťah a tak mi nemal kto poradiť. Mam po 30tke a nemam odpracované roky na invalidny dochodok,ktorý je potrebný,avsak nasla skm,ze je možnosť ID z mladosti,ktorý to nevyžaduje ak invalidita vznikla do 18 rokov. Viete mi prosim poradiť,ci by som mala narok na nieco take? Dakujem za akúkoľvek správu.

anonym_b304fc
27. aug 2026

pokiaľ by bola indikácia na invalidný dôchodok nie je to tak, že lekár to oznámi pacientovi a poskytne lekárske správy?? prečo po 30 rokoch nemáš nič odrobené?

anonym_6c8c5a
27. aug 2026
@anonym_b304fc

pokiaľ by bola indikácia na invalidný dôchodok nie je to tak, že lekár to oznámi pacientovi a poskytne lekárske správy?? prečo po 30 rokoch nemáš nič odrobené?

@anonym_b304fc po akých 30 rokoch? Ona má po 30ke.

sisa_s
27. aug 2026

Aka je to srdcova vada, ak nemozes nikde pracovat?
Narok na invalidny z mladosti by si mala po preukazani, ze mas pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 %, co si nemyslim, ze bude tvoj pripad, s operovanym srdcom mozes pracovat ako ucitelka, predavacka, administrativna pracovnicka atd...

anonym_b304fc
27. aug 2026
@anonym_b304fc

@anonym_b304fc tak prečo nemá nič odrobené keď už má 30??

suve99
27. aug 2026

Pre nárok na invalidný dôchodok vo veku 30 rokov musíš mať aspoň 5 rokov dôchodkového poistenia (odpracovaných rokov, resp. rokov, za ktoré bolo platené poistenie). Pre vekovú kategóriu nad 28 do 34 rokov je zákonom stanovená potrebná doba dôchodkového poistenia najmenej 5 rokov. Invalidita musí poklesnúť schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou

Kedy si bola operovaná, aká je Tvoja diagnóza? , to si treba všetko predebatovať so všeobecným lekárom, či je vôbec šanca...

billy_jean
27. aug 2026
@suve99

Pre nárok na invalidný dôchodok vo veku 30 rokov musíš mať aspoň 5 rokov dôchodkového poistenia (odpracovaných rokov, resp. rokov, za ktoré bolo platené poistenie). Pre vekovú kategóriu nad 28 do 34 rokov je zákonom stanovená potrebná doba dôchodkového poistenia najmenej 5 rokov. Invalidita musí poklesnúť schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou

Kedy si bola operovaná, aká je Tvoja diagnóza? , to si treba všetko predebatovať so všeobecným lekárom, či je vôbec šanca...

@suve99 ona hovorí o invalidnom dôchodku z mladosti, kedy invalidizujúce ochorenie vznikne do 18r.

anonym_f20a2f
27. aug 2026

Áno existuje, samozrejme. Veď kopec deti je ZTP.

suve99
27. aug 2026
@billy_jean

@suve99 ona hovorí o invalidnom dôchodku z mladosti, kedy invalidizujúce ochorenie vznikne do 18r.

@billy_jean áno, existuje aj ID z mladosti, ale to snáď by bolo najlepšie predebatovať s obvodným lekárom..veď on spisuje tiež papier k žiadosti o ID...

anonym_c5211d
27. aug 2026

@anonym_autor invalidny dochodok ti schvalia ale bez odpracovanych rokov nedostanes nic.

anonym_b304fc
27. aug 2026
@billy_jean

@billy_jean ale ona sa v 30tich spamätá , že chce invalidný kt. vznikol do 18 roku života? to by jej lekár asi povedal že je tam nárok... a hádam aj spätne doplatiť od 18 do 30 by sa jej páčilo 😅

autor
27. aug 2026
@anonym_b304fc

@billy_jean ale ona sa v 30tich spamätá , že chce invalidný kt. vznikol do 18 roku života? to by jej lekár asi povedal že je tam nárok... a hádam aj spätne doplatiť od 18 do 30 by sa jej páčilo 😅

@anonym_b304fc ty sa spamataj ako prva

anonym_e025ec
27. aug 2026

@anonym_autor ďalšia co sa teraz prebudila, že by sa jej hodili peniaze len tak. Ze?
Presne kvôli takýmto ako ty robí teraz tomáš problémy naozaj chorým

anonym_e025ec
27. aug 2026
@anonym_c5211d

@anonym_autor invalidny dochodok ti schvalia ale bez odpracovanych rokov nedostanes nic.

@anonym_c5211d ako vieš z schvália? Ani operácia nic neznamená. Závisí od diagnózy. T7 vsak pôjde o špekulácie, keďže to zistila v 30tkr

natalka13
27. aug 2026

chod na socialnu poistovnu vypises papiere, pojdes k vseobecnemu lekarovi a ten ti dopise ake mas potiaze a diagnozu.
nepises sku mas srdcovu vadu, ci to staci na 40%. a ci mas ine diagnozy.
teraz sa to vsetko prisne posudzuje a kontroluje.

michaela329
27. aug 2026

Toto všetko musíš konzultovať na SP a so svojím Dr. Áno, existuje taký ID, no je to na posúdení odborníkov. Naša pani upratovačka má za sebou tiež niekoľko operácií srdca, prvú ešte ako malinké dieťa a pracuje, záleží od Dg.

kvetka22
27. aug 2026

Áno, existuje a áno, dá sa priznať aj spätne. No záleží od diagnózy. To že máš srdcovú vadu, ešte neznamená, že kvôli nej vznikne invalidita.
Neviem ci si si podala žiadosť a zamietli ti ju kvôli chýbajúcemu obdobiu. Ak áno, da sa do 30tich dni odvolať. Doložit správy, myslím tie staré a žiadať o zmenu dátumu vzniku invalidity.
Ak ti ho schvália, vyplatia sa max 3 roky od podania žiadosti. Nie cela doba od 18 do teraz

anonym_f1bddd
27. aug 2026

@anonym_autor áno. Môžeš požiadať o ID z mladosti, ak invalidita vznikla pred 18 rokom. Treba ale doložiť relevantné lekárske správy, ktoré to preukážu.

greta2017
27. aug 2026
@anonym_f20a2f

Áno existuje, samozrejme. Veď kopec deti je ZTP.

@anonym_f20a2f byt ZŤP neznamena poberanie ID. Su to 2 rozne veci

anonym_2fca6e
27. aug 2026

@anonym_autor prepac ale poznam ludi co pracovali pomaly s rakovinou, ty co mas so srdcom? Preto ca nepytas na SP a u svojej lekarky?

anonym_8f2392
27. aug 2026

@anonym_autor ked choroba vznikla pred 18r, tak sa da ID z mladosti. Ale aj tak potrebujes vsetky papiere o dg.z detstva, aby to vedeli posudit na socialke. Porad sa v obvodnou a potom vypis ziadost, nemas co stratit.
Ani ja som netusila, ze pri mojich problemoch sa da poziadat o ID, kedze to boli roky na RD a doma to slo. Ale ked som nastupila do prace, zistila som, ze uz nezvladam to, co predtym a musela som ist na Pn. Obvodna mi navrhla, aby som si dala ziadost a uznali mi ciastocny. Zvladam lahku pracu na polovicny uvazok, ale problem je casto najst.

bloger
27. aug 2026

@anonym_autor Potrebuješ lekárske správy staršie s toho obdobia. Aby si vedela dokázať, že si to mala z mladosti. Dá sa to podľa mňa dokázať. Držím palce.

anonym_abb5b1
27. aug 2026

za vyskusanie nic nedas odpracovane roky sa beru prisne, ked je sanca pracovat a ty si nic neodrobila, ale skusit mozes a lekarske soravy od detstva doteraz original

ivicatolic
27. aug 2026

Je to možné i doplatiť?.... teraz babo raď....👀👀👀

suve99
28. aug 2026
@ivicatolic

@ivicatolic je možné doplatiť ID...ale najviac 3 roky spätne....

oskvarka
28. aug 2026
@anonym_2fca6e

@anonym_autor prepac ale poznam ludi co pracovali pomaly s rakovinou, ty co mas so srdcom? Preto ca nepytas na SP a u svojej lekarky?

@anonym_2fca6e nevieš vôbec aký je dotyčnej osoby zdravotný stav a súdiš ak si tiež chorá žiadajú aj ty ak si zdravá teš sa z toho že možeš byť zdravá nie...?

kvetka22
28. aug 2026
@suve99

@ivicatolic je možné doplatiť ID...ale najviac 3 roky spätne....

@suve99 doplatiť ID sa da hocikolko rokov spätne. Môže si dnes doplatit napr obdobie nezamestnanosti v roku 2005 🙂 len zvýšený ID sa dá vyplatiť maximálne tri roky spätne od dátumu zaplatenia 🙂

suve99
28. aug 2026

Invalidný dôchodok z mladosti je možné vyplatiť najviac 3 roky spätne od dňa podania žiadosti. Podľa zákona o sociálnom poistení sa nárok na výplatu dôchodku alebo jeho časti premlčí uplynutím troch rokov odo dňa, za ktorý dôchodok patril. Ak ste podmienky na invalidný dôchodok z mladosti spĺňali už od svojich 18 rokov, ale žiadosť v Sociálnej poisťovni podáte napríklad až v 25 rokoch, poisťovňa vám spätne doplatí peniaze len za posledné 3 roky (teda od vašich 22 rokov). Obdobie medzi 18. a 22. rokom je už z pohľadu výplaty premlčané. Nárok na výplatu invalidného dôchodku z mladosti vzniká najskôr odo dňa dovŕšenia 18 rokov veku. Skoršie obdobie (detské roky) sa spätne doplatiť nedá, keďže pred dovŕšením dospelosti tento nárok na výplatu ešte neexistoval. Na čo si dať pozor: Aby ste invalidný dôchodok z mladosti vôbec dostali, lekársky posudok musí potvrdiť, že k invalidite (poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 %) došlo v období, keď ste boli nezaopatreným dieťaťom (počas povinnej školskej dochádzky alebo denného štúdia na strednej/vysokej škole, najneskôr do 26 rokov). Ak plánujete o tento dôchodok požiadať, treba začať zhromažďovať lekárske správy z detstva a mladosti, ktoré vznik invalidity v danom čase jednoznačne dokazujú.

anonym_f1bddd
28. aug 2026
@kvetka22

@suve99 doplatiť ID sa da hocikolko rokov spätne. Môže si dnes doplatit napr obdobie nezamestnanosti v roku 2005 🙂 len zvýšený ID sa dá vyplatiť maximálne tri roky spätne od dátumu zaplatenia 🙂

@kvetka22 ID z mladosti sa doplatiť nedá.

anonym_f1bddd
28. aug 2026
@ivicatolic

@ivicatolic nie je. ID z mladosti sa nedá doplatiť.

kvetka22
28. aug 2026
@anonym_f1bddd

@kvetka22 ID z mladosti sa doplatiť nedá.

@anonym_f1bddd ten nie, iba obyčajný. V tom komentári to nebolo definované.