icon

Je legálne fotenie cudzieho dieťaťa na ihrisku?

barbie_b
4. sep 2025

Je to právne ok, keď niekto chodí po ihrisku a len tak si fotí cudzie deti? Bez opýtania sa rodičov na súhlas.

Strana
z2
barbie_b
autor
4. sep 2025
@anonym_27e4ae

@barbie_b Akoze cudzi clovek si fotil tvoje dieta a ty si pritom onemela? Niektore si neviete ani dieta chranit. Normalna matka by sa spytala - Preco si fotite moje dieta?

@anonym_27e4ae ja sa tu pytam na pravnu stranku, nie na to, preco si ten clovek foti moje dieta.

gribka1
4. sep 2025
@barbie_b

@gribka1 bohuzial nie. Nebola som si ista pravnou strankou.

@barbie_b Stačí ked ti to vadí, urcite za opytanie nic nedas. Aj tak nevies kto to je, či?

sisska96
4. sep 2025
@barbie_b

@sisska96 dotycneho sa mam opytat, ci je to pravne ok?

@barbie_b že načo fotí

misiak7777
4. sep 2025

@barbie_b len deti či celkovo ihrisko?

barbie_b
autor
4. sep 2025
@sisska96

@barbie_b že načo fotí

@sisska96 pytala si sa, preco sa pytam tu.

barbie_b
autor
4. sep 2025
@misiak7777

@barbie_b len deti či celkovo ihrisko?

@misiak7777 zabrate boli deti na ihrisku

chrobak7
4. sep 2025

@barbie_b Niektorí tu trepú somariny. Jasnú odpoveď ti dáva Obč. zákonník § 12:

§ 12
(1)
Písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením.
(2)
Privolenie nie je potrebné, ak sa vyhotovia alebo použijú písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky, zvukové alebo obrazové a zvukové záznamy na úradné účely na základe zákona.
(3)
Podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom tiež na vedecké a umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo. Ani také použitie však nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby.

Takže diskutovať o niekom, kto fotil, bez toho, aby sme vedeli, kto to bol a prečo fotil, je zbytočné. Mohlo to byť legálne, ale aj nemuselo.

svetlonos
4. sep 2025
@barbie_b

@misiak7777 zabrate boli deti na ihrisku

@barbie_b
nemyslis vážne?! Mala by frajerka rychlo po telefóne! Tak mne niekto bude fotiť deti a budem len blbo stat a rozmýšľať, ci to zákon povoľuje, wtf?
Ospravedlnenie mas ken ak su týždeň na 2 hodinách spanku denne. Inak toto snáď ziadna polonormakna osoba nevymysli.

barbie_b
autor
4. sep 2025
@chrobak7

@barbie_b Niektorí tu trepú somariny. Jasnú odpoveď ti dáva Obč. zákonník § 12:

§ 12
(1)
Písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením.
(2)
Privolenie nie je potrebné, ak sa vyhotovia alebo použijú písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky, zvukové alebo obrazové a zvukové záznamy na úradné účely na základe zákona.
(3)
Podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom tiež na vedecké a umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo. Ani také použitie však nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby.

Takže diskutovať o niekom, kto fotil, bez toho, aby sme vedeli, kto to bol a prečo fotil, je zbytočné. Mohlo to byť legálne, ale aj nemuselo.

@chrobak7 velka vdaka za ochotu. Toto som mala niekde v pozadi, ze fotit "dav" je povolene. Akokolvek nabuduce treba, aby som fotografa konfrontovala.

mijunik
4. sep 2025
@barbie_b

@chrobak7 velka vdaka za ochotu. Toto som mala niekde v pozadi, ze fotit "dav" je povolene. Akokolvek nabuduce treba, aby som fotografa konfrontovala.

@barbie_b kde to bolo? Na ktorom ihrisku? Lebo ja napríklad fotím časti ihrísk pracovne, fotky nikde neuverejňujem, ale dávam si sakra pozor, aby som nemala v zábere žiadneho človeka. Ešte aj hovorím rodičom, že deti v zábere nie sú. Oni väčšinou reagujú, že by to vôbec nevadilo, na čo ja hovorím, že by som tiež nechcela, aby niekto cudzí fotil moje deti. Jednoducho nie.

mijunik
5. sep 2025
@barbie_b

@barbie_b ale možno v mojom pripade by to rodičom nevadilo aj preto, lebo pre mnohých z nich už nie som cudzí človek. Vedia, že aj občasné fotenie na ihrisku patrí k mojej práci a vedia, prečo fotím. Ak niekto fotí bez akéhokoľvek vysvetlenia a ak sa Ti to čo i len trochu nepáči a nejako Ti blikne kontrolka v hlave, spýtaj sa dotyčného, čo a prečo fotí.

barbie_b
autor
5. sep 2025
@mijunik

@barbie_b kde to bolo? Na ktorom ihrisku? Lebo ja napríklad fotím časti ihrísk pracovne, fotky nikde neuverejňujem, ale dávam si sakra pozor, aby som nemala v zábere žiadneho človeka. Ešte aj hovorím rodičom, že deti v zábere nie sú. Oni väčšinou reagujú, že by to vôbec nevadilo, na čo ja hovorím, že by som tiež nechcela, aby niekto cudzí fotil moje deti. Jednoducho nie.

@mijunik Bratislava, park na Račianskom Mýte.

barbie_b
autor
5. sep 2025
@mijunik

@barbie_b ale možno v mojom pripade by to rodičom nevadilo aj preto, lebo pre mnohých z nich už nie som cudzí človek. Vedia, že aj občasné fotenie na ihrisku patrí k mojej práci a vedia, prečo fotím. Ak niekto fotí bez akéhokoľvek vysvetlenia a ak sa Ti to čo i len trochu nepáči a nejako Ti blikne kontrolka v hlave, spýtaj sa dotyčného, čo a prečo fotí.

@mijunik sú tu dve roviny. Právna, kedy môžeš. A morálna, kedy jednoducho nie je ok mať cudzie deti/ľudí na zábere, aj keď sa to berie ako záber davu, pozadie. Myslím, že povinnosť pýtať sa, prečo fotí, nemá byť na rodičoch, ale na fotografovi. Proste prísť a zahlásiť, chcem cvaknúť tú a tú oblasť. Vadí/nevadí vám byť na zábere?

Strana
z2